Canon PowerShot SX30 IS
Canon PowerShot SX30 IS

Lansat in a doua jumatate a anului trecut, Canon SX30 IS confirma interesul producatorului japonez pentru aparatele foto bridge super-zoom. Cu un set de dotari impresionant, Canon SX30 IS este aparatul ce ofera cel mai mare zoom optic din toata gama compactelor Canon. Obiectivul cu zoom 35X este, cu siguranta, punctul forte al acestui aparat, pe langa senzorul CCD de 14 mega pixeli, functia de filmare HD cu sunet stereo si posibilitatea de a utiliza valori ISO de pana la 3200.

Din fericire, lista dotarilor nu se opreste aici! La un factor de zoom atat de mare, fotografierea din mana, fara a utiliza un trepied ar fi aproape imposibila, daca producatorul japonez nu ar fi dotat aparatul cu un sistem optic de stabilizare de imagine, care isi face treaba foarte bine si va permite fotografierea in bune conditii chiar si cu zoom-ul maxim. Daca vorbim de distanta focala, trebuie amintit faptul ca zoom-ul de 35x se „traduce” intr-o distanta focala 24-840mm (echivalent conform standardului 35mm). Obiectivul este dotat cu motor USM, care face ca punerea la punct sa fie rapida si precisa, indiferent de distanta focala utilizata.

Canon SX30 IS - pozitionarea butoanelor este ergonomica
Canon SX30 IS - pozitionarea butoanelor este ergonomica

Constructie, body si mod de operare

Din punct de vedere al constructiei, aparatul este realizat din policarbonat, un material suficient de usor dar si rezisntent in acelasi timp, pentru a facet fata cu brio „testului timpului”. Canon SX30 IS este suficient de usor pentru a incape in orice geanta de voiaj si poate fi aparatul ideal pentru vacanta, fiind capabil sa „imortalizeze” aproape orice tip de subiect, datorita versatilitatii sistemului optic. Pozitionarea butoanelor si modul de operare este asemanator aparatelor DSLR, o caracteristica de baza a camerelor foto bridge. Desi compact, Canon SX30 IS se aseaza bine in mana si este confortabil in utilizare. Butoanele se apasa usor, sunt accesibile iar operarea slider-ului pentru zoom este suficient de precisa pentru a multumi chiar si utilizatorii pretentiosi.

Canon SX30 IS cu zoom-ul maxim
Canon SX30 IS cu zoom-ul maxim

Canon SX30 IS: functionalitati (si) pentru utilizatorii avansati

Canon SX30 IS pare a fi aparatul foto menit sa multumeasca toti fotografii. Ca orice camera foto bridge care se respecta, SX30 ofera si modurile de lucru semi-automate si cel manual (P/A/S/M), pe langa deja cunoscutele moduri „Smart Auto” si scenele presetate. Totusi, lista de dotari nu se opreste aici, nici de  data aceasta! Utilizatorii avansati pot folosi efectele speciale creative direct din aparat, fara a mai fi nevoie de post-procesarea fotografiilor pe un computer. Printre acestea se numara: Fisheye, Miniature, Super Vivid etc.

Functia de filmare HD

Pentru cei ce vor sa utilizeze aparatul si pentru a inregistra filme, avem o veste buna: Canon Sx30 IS poate inregistra filme in format HD, cu 30 de cadre pe secunda. In timpul filmarii poate fi actionat si zoom-ul optic iar sunetul este inregistrat stereo. Pentru pornirea/oprirea inregistrarii video exista chiar si un buton dedicat, situat in partea din spate a aparatului.

Exista trei rezolutii ce pot fi utilizate pentru filmare:

 • 1280 x 720p /30cps
 • 640 x 480p / 30cps
 • 320 x 240p / 30cps

Alte functionalitati si specificatii tehnice

Canon PowerShot SX30 IS este foarte versatil si ofera „un pachet de dotari” impresionant. Iata care sunt principalele functionalitati si specificatii ale acestui super-zoom:

 • Senzor CCD de 14 mega pixeli
 • Zoom optic 35x
 • Stabilizare optica de imagine
 • Functie Smart AUTO, Scene presetate
 • Moduri de fotografiere semi-automate (P/A/S) si Manual
 • ISO 80 – 1600
 • Timp minim de expunere 1/3200
 • Timer (10 sau 2 secunde)
 • Ecran LCD rabatabil
 • Conector mini-HDMI
 • Suporta carduri SD/SDHC/SDXC
 • Servo AF/AE pentru focalizarea subiectelor in miscare
 • Zoom digital 4x
 • Efecte si functii speciale integrate (Fisheye, Miniature, Super Vivid, Low Light, etc.)
 • Blitz integrat si conector pentru blitz extern
 • Buton dedicat pentru pornirea/oprirea inregistrarii filmelor

Concluzie

Canon SX 30 IS este, cel putin in acest moment, aparatul ideal pentru cei ce prefera versatilitatea unei camere foto bridge in locul unui sistem DSLR. Cu o multime de functii, Canon SX30 IS este recomandat pentru toti cei care doresc o rezolutie mare si un zoom „puternic”, intr-un corp compact si usor de transportat in orice aventura!

Cateva din punctele forte ale lui Canon SX30 IS:
+ Calitatea imaginilor este foarte buna
+ Zoom 35X
+ Filmare HD cu zoom optic activ in timpul filmarii
+ Interfata software intuitiva

Canon SX30 IS beneficiaza si de o oferta speciala la un pret foarte atractiv, aici.

2 COMENTARII

 1. Din pacate calitatea imaginilor e buna doar la ISO 80 si 100, acceptabila la 200,dar deja la ISO 400 e mult sub asteptari. Sensorul mic si goana dupa MP-eli isi spune cuvantul. Daca se limitau la un 10 MP (de altfel sunt de parere ca si un 6-8 MP e suficient in general) cred ca rezultatele erau mai bune.

Lasă un răspuns