Dupa ce in vara am achizitionat un Fuji X10, despre care v-am povestit aici, mi-am dat seama destul de rapid ca am nevoie de un blitz mai puternic decat cel integrat. Desi se descurca excelent in lumina slaba, Fuji X10 are un blitz tip pop-up destul de „anemic”, care functioneaza bine ca fill-flash (sa zicem – pentru portrete) dar nu are puterea necesara sa ilumineze o camera sau o sala de conferinte. Asadar, pentru lansarile de produse la care particip (si unde fotografiez aproape exclusiv cu X10) aveam nevoie de un blitz mai puternic.

Blitzul Fuji EF-20 costa 499 lei aici.

Fuji X10 cu blitz Fuji EF-20
Fuji X10 cu blitz Fuji EF-20

In acest moment, cei care cauta un blitz pentru Fuji au de ales intre trei modele: Fuji EF-20, Fuji EF-X20 si Fuji EF-42. Primele doua sunt blitzuri compacte, „de buzunar”, iar EF-42 este un blitz in toata regula, full-size am putea spune. Pentru un compact cum este Fuji X10 sau Fuji X20 un blitz mare era nu doar caraghios dar si foarte incomod, deoarece greutatea mai mare a blitzului decat a aparatului il faceau extrem de dificil de manevrat sau de purtat pe umar. Asadar a trebuit sa aleg intre celelalte doua blitzuri compacte: Fuji EF-20 si Fuji EF-X20. Ambele au acelasi numar de ghid 20 (m, ISO 100) si m-am decis intr-un final asupra lui EF-20 chiar daca nu are designul retro al lui X10, dar macar pot rabata pana la 90 de grade pe verticala capul de blitz pentru bounce.

Fuji EF-20. Blitz pentru aparate foto Fuji.
Fuji EF-20. Blitz pentru aparate foto Fuji, cu numar de ghid 20 si diffuser incorporat
Fuji EF-20. Patina este din plastic si se pliaza in interior pentru transport.
Fuji EF-20. Patina este din plastic si se pliaza in interior pentru transport.

Blitz Fuji EF-20. Specificatii tehnice:

  • Numar de ghid: 20 (ISO 100)
  • Temperatura de culoare: Aproximativ 5,600 K
  • Rabatabil vertical: 0°, 45°, 60°, 75° si 90°
  • Alimentare: 2 x AA (R6)
  • Temperatura de operare: de la 0°C pana la 40°C
  • Dimensiuni: 43 x 61 x 88 mm
  • Greutate: 100g (fara baterii)
  • Autonomie: 280 declansari cu acumulatori AA (200 declansari cu baterii)
  • Timp mediu de reincarcare (la putere maxima, cu acumulatori): 4 secunde

Fuji EF-20 este cel mai compact blitz extern pe care l-am avut pana acum. Este genul de blitz pe care il poti lua oricand la tine, incape in buzunarul de la haina si poate fi montat rapid pe aparat, atunci cand situatia o cere. Eu l-am luat pentru Fuji X10, dar la fel de bine il puteti achizitiona daca sunteti in cautarea unui blitz pentru orice alt aparat foto Fuji: X100, X-E1, X-Pro1 sau chiar si cu aparatele foto bridge Fuji HS-20, Fuji HS-30 etc. Functioneaza in TTL cu toate aparatele foto Fuji lansate recent si singurul minus pe care i l-am gasit pana acum este aspectul destul de ciudat montat pe un aparat cu design retro cum este Fuji X10.

Fuji X10 cu blitzul Fuji EF-20
Fuji X10 cu blitzul Fuji EF-20

Ce imi place la Fuji EF-20?

Ofera o putere de iluminare de patru ori mai mare decat cea a blitzului integrat in Fuji X10, poate fi rabatat la 30, 45, 60 si 90°, are diffuser integrat (care reduce puterea blitzului cu 1/4) si ii pot ajusta puterea de iluminare cu ±1 EV. Este alimentat cu doua baterii/acumulatori AA iar patina se pliaza in interior pentru a fi mai usor de transportat. Acopera intreg cadrul la 28mm si ofera o iluminare optima pana la 20m (la ISO 100). Fiind rabatabil este destul de departe de axul optic pentru a preveni efectul de „ochi rosii”, fiind foarte bun si pentru fill-flash atat in interior cat si in exterior.

Ce nu imi place la Fuji EF-20?

In primul rand nu poate fi ajusta manual puterea blitzului (in afara de compensarea ±1 EV fata de metteringul TTL al aparatului), functie pe care o gasiti la celelalte doua modele de blitzuri de la Fuji, EF-X20 si EF-42. In al doilea rand, capul de blitz nu poate fi rotit lateral ci doar vertical, dar ma pot obisnui cu asta. Designul nu se potriveste cu cel al aparatului (nu e „retro”). In cutie nu veti gasi si o husa de transport, dar puteti improviza una destul de usor, mai ales ca dimensiunile reduse il fac ideal pentru a fi alaturi de voi oriunde.

Fuji X10 cu blitzul Fuji EF-20
Fuji EF-20 rabatat vertical la 90°

De ce l-am ales in locul lui EF-X20? Am preferat un blitz rabatabil si cu diffuser incorporat in fata unui blitz cu design retro dar cu directionare fixa, frontala, a luminii.

De ce Fuji EF-20 in locul lui EF-42? Desi este clar ca EF-42 este un blitz mai performant, dimensiunile sale nu il recomanda pentru un aparat compact cum este Fuji X10. Daca aparatul incape in buzunarul interior de la haina, este clar ca nu as fi vrut sa iau o geanta separata pentru a avea si blitzul cu mine….

Asadar, daca sunteti in cautarea unui blitz pentru un aparat foto Fuji, va recomand cu incredere EF-20 de la Fuji. Costa 499 lei aici (click pentru pret actualizat). Nu uitati sa achizitionati si un set de acumulatori AA. Veti avea o autonomie de peste 250 de declansari cu un singur set (2xAA). Eu va recomand acumulatorii Powerex 2700mha.

Fuji EF-20 este alimentat de doi acumulatori AA (R6)
Fuji EF-20 este alimentat de doi acumulatori AA (R6)

3 COMENTARII

  1. Arata bine, chiar daca nu se prea impleteste cu designul retro al lui X10, este un blitz bun. Sa nu mai zic de pret, are un pret corect pentru performantele sale, in comparatie cu un Canon 270EX II, sa zicem, care e destul de scump. Este un must-have pentru cei cu compacte/bridge-uri Fuji.

Lasă un răspuns