Desi acum cateva zile am stricat oarecum „surpriza” si am publicat primele impresii despre Canon IXUS 510 HS alaturi de un videoclip despre transferul imaginilor prin WiFi intre Ixus si un iPad, sa vorbim acum mai pe larg despre aceast aparat foto compact inedit. Este primul compact cu WiFi care ajunge la noi, asa ca entuziasmul este la cote inalte! :).

Canon 510 HS a fost lansat la inceputul lunii februarie alaturi de Canon IXUS 240 HS, un alt compact de dimensiuni reduse dar cu functii si performante foarte interesante. Detalii despre ambele aici. Canon 510 HS va fi disponibil in magazine in curand. Vezi aici pretul actualziat si disponibilitatea.

Constructie si utilizare

Am spus mai sus ca IXUS 510 HS este un compact de dimensiunile unei carti de vizita. Practic, totul este miniaturizat iar controlul camerei se face de pe ecranul LCD care acopera toata partea din spate a aparatului. Bineinteles, ecranul este de tip touch-screen iar meniurile si functile de pe ecran au fost special adaptate modului in care utilizatorul interactioneaza cu un ecran LCD multi-touch. Desi nu sunt un fan al modului de navigare in meniu, dupa o scurta perioada de acomodare lucrurile chiar incep sa para logice si usor de utilizat. 🙂

Canon IXUS 510 HS: Mai mic decat un telefon mobil
Canon IXUS 510 HS: Conectivitate cu iPhone / iPad si Android
Meniul afisat pe ecranul LCD touch-screen
Meniul afisat pe ecranul LCD touch-screen

Obiectivul cu zoom 12x este o alta bila alba pentru Canon IXUS 510HS. Acesta permite fotografierea unor imagini cu unghi de deschidere larg dar si unor imagini close-up cu o singura apsare de buton. Cam asa arata doua imagini inregistrate cu IXUS 510 HS la cele doua valori extreme ale distantei focale: wide si tele 12x.

Zoom 12x cu Canon 510 HS
Zoom 12x cu Canon 510 HS

Calitatea imaginilor, ISO, balans de alb si focalizare

Specialistii de la Canon au fost destul de inspirati atunci cand au ales senzorul CMOS pentru aceasta camera. Nu spun asta doar pentru ca este un senzor de tip CMOS (deja nu mai e o noutate de ceva vreme in categoria compactelor) ci din prisma faptului ca au mentinut rezolutia la o valoare decenta, de „doar” 10 megapixeli. In felul acesta, Canon IXUS 510 HS se poate lauda cu imagini de o calitate mult mai buna decat multe alte aparate compacte sau chiar bridge si valori ISO ridicate care pot fi chiar utilizate in conditii de noapte sau lumina putina, cu un compromis minim in ceea ce priveste zgomotul de imagine.

Mai jos puteti vedea cateva imagini inregistrate cu Canon IXUS 510 HS seara, imediat dupa apus, la valori ISO 1600 si 3200, in modul Auto.

Canon 510 HS - ISO 1600

Image 1 of 2

Balansul de alb automat este ok, dar nu exceleaza. Camera detecteaza automat specificul scenelor fotografiate si alege setarile optime. Sigur, peste tot e loc si de mai bine. Daca vorbim de setari, trebuie sa mentionam si faptul ca pe langa modul complet automat (iAuto), Canon IXUS 510 HS poate functiona si in modul „P” (Program) iar setarile pot fi accesate destul de rapid din meniul care apare pe ecranul touch-screen.

Alte imagini realizate cu IXUS 510 HS in perioada de test:

Cu Canon 510 HS

Image 1 of 4

O serie de functii si filtre software completeaza pachetul de optiuni aflat la dispozitia fotografului. Dintre acestea, efectulele miniatura, toy-camera sau vintage vor fi pe placul fotografilor care nu vor sa apeleze la un program de editare foto pentru a prelucra fotografiile. Uneori, rezultatele utilizarii acestor filtre sunt chiar distractive! 🙂

Cateva exemple de imagini inregistrate cu filtrele aplicate direct din meniul camerei:

Efectul Miniatura

Image 1 of 4

Functia de filmare

Canon IXUS 510 HS poate inregistra filme in format Full HD. Desi clipurile inregistrate arata foarte bine, nu ma incanta functia de focalizare automata care este foarte „lenesa” in timpul filmarii si ai senzatia ca nu focalizeaza corect. De fapt, aceasta este doar o senzatie, probabil data de ecranul LCD care nu are o rezolutie foarte mare, deoarece pe un monitor/televizor imaginile arata mult mai bine decat in preview-ul de pe ecranul aparatului. Desi nu are probleme de focalizare (asa cum pare pe ecranul LCD), totusi viteza de focus in timpul filmarii este lenta. Si da, motorul de zoom se aude pe fundalul sonor, daca e suficient de liniste…

Pret si disponibilitate

Canon IXUS 510 HS va fi disponibil in curand in magazinele foto din Romania. Click aici pentru detalii si pret actualizat.

Concluzii

Canon IXUS 510 HS este, la prima vedere, o compacta ca oricare alta. Diferenta este data de modulul WiFi integrat (despre care puteti citi mai multe aici), care cu ajutorul aplicatiilor Canon gratuite disponibile in Apple Store sau Google Play asigura compatibilitatea intre camera foto si tableta/telefonul mobil pe care puteti descarca fotografiile si filmele HD inregistrate. Canon IXUS 510 HS ne-a impresionat in mod placut si prin dimensiunile compacte si greutatea redusa si prin faptul ca un aparat de dimensiunile unei carti de vizita poate avea acum un obiectiv cu zoom 12x, senzor de 10 MP CMOS si filmare Full HD! Calitatea imaginilor, zoom-ul optic generos si experienta intuitiva in utilizare oferita de ecranul LCD touch-screen o recomanda!

Pentru mine, Canon IXUS 510 HS ramane una dintre cele mai distractive si mai usor de utilizat camere foto compacte pe care am avut ocazia sa le testez in ultima perioada, cu o mare bila alba la capitolul conectivitate wireless!

Lasă un răspuns