Telecomanda radio pentru aparatele foto DSLR
Telecomanda radio pentru aparatele foto DSLR

Telecomanda pentru aparatele foto DSLR este un accesoriu util atunci cand doriti sa declansati „la distanta” sau atunci cand utilizati timpi lungi de expunere, pentru a preveni vibratiile cauzate de apasarea butonului declansator al aparatului foto.

In principiu exista doua tipuri de telecomenzi pentru sistemele DSLR: cele cu fir si cele fara fir, radio.

Telecomenzile cu fir se conecteaza la aparatul de fotografiat si va permit declansarea de la o distanta maxima data de lungimea cablului ce face legatura intre aparat si declansatorul mobil. Cele fara fir sunt, la randul lor, de doua feluri: cele cu raze infra-rosii (IR) si cele radio.

Telecomenzile IR utilizeaza un receptor IR pentru a interpreta comenzile transmise de telecomanda. Desi foarte bune pentru utilizare ocazionala, marele dezavantaj al telecomenzilor IR il reprezinta faptul ca razele IR sunt omnidirectionale si de aceea utilizarea telecomenzii IR se face doar pe directia senzorului, fapt ce va limiteaza pozitionarea fata de aparatul de fotografiat.

Telecomenzile radio sunt modele mai avansate, care utilizeaza semnal radio pentru a transmite comenzile de la telecomanda la aparatul de fotografiat. Desi mai scumpe decat un sistem IR, telecomenzile radio au mai multe avantaje. Acestea va permit declansarea de la distante de pana la 80 sau chiar 150 de metri, utilizand un receptor radio ce se monteaza pe patina de blitz a aparatului DSLR. Sa vedem cateva exemple:

Hahnel Radio pentru Nikon
Hahnel Radio pentru Nikon

Telecomanda radio Hahnel HW433-N80 (pentru DSLR-uri Nikon)

– Va permite declansarea de la o distanta de pana la 80 de metri (in camp deschis, conform specificatilor producatorului)
– Declansatorul este dotat cu antena pentru imbunatatirea distantei de operare
– Poate fi folosit impreuna cu sistemul auto-focus, prin apasarea pana la jumatate a butonului de declansare
– Pot fi declansate simultan mai multe aparate foto prin setarea unei frecvente de operare comune
– Compatibila cu majoritatea camerelor foto Nikon.

Vezi detalii si pret aici.

Telecomanda radio Micnova MQ-NW3
Telecomanda radio Micnova MQ-NW3

Telecomanda radio pentru DSLR-uri Canon, Micnova MQ-NW3

– Distanta de operare de pana la 150 de metri (conform specificatilor producatorului)

– 16 canale de comunicare disponibile
– Led-uri indicatoare
– Telecomanda este dotata cu antena extensibila pentru cresterea distantei de operare
– Functie auto-focus, mod BULB si declansare automata la anumite intervale de timp

Vezi detalii si pret aici.

Astfel, telecomanda – indiferent de model – este un accesoriu util in situatiile in care se fotografiaza cu timpi lungi de expunere (de pe trepied), evitand astfel vibratiile si miscarea camerei in momentul declansarii si este un dispozitiv mai versatil decat utilizarea functiei „self-timer” disponibila in meniul aparatului de fotografiat.

3 COMENTARII

Comments are closed.