Dupa cum deja probabil stiti, inceputul lunii Octombrie m-a prins intr-o vizita de lucru in Japonia si Thailanda. Scopul? Sa vedem first-hand cum se produc si se asambleaza aparatele foto Sony, in special varful de gama Sony A9. Press trip-ul a inceput in Japonia, cu o vizita la Sony Center HQ, locul unde sunt proiectate aparatele si obiectivele din gama Alpha, apoi a continuat cu vizitarea fabricii de senzori din Kumamoto si – la final – am zburat pana in Thailanda sa vedem cum se asambeaza produsul final: Sony A9, in fabrica din Chonburi, langa Bangkok.

Echipa de jurnalisti europeni si stafful Sony, in fata fabricii din Chonburi, langa Bangkok. Foto: Sony Thailand
Echipa de jurnalisti europeni si staff-ul Sony, in fata fabricii din Chonburi, langa Bangkok. Foto: Sony Thailand

Scopul acestei „aventuri” asiatice a fost de a ne arata noua, jurnalistilor europeni, cata dedicare, grija si precizie exista in intreg procesul de fabricatie al aparatelor foto Sony. Si, fara doar si poate, niponii au cu ce se lauda! Dar, asa cum ma asteptam, sunt si foarte stricti in ceea ce priveste informatiile divulgate. Asadar, chiar daca am vizitat cele mai importante doua fabrici Sony pentru productia lui A9, informatiile pe care vi le pot „divulga” sunt destul de putine. Nu m-am mirat atunci cand ne-a fost total interzis sa facem fotografii in interiorul fabricii de senzori sau atunci cand am fost anuntati ca toate imaginile pe care vrem sa le publicam din interiorul fabricii din Thailanda (adica cele pe care le vedeti mai jos) trebuie sa fie mai intai „aprobate” de cineva din staff-ul Sony. Pana la urma, este cat se poate de normal: secretele tehnologice trebuie pastrate cu orice pret. Pentru ca (si) ele asigura, intr-o buna parte, succesul si evolutia ascendenta in timp a unui brand. 

A new A9 is born! Aproape de final, pe linia de asamblare, se monteaza celebrul logo Sony Alpha si camera trece prin verificarea finala (computerizata)
A new A9 is born! Aproape de final, pe linia de asamblare, se monteaza celebrul logo Sony Alpha si camera trece prin verificarea finala (computerizata)

Fabrica din Thailanda se afla in localitatea Chonburi, undeva la vreo 60km de Bangkok si a fost deschisa in 2012. Aici lucreaza aproximativ 4.000 de angajati, in doua ture, astfel incat producatia se deruleaza non-stop. Fabrica din Chonburi asigura asamblarea aparatelor foto din seria Alpha dar si a obiectivelor (inclusiv cele din seria G Master) dar, pe langa echipamente foto, tot aici exista si linii de productie pentru echipamente audio Sony si integrate auto.

Pe linia de asamblare a lui Sony A9 fiecare lucrator face o singura operatiune, iar camerele trec de la unul la altul, in ordinea montarii componentelor
Pe linia de asamblare a lui Sony A9 fiecare lucrator face o singura operatiune, iar camerele trec de la unul la altul, in ordinea montarii componentelor

Noi am facut un tur al fabricii in zona de productie si asamblare a echipamentelor foto si ne-au prezentat atat procesul de productie cat si cel de training al angajatilor.

Inainte de a incepe efectiv munca pe liniile de productie, noii angajati trec printr-un proces de training care dureaza (doar) trei saptamani, la locul de munca (in fabrica). Aici ei se specializeaza pe operatiunile pe care le vor face pe linia de productie, fiecare dintre ei fiind specializat pe o singura operatie (da – practic cat timp vor fi angajati aici vor face zilnic, de cateva zeci de ori, aceeasi operatiune pe linia de asamblare). Si, desi toate operatiunile sunt legate intr-un fel sau altul de asamblarea manuala, care poate parea simpla la prima vedere, aproximativ 30% dintre noii „recruti” nu termina procesul de training datorita standardelor ridicate impuse de producator. Dar, odata finalizat programul de training, fiecare dintre ei isi va cunoaste locul pe linia de productie si va face parte din marea „familie” care asambleaza aparate foto si obiective Sony.

Verificarea computerizata a planeitatii monturii proaspat montate pe noua camera Sony A9
Verificarea computerizata a planeitatii monturii proaspat montate pe noua camera Sony A9

Da, ati ghicit: contrar asteptarilor, aparatele cel putin (pentru ca asta am vazut noi) sunt asamblate manual, nu de roboti! Iar controlul calitatii este facut atat electronic cat si manual, cu oameni specializati si antrenati pentru a identifica cele mai mici defecte. De exemplu, undeva pe linia de asamblare a aparatelor Sony A7 si A9 exista un om care verifica manual functionarea butonului declansator al aparatelor. Dar nu din punct de vedere tehnic ci din punct de vedere mecanic: cum „se simte” butonul la apasare. Cat de responsiv este, ce feedback ofera fotografului la atingere, etc. Nu stiu ce degete si ce reflexe senzoriale are omul ala, dar exista cineva care este angajat pentru a face asta… ! 

Anumite caracteristici ale camerelor sunt verificate manual, pe linia de asamblare.
Anumite caracteristici ale camerelor sunt verificate manual, pe linia de asamblare.

Desi am vizitat aproape intreg procesul de productie al camerelor foto Sony, am avut „voie” sa facem fotografii doar intr-un singur loc: pe linia de asamblare finala. Acolo unde, practic, ia forma produsul finit. In cazul nostru – Sony A9 – al carui proces de asamblare l-am documentat in imaginile din cadrul acestui foto-reportaj. Si, desi senzorii sunt fabricati exclusiv in uzina din Kumamoto, in Japoania, marea majoritate a componentelor cat si intreg procesul de asamblare apartine thailandezilor, in fabrica aceasta, de langa Bangkok. Bineinteles, totul fiind facut dupa standardele impuse de japonezi.

Un bun exemplu in acest sens este chiar nivelul de curatenie din fabrica si modul in care se „lupta” cu praful, in zonele cele mai „sensibile” din procesul de productie. Bineinteles, toti cei implicati in procesul de productie poarta costume de protectie specifice. Dar, spre deosebire de alte fabrici, care au camere sterile cu acces si mediu controlat pentru a tine praful la distanta, in fabrica Sony sunt cate „doua camere intr-una”. Adica doua nivele de protectie anti-praf consecutive. Un fel de „camera in camera”, cu cate doua filtre de acces, doua sisteme de absorbtie a prafului, etc.

Contrar asteptarilor, asamblarea camerelor Sony se realizeaza manual
Contrar asteptarilor, asamblarea camerelor Sony se realizeaza manual

Un alt lucru interesant: majoritatea lucratorilor din fabrica sunt … femei. Spuneam ceva mai sus legat de CTC si de verificarea senzoriala a butoanelor? Ei bine, majoritatea lucratorilor aflati in posturi in care se cere indemanare si migala maxima sunt femei. Dar, sunt preferate femeile si din alt motiv: au mainile mai mici decat barbatii, asadar sunt mai potrivite pentru a asambla partile componente minuscule ale camerelor si obiectivelor foto. 

Linia de asamblare a camerelor Sony A9
Linia de asamblare a camerelor Sony A9

Procesul de asamblare al camerelor este destul de straight-forward. Exista o linie de asamblare lunga, cu vreo 50 de lucratori, fiecare realizand cate o singura operatiune. Partile componente ajung la primul lucrator si apoi, „noua camera” avanseaza pe o banda de la un lucrator la altul, fiecare aducandu-si aportul la asamblare si/sau testare. Aproape de final se monteaza celebrul logo Sony Alpha si camera trece prin verificarea finala (computerizata). Apoi, ultimul lucrator de pe linia de asamblare introduce camera in cutie si aceasta pleaca spre rampele de incarcare pentru livrare.

Verificarea finala, realizata electronic
Verificarea finala, realizata electronic

Aproximativ 10% dintre aparatele asamblate si 5% dintre obiectivele din fiecare lot sunt luate si verificate manual, suplimentar, intr-un test de fotografiere real, in afara fabricii. Practic, acesta este un supra-control de calitate, pe langa cel electronic, pentru a se asigura ca aparatele si obiectivele produse aici care pleaca spre cumparatori sunt in perfecta stare de functionare.

La final, camerele sunt introduse in cutii, alaturi de accesoriile standard si apoi pleca direct catre rampa de incarcare pentru distributia internationala
La final, camerele sunt introduse in cutii, alaturi de accesoriile standard si apoi pleca direct catre rampa de incarcare pentru distributia internationala

De aici, camerele pleaca direct catre utilizatorii finali. Acum in fabrica din Thailanda este agitatie mare: este „varf de sezon” si asambleaza camere si obiective la capacitate maxima. Banuiesc ca are de-a face cu sarbatorile de iarna, care bat la usa si trebuie sa faca fata la cresterea cererii in piata. Oricum ar fi, „masinaria” de productie Sony este impresionanta. De la curatenie si pana la coordonare si atentia la detalii, nimic nu este lasat la voia intamplarii. Iar asta se reflecta cel mai bine in produsul finit, proiectat, construit si asamblat la cele mai inalte standarde.

La final, va las cu intreg setul de imagini, pentru a va face o idee despre ce inseamna asamblarea unui Sony A9:

 

3 COMENTARII

    • Nu au raspuns la aceasta intrebare a jurnalistilor din sala. Au spus doar ca salariul MEDIU in Thailanda (nu in fabrica!) e de vreo 500 USD, iar in fabrica e cam tot pe acolo.

      • Ar fi bine să fie $500, dar nu știu de ce am impresia că nu e așa. Dar o să studiez tema.
        Cert e că în Thailanda prețurile erau sensibil mai mici decât în România 🙂

Comments are closed.