Expodisc Neutral 77mm
Expodisc Neutral 77mm

Expodisc-ul este un filtru mat, ce se monteaza pe obiectiv pentru realizarea unei fotografii ca reper pentru setarea balansului de alb. Expodisc-ul are rolul de a va ajuta in setarea balansului de alb pentru reproducerea cu acuratete a culorilor , mai ales in conditii de iluminare mixta. Este mai usor de folosit decat un card-gri si are avantajul setarii balansului de alb corect chiar in momentul fotografierii, reducand astfel o parte din timpul alocat prelucrarii ulterioare a imaginilor.

Cate tipuri de Expodisc exista?

Exista doua tipuri de Expodisc: cel neutru si cel „warm„. Cel neutru este util atunci cand se doreste setarea unui balans de alb echilibrat, pentru reproducerea neutra a culorilor. Expodisc-ul „warm” este recomandat pentru situatii de fotografiere cand doriti culori mai calde, de exemplu in cazul fotografiei de portret.

Mod de utilizare

Expodisc-ul
Expodisc-ul

Expodisc-ul se fixeaza pe obiectiv in mod similar unui filtru, diferenta fiind data de modul de utilizare. Cu Expodisc-ul montat pe pe obiectiv, indreptati aparatul spre sursa (sursele) de lumina principala si fotografiati. Imaginea rezultata o veti folosi ca reper pentru a seta balansul de alb inainte de a incepe sa fotografiati efectiv subiectul. Puteti face acest lucru din meniul aparatului foto, utilizand setarea „Custom White Balance” unde alegeti imaginea fotografiata anterior ca reper pentru setarea balansului de alb.

Rezultate asemanatoare pot fi obtinute cu ajutorul formatului RAW si setarea ulterioara a balansului de alb corect. In cazul fisierelor JPG corectarea balansului de alb este dificila, fara a afecta calitatea imaginilor, iar fotografierea cu o setare corecta inca de la inceput poate rezolva o gramada de probleme. Totusi, chiar si in cazul fotografierii RAW, utilizarea unui expodisc va poate scuti de timpul necesar postprocesarii fotografiilor pentru setarea balansului de alb corect.

Sfaturi de achizitie

Expodisc
Expodisc

Exista expodisc-uri de diametre diferite, pentru a fi compatibile cu majoritatea obiectivelor. Daca detineti mai multe obiective este indicat sa achizitonati un Expodisc de diametrul obiectivului cel mai mare. Astfel puteti utiliza inele de reductie pentru a monta acelasi expodisc si pe restul obiectivelor cu diametru mai mic. Cel mai indicat ar fi sa achizitionati un Expodisc de 77mm, care in mod sigur va putea fi utilizat cu majoritatea obiectivelor pe care le veti achizitiona in viitor.

Probabil, cel mai util este Expodisc-ul neutru. Achizitionati un Expodisc „warm” numai daca stiti exact ca aveti nevoie de acest tip. Puteti oricand sa aplicati un filtru warm si din postprocesare, cu aproape orice editor foto.

Alternative

Cea mai la indemana alternativa este fotografierea in format RAW si setarea balansului de alb, ulterior, in postprocesare. Desi aceasta metoda poate oferi rezultate asemanatoare, utilizarea unui expodisc este mai eficienta, mai precisa si – in plus – va scuteste de timpul necesar ajustarii balansului de alb din programul de editare software.

O alta alternativa este utilizarea unui card gri pentru setarea balansului de alb in momentul fotografierii. Dezavantajul este faptul ca un card gri reflecta lumina directionata catre el, pe cand un filtru Expodisc face ca setarea balansului de alb sa ia in considerare si lumina ambientala, din laterale.

Capacul de obiectiv pentru reglarea balansului de alb este asemanator ca principiu de functionare cu un Expodisc dar are dezavantajul ca poate fi utilizat doar pe obiectivul cu diametrul pentru care a fost prevazut.

Expodisc-ul poate fi achizitionat de aici.

2 COMENTARII

  1. Salut Calin. Exista diferente intre expodisc si expocap Kaiser 6605 (ma refer la acuratetea cu care face bansul de alb)? P.S.- multumesc pentru ajutorul in alegerea filtrelor.

    • Nu, teoretic nu e nici o diferenta. Practic, in schimb, e posibil ca varianta kaiser sa își piardă din proprietati in timp (in primul rand acuratetea transmisiei luminii iar asta poate influenta expunerea si balansul setat de aparat)

Comments are closed.