Clubul Foto pe Facebook
Clubul Foto pe Facebook

Totul a inceput ieri, la propunerea lui George, unul dintre utilizatorii activi ai grupului nostru de pe Facebook. El ne-a propus sa modificam regulamentul grupului in asa fel incat fiecare membru care adauga o fotografie sa mentioneze si datele de EXIF importante (setarile camerei, timpul de expunere, valorile ISO etc). A fost o propunere bine-venita, mai ales ca aceste date de EXIF pot fi utile celor care vor sa invete si sa evolueze in fotografie. Problema era una singura: cum putem face sa automatizam procesul, astfel incat sa nu fim nevoiti sa scriem de fiecare data datele EXIF, pentru fiecare imagine?

Alex Gubrariu, un alt fotograf membru al grupului, s-a documentat si a descoperit urmatorul plugin pentru Adobe Ligthroom, care automatizeaza procesul postarii imaginilor pe Facebook, cu tot cu datele EXIF inserate in descrierea imaginilor. Iata ce ne-a scris Alex:

Salutare!

Am gasit o modalitate de a aduga datele EXIF ca si captura la o poza postata. Partea proasta e ca necesita instalarea unui program (presupun ca fiecare are instalat un Adobe Lightroom 🙂 ) si instalarea unui plugin care se poate descarca de aici.

 

Primul pas ar fi sa urmati instructiunile de instalare si configurare pentru conexiunea cu profilul de pe Facebook. Apoi in Lightroom Publishing Manger selectati JF Facebook si in fereastra din stanga, uneva in subsol apare o rubrica „Facebook Metadata Mangment”. Dati click pe Edit/Add si apoi, in fereastra deschisa, scrieti in dreptul lui Preset Title orice doriti, iar la Caption inserati tagurile descrise in pagina de aici.

 

Nu uitati ca fiecare Tag separat se scrie intre acolade (de ex. {CameraName} pentru numele camerei etc.) Pentru a incepe un rand nou introduceti Tag-ul HTML <br>. Astfel cand urcati poza pe Facebook la capture/description apar datele de EXIF corespunzatoare tag-urilor inserate. Din pacate nu am un program de captura video, dar poate in weekend o sa fac un tutorial si o sa il pun pe Youtube… Spor.

 

PS. Un exemplu de poza cu Tag-urile de EXIF gasiti aici.

Cam asta este. Scurt si cuprinzator, aceasta este cea mai rapida metoda pentru a optimiza publicarea imaginilor cu tot cu EXIF din Adobe Lightroom, pe Facebook. Multumim lui Alex pentru tutorial si va invitam sa va alturati grupului nostru de pe Facebook pentru discutii despre fotografie si multe altele!