Anul 2014 se poate numi anul lansarilor in gama profesionala, pentru Manfrotto. Dupa cele doua relansari ale celor mai apreciate modele de trepiede, 190XPRO si 055XPRO, a sosit momentul noului cap XPRO 3-Way.

Acum ceva timp am avut ocazia sa testez, in premiera, noul trepied Manfrotto 055XPRO3 (vezi pretul), varianta de aluminiu, cu picioare formate din trei segmente, impreuna cu noul cap 3-way XPRO, setup pe care l-am utilizat pentru o sedinta de fotografie culinara, pentru un restaurant.

Noul cap Manfrotto 3-Way XPRO in test
Noul cap Manfrotto 3-Way XPRO in test

Asadar, odata cu trepiedul din seria 055 am testat si noul cap XPRO 3-Way, lansat in luna Februarie de catre producatorul italian. Acesta se remarca printr-o dimensiune redusa si o manevrabilitate imbunatatita (fata de versiunea anterioara). In plus, manerele culisante il recomanda pentru a fi transportat usor si rapid in aproape orice rucsac sau geanta foto. XPRO 3-Way Are o capacitate de sustinere in siguranta a unui echipament profesional de pana la 8kg.

Controlul frictiunii pe cele trei axe independent, ofera o precizie maxima pentru cadre de detaliu si ajustari fine.

Manfrotto 3-Way XPRO - controlul frictiunii
Manfrotto 3-Way XPRO – controlul frictiunii

Originalitatea acestui produs este data de portabilitatea lui, oferita de manerele retractabile si precizia pozitionarii aparatului, gratie controlul frictiunii independent, pe cele 3 axe: panoramare, inclinare (tilt) laterala si verticala -30° / +90° .

Manerele culiseaza spre interior, capul fiind astfel mult mai usor de tranportat, atat montat pe trepied cat si separat (incape cu usurinta intr-un rucssac foto alaturi de aparate si obiective). Si, daca tot am vorbit de precizie, noul cap Manfrotto XPRO 3 Way este dotat cu nu mai putin de trei bule de nivel, cate una pentru fiecare din cele trei axe de rabatare.

Manfrotto 3-Way XPRO - trei bule de nivel pentru controlul planeitatii aparatului
Manfrotto 3-Way XPRO – trei bule de nivel pentru controlul planeitatii aparatului

Principalele diferente intre noul cap Manfrotto 3-Way XPRO si modelul anterior (pe care acesta il inlocuieste) – Manfrotto 804 RC2 – sunt urmatoarele:

  • XPro permite controlul frictiunii pe doua axe
  • XPro are trei bule de nivel incorporate, pentru o precizie mai mare in ajustarea pozitiei aparatului (fata de doar una la 804RC2)
  • Manerele culisante ale noului XPro permit transportul trepiedului mai usor (nu mai este necesarea demonatarea lor prin desurubare, ca la 804RC2)
  • Nu in ultimul rand, capul XPRO suporta o greutate de pana la 8KG, dubla fata de modelul anterior

Concret, noul cap de trepied este mai practic si mai versatil, asigurand in primul rand o sustinere mai buna a aparatelor de dimensiuni medii si mari si o precizie mai mare in utilizare. Dimensiunile mai compacte, alaturi de manerele culisante, reprezinta un bonus binevenit, mai ales pentru cei care prefera sa transporte des trepiedul intr-o husa.

Noul cap de trepied Manfrotto 3-Way XPRO se gaseste deja in Romania. Detalii si pret aici

El poate fi montat pe trepiedul Manfrotto 055XPRO3 pentru a obtine exact combinatia de picioare si cap pe care am utilizat-o noi in testul de mai sus.

Noul Manfrotto 055 cu capul 3-Way XPRO, la lucru
Noul Manfrotto 055 cu capul 3-Way XPRO, la lucru

Noul cap Manfrotto 3-Way XPRO:

Recomandat Foto
Caracteristici tehnice
Tip cap 3-Way
Material Aluminiu
Categorie de greutate (kg) intre 5-10
Rotatie panoramica (°) 360
Tilt vertical° (inclinare) -30° / +90°
Tilt lateral ° (inclinare) -30° / +90°
Bula nivel Da (3 bule de nivel)
Greutate proprie (kg) 1
Greutate sustinuta (kg) 8
Inaltime cap (cm) 13
Placuta eliberare rapida inclusa Da

Lasă un răspuns