Salonul Fotografului Român, ediția a VI-a
Salonul Fotografului Român, ediția a VI-a

Asociația Artă și Imagine, organizație românească non-profit, continuă desfășurarea evenimentului Salonul Fotografului Roman prin lansarea celei de-a șasea ediții. Este un concurs de fotografie care se va finaliza cu o expoziție fotografică (vom anunța din timp ziua și ora  vernisajului), în Sala Rotonda și Foaierul Sălii Mici a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București. 

Sunt invitați să se înscrie la acest eveniment nu doar lectorii și cursanții acestor școli românești de fotografie ci și fotografii independenți, adică cei care nu au urmat o școală de fotografie. 

Această școală de fotografie este definită într-o accepție mai largă a termenilor, încadrându-se în această categorie orice formă de învățământ organizat, de la cursurile de scurtă durată, teoretice și/sau doar practice, fie că sunt ținute într-o sală de clasă, fie că sunt doar în aer liber, într-o excursie făcuta special în scopuri fotografice, până la instituții de învățământ superior specializate în această formă de artă.

La aceasta ediție sunt acceptați fotografii (români sau străini) care au parcurs sau parcurg, până la data înscrierii, un curs la o școală românească de fotografie sau sunt fotografi independenți. Fiecare participant se poate înscrie cu oricâte fotografii având un cost de achitat de 80 de lei pentru fiecare tablou, pentru cei care reprezintă o școală de fotografie românească, respectiv de 100 de lei pentru independenți. Condiția obligatorie este ca fotografiile să fie realizate în perioada noiembrie 2018 până la finalizarea înscrierilor, 27 mai 2019.  În caz contrar costul de participare este de 150 de lei pentru fiecare tablou. Toate costurile sunt subvenționate de către organizator, ele având doar scopul unei responsabilizări a participanților. Imaginile vor fi printate într-un format de 70cm x 50cm, printate  de către firma AME design. Un astfel de tablou poate fi vizualizat pe magazinul online de printuri foto și tablouri personalizate printate în tehnologia fotografică tradițională de realizare a fotografiilor (expunere materiale fotosensibile + developare) și înrămate în rame subțiri de aluminiu, un sistem extrem de apreciat de către fotografi. Descrierea tablourilor, inclusiv cu imagini de detaliu, este făcută pe pagina evenimentului. 

La sfârșitul expoziției, tablourile vor fi donate autorilor fotografiilor printate. 

Dacă numărul de imagini înscrise depășește capacitatea spațiului de a le expune (cca 150-160 de tablouri), se vor face de către organizator și gazdă selecții pentru rămânerea celor mai bune imagini în expoziție. Fotografii ale căror imagini nu vor fi selectate pentru expoziție pot renunța la înscriere (cu returnarea eventualei sume deja achitate) sau pot beneficia în continuare de costul de producție subvenționat și primind în final tablourile produse. Această selecție se va putea afla doar după finalizarea perioadei de înscriere și va fi adusă la cunoștința participanților de către organizator.

Înscrierea școlilor și fotografilor în acest eveniment se va face prin completarea online a unui formular de înscriere a școlilor de fotografie sau a  formularului de înscriere a fotografilor. Fotografii care doresc să reprezintă o școală de fotografie nu vor putea să se înscrie decât după ce școala respectivă a fost deja înscrisă. Dacă școala nu dorește să se înscrie, cursantul nu poate să participe decât ca fotograf independent.

Regulamentul acestei ediții îl puteți găsi pe pagina oficială a evenimentului.