B+W Schneider
B+W Schneider

Prezentandu-se ca o alternativa la obiectivele scumpe sau la inele de macro, filtrele B+W (nume provenit de la creatorii germani ai companiei Bierman + Webber) Close-up sunt recomandate fotografilor pasionati, care nu doresc sa rateze ocazia de a imortaliza o floare sau la orice alt detaliu care i-a surprins placut, din lipsa echipamentului necesar. Datorita dimensiunii reduse, ele ocupa un spatiu mic, comparativ cu obiectivele si inelele macro, putand astfel sa fie depozitate in orice geanta sau rucsac foto.

Micsorand distanta dintre obiectiv si subiectul fotografiat, filtrele Close-up pot fi folosite pe orice tip de obiectiv, fix sau zoom, sau chiar macro, fara a influenta in vreun fel calitatea fotografiilor obtinute. Un lucru important este faptul ca, spre deosebire de inelele macro, care reduc puternic lumina care intra in aparat, filtrele Close-up nu diminueaza cantitatea de lumina care ajunge la senzor, diafragma stabilita fiind foarte apropiata de cea efectiva. De asemenea aceste filtre B+W Close-up nu deformeaza imaginile.

In functie de gradul de apropiere ales, imaginea poate fi marita de pana la 10 ori, filtrele Close-up avand valori intre +1 si +5, cu +10 pentru filtrul macro.

Pentru cele mai bune rezultate, producatorul Schneider Optics al filtrului B+W  Close-up NL1 recomanda folosirea acestuia cu obiective cu focale intre 85 mm si 200 mm, la formatele de 35 mm. Filtrul B+W Close-up NL3 poate fi folosit pe orice focala, distanta minima de focalizare reducandu-se la 33 cm. Filtrul B+W Close-up NL5, este cel care se apropie cel mai mult de fotografia macro, diferentele fata de gradele mai mici fiind evidente.

Filtrele Close-Up B+W
Filtrele Close-Up B+W

Cu cat gradul filtrului este mai mare, cu atat efectul de „marire” al subiectului este mai mare, producatorul german al filtrelor B+W, Schneider Optics, fiind singurul care ofera gradul +5, filtru care se apropie cel mai mult de fotografia macro, diferentele fata de gradele mai mici fiind evidente.

Filtrele sunt disponibile pe diferite dimensiuni de filet acoperind intreaga gama de obiective la care pot fi montate.

Montura filtrelor B+W, prin sistemul F-Pro, permite filetarea si desurubarea acestora fara ca ele sa se intepeneasca, indiferent de conditiile meteo, care actioneaza prin temperatura asupra dimensiunii materialelor din care sunt realizate.

Filtrele B+W sunt tratarea pe ambele fete, tratament care ajuta lumina sa treaca prin sistemul de tratare MC (MC – multi-layer coating). Sistemul MRC (MRC – repelling multi-layer coating) are in plus avantajul ca este mai puternic decat sticla in sine, ceea ce ofera o protectie ridicata la apa si praf, facilitand intretinerea.

Reprezentant Schneider Optics – B+W  in Romania: Simus Trading – Photosetup, www.photosetup.ro

Filtrele Close-Up B+W 5
Filtrele Close-Up B+W 5
DISTRIBUIȚI
Articolul anteriorCanon SX30 IS
Articolul urmatorRazboiul in imagini – DoF editia a IV-a
Fotograf profesionist si fondatorul siteului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 14 ani, iar portofoliul meu il gasesti pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriana - se gaseste aici: www.TheDrone.ro

1 COMENTARIU

  1. buna seara
    Dupa ce am citit acest articol,mi-am comandat un filtru B+W close-up 5 (de la Photoshop) sa-l folosesc la canon 500d cu obiectivul 18-200
    Problema grava este ca nu focalizeaza nici macar manual
    Ce pot face in cazul asta?
    Multumesc pt ajutor

Lasă un răspuns