Manfrotto a lansat un nou tip de cap video fluid. Noua generație, denumită frumos, simplu concis, așa cum ne place tuturor – Manfrotto MVH504XAH – înlocuiește modelul anterior 504HD. Hai să-i zicem totuși Manfrotto 504X. E mai simplu. De fapt, așa îl găsiți deja și în magazine. 🙂 

Mi-a atras atenția acest nou cap video fluid, în primul rând, datorită designului lui. Mai modern, ceva mai ”agresiv”, în ton cu trepiedele și accesoriile lansate de producătorul italian în ultimii ani. Personal folosesc un cap video fluid Manfrotto vechi de două generații, care mă ”servește” foarte bine și acum, deși să tot fie vreo 5 ani de când i-am dat jos țipla, ca să zic așa. 

De fapt, de ce un cap video fluid? Ce are mai deosebit un astfel de cap, ce oferă el în plus, versus un cap de trepied clasic. Ei bine, tocmai această fluiditate. Care se traduce printr-o mișcare fluidă a camerei, pe două axe, ideală pentru filmare. Asta face din acest tip de cap de trepied un accesoriu de nelipsit din trusa foto (video?) a oricărui fotograf, cameraman, videograf, vlogger sau orice altă denumire ai avea pe cartea de vizită. 

Manfrotto 504X completează gama de capete video fluide, fiind un produs destinat DSLR-urilor și aparatelor foto mirrorless, nu neapărat camerelor video profesionale. Dar poate susține cu brio un combo body+obiectiv de până la 12Kg. Mai mult, pentru o utilizare mai egonomică, are și un sistem de contrabalansare a greutății camerei (CBS), care se setează în patru pași, în funcție de greutatea acesteia. Fricțiunea poate fi și ea reglată, așadar filmarea unor secvențe de panning și tilting (panoramare orizontală și verticală) devine foarte simplă, precisă și cursivă, fluidă. Manfrotto MVH504XAH este dotat cu sistem independent de frânare pe axele. Acest lucru crește capacitatea capului de a susține în siguranță echipament mai greu.

Manfrotto MVH504XAH este mult mai compact și mai ușor decât predecesorul său. Are o bază de tip ”flat base” – asta însemnând că poate fi utilizat cu ușurință pe slidere și macarale, dar nu i se poate ajusta planeitatea la fel de ușor precum modelul anterior, care avea bază cu unghi variabil. 

Over-all, mi se pare un upgrade bun, la un model care deja era foarte bun și care și-a dovedit fiabilitatea în timp. 

Specificații tehnice, pe scurt:

Material cap Aluminiu
FDS (fluid PAN&TILT) variabil
CBS 4 pasi
Flat base Flat base cu 3/8”
Max counter balance weight 6,5 kg
Safety payload 12 kg
Head height 14,9 cm
Head weight 2 kg
Sliding plate 504PLONGR-1

Noul cap de trepied este disponibil atât separat dar și în kit cu o serie de trepiede. Le găsiți aici, pe toate.

Galerie foto: