Am sosit aseara noul Mavic 2 Pro (pret aici), pe care l-am comandat imediat dupa lansare. N-am avut rabdare, bineinteles, asadar am plecat sa prind apusul si sa fac cu el primele fotografii de test. Iata ce a iesit!
De la inceput trebuie sa precizam un lucru: n-am zburat decat 15 minute, asadar acestea sunt chiar primele impresii, nu un review detaliat, pentru ca m-am grabit sa prind apusul si acumulatorii nu apucasera sa se incarce complet. Chiar si asa, am decolat cu acumulatorii la 90% si imi arata peste 25m autonomie de zbor. Deja, am avut prima impresie pozitiva.
Dar, sa incepem cu inceputul.
Ca noua, si inca nescoasa din cutie:
Primele impresii, inainte de zbor:
- E mai solida decat Mavic 1. Si pare grea, stabila, serioasa, bine inchegata. Imi place asta, chiar daca asta a insemnat cresterea ei in greutate (are, acum, putin peste 900g)
- Coverul de gimbal tot ciudat e (si greu de pus la loc, dupa zbor) ….
- Are camere pe toate partile (senzorii de obstacole omnidirectionali). Arata un pic ciudat cu atatia „ochi” peste tot, zici ca e din Star Wars, dar stiti cum e: orice ajuta la siguranta e foarte bine-venit
- Ma bucur ca au dat si incarcatorul auto de 12V in pachetul Fly More Combo. Chiar i-am simtit nevoia de cateva ori si, culmea, l-am folosit inca din primul moment, ieri, inainte sa merg sa fac primul zbor, pentru ca ratam apusul daca stateam in casa sa se incarce complet acumulatorii – asadar i-am mai incarcat si pe drum, in masina
- Trebuie manevrata cu grija, pentru ca e foarte-foarte usor sa atingi si sa „murdaresti” cei patru senzori de sub drona, fiind multi si pozitionati pe intreaga suprafata a ei (vezi foto mai jos)
- Geanta de umar (din pachetul Fly More Combo) mi se pare prea stramta si pare ca ii forteaza axul motoarelor… sper sa se mai lase in timp…
Apoi, am plecat sa fotografiez apusul si mi-am ales ca „loc de joaca” celebra „Delta dintre blocuri”, Delta Vacaresti. Mi-am amintit ca, tot acolo, acum mai bine de doi ani zburasem prima data cu Phantom 4. Un inceput bun, zic, chiar daca un pic nostalgic…
DESCARCA FISIERELE DNG/RAW ALE IMAGINILOR DIN ACEST ARTICOL:
Daca vrei sa vezi chiar tu imaginile originale, sa le editezi in Lightroom / Photoshop sau orice alt program preferi, sa vezi datele EXIF si calitatea imaginilor needitate, gasesti aici fotografiile DNG RAW, asa cum le-a inregistrat drona pe card (link de Google Drive).
Primele impresii dupa zbor (si dupa ce am descarcat fotografiile):
- Calitatea imaginii e foarte buna. Am tras pana la ISO 1600 niste cadre la blue-hour si am ramas placut impresionat de cat de bine sta pe ISO (fotografiile de seara de mai sus sunt trase la ISO 800 si 1600, ca sa vedem rezultatele – le gasiti originale, DNG, pentru download pe linkul de mai sus). Din punctul meu de vedere fotografiile trase pana la ISO 400 sunt perfect-utilizabile, chiar si de catre cei foarte foarte pretentioasi. Altfel, as spune ca pana la ISO 800 si chiar 1600 sunt foarte OK, foarte bune imaginile din punct de vedere al granulatiei. Sigur, nu se poate compara cu un DSLR full-frame (pentru ca am vazut ieri, in comentariile de la postarile mele de pe Facebook, pe cineva care facea aceasta comparatie). E doar un senzor de 1 inch, nu unul full-frame in camera, fie ea si Hasselblad. Dar e MULT peste ce aveam pana acum de la DJI. Ma refer in special la Mavic Pro 1, Mavic Air si celelalte drone cu senzorii lor de 1/2.3 inch, pentru ca fata de Phantom 4 Pro – si el cu senzor de 1 inch ca si Mavic 2 Pro – calitatea imaginilor e destul de apropiata, fiind acelasi senzor (banuiesc eu, DJI nu a spus niciodata nici ca e nici ca nu e acelasi senzor ca la Phantom 4 Pro…). Vorba unui prieten de pe Facebook: pai Mavic 1 avea noise si la ISO 100. Ei bine, acum e cu totul altceva la acest capitol!
- Senzorul e in format 3:2. In sfarsit!
Mavic 2 Pro, ISO 1250, crop 100%
- E mult mai silentioasa decat ma asteptam. La prima vedere (decolare!) mi s-a parut chiar mai silentioasa decat Mavic Air. Nu e asa, dar nu e departe. Insa, zgomotul e diferit, mult mai placut (si mai calm, daca se poate spune asa) decat la Air sau la Phantom 4.
- Sta foarte bine in aer, e stabila, tine bine la vant, cel putin la prima vedere la fel de bine ca Phantom (desi inca nu am testat-o pe vant puternic, ca nu a fost cazul)
- Aplicatia DJI se schimba putin (si se complica) datorita aparitiei modurilor de fotografiere Prioritate de Timp (Tv) si Prioritate de Diafragma (Av). Nu e atat de intuitiv precum ma asteptam – fiind practic tot o combinatie intre a face unele setari pe ecranul telefonului si altele din rotita de selectie accesibila cu degetul aratator pe telecomanda, dar incet-incet te obisnuiesti
- Lampa LED care ilumineaza zona de aterizare, automat, seara/noaptea face toti banii. Un mare plus pentru ea. Si un mare plus pentru ca poate fi pornita si manual, oricand in zbor, din meniul aplicatiei DJI. Asadar, spor la fotografiat si facut „light-painting” cu drona, acum nu mai aveti nevoie de LED-uri suplimentare atasate dronei, pentru asta. Mai mult, poate fi asignata pornirea/oprirea lampii LED pe unul din butoanele customizabile de sub telecomanda (C1 / C2), daca aveti nevoie sa o porniti/opriti des.
- N-am zburat mult, ca nu aveam acumulatorii incarcati 100% (n-am avut timp, ratam apusul), dar imi arata peste 26 de minute autonomie cu acumulatorii umpluti la 90%
- Camera are functiile P/A/S/M, asa cum ii sade bine unui aparat foto „adevarat”. Totusi, e o noutate pentru DJI si necesita o scurta perioada de acomodare, mai ales pentru cei care mine care au mai avut drone DJI inainte si erau obisnuiti cu doar doua programe: Auto si Manual
- Pe video focusul AFC (continuu) e haotic. Trebuie trecut in AFS (single) si inregistrat asa. Voi mai testa asta, insa. N-am apucat sa aprofundez aseara zona video, dar iata doua exemple la ce spuneam despre AF:
Video 4K 30p cu AFC (autofocus continuu):
Video 4K 30p cu AFS (focus fix, autofocusul fiind facut la inceputul filmarii):
Ambele secvente video sunt direct de pe card, needitate. 4K 30p cu expunere manuala.
- Video 4K poate fi inregistrat in doua moduri: Standard (FOV), camera citeste intregul senzor de 5.7K si face downsampling la 4K SAU Hiquality (HQ), unde camera citeste doar zona centrala a senzorului (echivalenta rezolutiei 4K, pixel-pe-pixel), rezultatul fiind un clip video de o calitate mai buna (nu mai intervine softwareul sa „micsoreze” rezolutia), chiar daca cu un unghi de cuprindere ceva mai restrans (crop de la 28mm la ±40mm). Din asta deriva si faptul ca puteti folosi modul HQ pentru a „simula” un pic de zoom cand inregistrati video.
- Inca mai are niste mici bug-uri de software, mai da mici erori in zbor (care nu sunt, de fapt) tipic DJI, se va rezolva la urmatoarele update-uri de firmware…
- Atentie ca telecomanda mea a fost data pe Sport mode din fabrica. E bine sa verificati asta (in partea din dreapta a telecomenzii, pe muchie), inainte de primul zbor, mai ales daca nu aveti experienta cu dronele
- Un fisier RAW (DNG) are aproape 40MB fizic, deci include o „tona” de informatie cu care va puteti „juca” in postprocesare
Asadar, eu sunt multumit. Si, trecand – sau incercand sa trec – peste imensul entuziasm de moment, tot pot sa zic: e cea mai reusita drona pe care o puteti cumpara ACUM, la un pret sub 2500 Euro. Isi merita fiecare banut.
Accesorii: eu mi-am cumparat pachetul Fly More Combo alaturi de Mavic 2 Pro, pentru cei doi acumulatori in plus, fara de care nu as putea lucra si pentru geanta de umar foarte compacta si practica. In plus, astept sa vina in stoc si setul de filtre ND pentru camera, iarasi de nelipsit daca aveti intentii serioase la capitolul video.
Despre inregistrare: Mavic 2 Pro are putin peste 900 de grame greutate. Asadar, conform legislatiei in vigoare, Mavic 2 Pro e o drona din categoria celor catre trebuie inregistrate la Autoritatea Aeronautica Romana. Gasiti in articolul meu de aici cateva informatii despre procedura de inregistrare. Nu e complicata, dar e un alt pas „birocratic” care trebuie „bifat”.
Cam atat pentru acum. Ramane sa o descopar mai mult si sa mai fac fotografii si clipuri video peste weekend, daca vremea va fi ok.
Nu functioneaza link-ul pentru download, se mai poate face ceva? Stiu ca este mai vechi articolul d-voastra.
Multumesc
OK, maine le caut si le urc din nou pe drive si va dau linkul. Sper sa nu uit.
Salutare. Am citit o recenzie despre dronă în care se afirma că nu prea lucrează cum trebuie cu telefoane Android, ci doar cu iPhone. Este adevărat? (Sunt interesat în achiziționarea uneia, dar sunt total contra iPhone.)
Salut,
Cred ca depinde foarte mult de fiecare telefon cu Android in parte. Eu nu am avut niciodata iPhone si de cand am drone (de 3 ani) am folosit doar telefoane cu Android Huawei. Vreo 3 modele diferite (P9, P10, Mate 10 Pro si P20Pro) si niciodata nu am intampinat vreo problema (si asta nu doar cu Mavic 2 Pro ci si cu Air, Mavic 1 si Phantom 4).
Apropo de recenzii, poti citi si reviewul meu amănunțit, pe care l-am scris in Decembrie, dupa 3 luni de utilizare a dronei: https://www.clubulfoto.com/dji-mavic-2-impresii-accesorii/
Buna. Am achizitionat de curand drona mavic 2 zoom. Sunt la primele incercari de a folosii o drona si mi s-a intamplat ceva ciudat. Cand am dat comanda de aterizare se pare ca nu a preluat comanda si drona s-a oprit intr-un perete. Aveti idee despre ce poate fi vorba? Avand in vedere ca inainte de asta senzorii functionau pt ca nu imi dadeau voie sa ma apropii de altceva.
Buna, din pacate nu stiu ce sa iti spun referitor la situatia ta. Pot fi multi factori care au influentat acea intamplare. Insa, pentru ca esti la inceput iti recomand sa citesti articolul pe care l-am scris despre primii pasi in zborul cu o drona: https://www.clubulfoto.com/13-sfaturi-zbor-drona/