A trecut mai bine de un an si jumatate de cand Fuji X10 a dat startul compactelor hi-end cu design retro. Acum, in 2013, compania nipona ne propune o noua versiune – Fuji X20 – un compact care, la prima vedere, pare aproape identic cu modelul precedent. Asadar, de ce X20 si care este secretul sau? Incercam sa aflam in cele ce urmeaza! Deoarece utilizam de mai bine de opt luni un Fuji X10, articolul nu este structurat doar ca un review standard ci este „presarat”, in punctele cheie, cu referiri la principalele diferente dintre Fuji X20 vs. X10.
Pentru „nostalgici” avem o veste trista: Fuji X10 nu se mai gaseste in magazine, dar noul model – Fuji X20 – este pe rafturi de cateva saptamani. Pretul actualizat aici.
Fuji X20
Specificatii tehnice pe scurt
- 12 megapixeli 2/3-inch X-Trans CMOS II sensor
- Vizor optic hibrid (Advanced Optical Viewfinder)
- Procesor de imagine EXR Processor II
- Ecran LCD 2.8inch
- Mod Super Macro 1cm
- Motion Panorama 360
- 8 Filtre digitale
- Inregistrare Full HD 60fps
- Functie Focus Peak
Constructie si utilizare
Cei care sunt familiarizati oarecum cu Fuji X10 vor observa din primul moment body-ul si constructia similara cu acesta. Fuji X20 a mostenit de la X10 atat body-ul din metal cat si dispunerea butoanelor, pozitia vizorului optic si obiectivul cu focala 28-112mm. Modul de pornire a ramas acelasi si la fel si pozitionarea patinei pentru blitz si a ecranului LCD. A aparut doar o „culoare” in plus, un Fuji X20 argintiu, care arata mai bine decat cel negru pe care il detin eu. Fuji X20 argintiu este chiar varianta testata de mine in acest articol si tind sa cred ca arata mai reusit din punct de vedere al aspectului vizual decat modelul negru complet. Desigur, culoarea gri are si un dezavantaj: aparatul se reflecta in orice geam sau vitrina prin care incercati sa fotografiati. Asadar, alegeti cu grija.
Pozitionarea butoanelor este aceeasi ca si la X10, singura diferenta notabila fiind butonul „Q” de pe spatele apratului care a inlocuit butonul „RAW” al lui X10. Teoretic l-a inlocuit, dar practic butonul Q are aceeasi functionalitate pe care o are butonul RAW de la X10 dupa updateul de firmware 2.0 – afiseaza un meniu cu acces rapid la parametrii principali, un meniu pe care eu l-am folosit rar in practica pentru ca m-am obisnuit sa setez aparatul de pe butoanele dedicate pentru functii, care – fie vorba intre noi – sunt destule. Butonul Fn aflat in dreapta declansatorului permite alegerea valorii ISO in mod implicit si poate fi customizat din meniu sa execute alte functii. Este foarte usor de accesat cu degetul aratator si are o pozitie foarte practica.
Butoanele pentru functii (numarul lor si cele doua butoane programabile) sunt exact cele necesare pentru a folosi aparatul ca pe un DSLR si pentru a face toate setarile fara a intra in meniuri. Mi se pare un aparat foarte reusit din punct de vedere al controlului si al modului de operare. Cel mai mult am folosit rotita pentru compensarea expunerii, care este bine plasata si usor de actionat cu un singur deget, chiar si cand privesti prin vizor. Cam asa “trag” si cu DSLR-ul in 90% din cazuri: in modul Av si compensand expunerea atunci situatia o cere.
Vizorul optic a evoluat iar acum include un ecran LCD transparent care suprapune pe imagine parametrii de expunere si – poate cel mai important – afiseaza punctul de focus. Este o functionalitate noua, un vizor optic hibrid (daca putem spune asa) pe care nu il veti mai gasi altundeva in liga compactelor decat la Fuji X20. La modelul precedent principala problema cand utilizam vizorul era ca nu stiam niciodata unde se afla punctul de focus (trageam cu cel central si aproximam eu locul in vizor….). Acum aparatul afiseaza in vizor confirmarea focusului incadrand intr-un patrat verde punctul de focalizare activ (poate fi cel central sau oricare din cele 49 disponibile!). Totodata, afisarea parametrilor expunerii (ISO, Diafragma si Timp) reprezinta un plus. Vizorul optic ajuta dar este pozitionat intr-un loc in care este practic imposibil sa nu il atingi cu degetele atunci cand vrei sa ridici rapid aparatul de pe masa, de exemplu. Nu sunt un fan al vizarii printre amprente, urme de praf si alte interperii pe vizor, asa ca a trebuit sa il curat de nu-stiu-cate-ori… 🙂
Ecranul LCD isi pastreaza forma, dimensiunile dar si rezolutia – criticata de unii pentru cei doar 460.000 de pixeli oferiti. Se putea si mai bine, un ecran cu 920.000 de pixeli cum sunt cele standard de pe DSLR-urile actuale, dar chiar si asa imaginile vizualizate pe X20 se vad bine. Nu este o bila neagra majora, in nici un caz.
Pe rotita de selectie a aparut o pictograma noua, care activeaza modul Auto cu recunoasterea scenei, iar in modul Adv. (Advanced) avem acces la filtre si efecte speciale precum Dinamic Range, Panorama, Pro Focus si pro Low Light. Sunt aceleasi moduri pe care le am si la X10 (inclusiv cele adaugate odata cu varianta 2.0 a firmware-ului). Dinamic Range este un fel de HDR mai „dur”, cu un efect foarte amiplificat, care nu ma incanta in mod deosebit. In schimb, am folosit vara trecuta modurile Panorama si Pro Focus cu rezultate spectaculoase. Le puteti vedea in articolul despre X10. Rezultatele sunt aceleasi cu ambele aparate. A aparut, in plus, modul Multi Exposure (Expunere multipla), care permite suprapunerea mai multor cadre intr-o singura imagine.
Blitzul pop-up integrat are o raza de acoperire destul de restransa si m-am orientat rapid catre un blitz pe patina pentru X10. Va recomand unul si pentru X20, pentru ca are acelasi blitz pop-up anemic pe care l-am criticat de fiecare data. Fuji are in catalog trei blitzuri pe patina compatibile cu aparatele sale. Eu am achizitionat un Fuji EF-20, despre care va invit sa cititi in review-ul de aici.
Daca la exterior lucrurile sunt foarte clare, la interior aparatul aduce o serie de imbunatatiri majore. Este dotat cu un nou senzor X-Trans, similar cu cele de pe modelele de varf Fuji X-Pro1 si X-E1, cu o diagonala de 2/3” si un factor de crop aprox. 4x, adaptat dimensiunilor compacte ale lui X20. Cel putin teoretic asta inseamna o calitate mai buna a imaginilor in comparatie cu modelul anterior. In plus, senzorul lui X20 nu are filtru AA si este similar (din acest punct de vedere!) cu senzorii prezentati in ultima perioada pe noile DSLR-uri. Senzorul X-Trans are totusi particularitatile sale constructive si se deosebeste de senzorii clasici (Bayer) prin dispunerea fotodiodelor de pe captor. Acesta este si motivul principal pentru care companiile producatoare de programe de editare au intarziat sa lanseze alternative reusite de conversie RAW pentru seria de aparate „X” de la Fuji. Acum lucrurile s-au mai indreptat, iar ultima varianta Adobe Lightroom (4.4) vine cu suport pentru fisierele RAW inregistrate de aparatele Fuji xu senzori X-Trans (nu am testat-o inca…).
Meniurile
Meniul lui Fuji X20 a evoluat si este acum asemanator celui pe care l-am intalnit la gama mirrorless de la Fuji. Este impartit in 7 pagini (tab-uri) iar setarile pot fi acum mai usor de gasit decat la varianta anterioara. Imi place noul meniu si recunosc ca l-as vrea si pe X10 cu un viitor update de firmware (care sunt aproape sigur ca nu va exista…). In orice caz, meniul „ascunde” o multime de setari si optiuni care completeaza bine un aparat foarte reusit. Nu are un meniu custom (My Menu) asa cum m-am obisnuit de la DSLR-ul meu, dar nu ma deranjeaza atata timp cat imi permite personalizarea butoanelor si accesul rapid la functiile care ma intereseaza.
Meniul lui Fuji X20
O mare bila alba este posibilitatea de a seta intervalul pentru Auto ISO dar si timpul cel mai lung de expunere pe care doriti sa il utilizati. Eu, de exemplu, am setat intervalul Auto ISO intre 100 si 1600 si timpul cel mai lung de expunere 1/40, timp la care pot obtine imagini clare chiar si la focala de 112mm datorita sistemului de stabilizare performant. Si, daca tot am amintit de asta, specialistii Fuji afirma ca au imbunatatit sistemul de stabilizare desi, in practica, eu n-am observat diferente majore fata de X10. Sau nu imi tremura mie mainile suficient de tare … 🙂 Oricum, stabilizarea lui X20 ofera un avantaj de aproximativ 3 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied.
Meniul „Q”
Meniul este disponibil in nu mai putin de 35 de limbi, printre care si limba Romana.
Mai jos puteti vedea principalele ecrane ale meniului:
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Pentru a testa performantele ISO ale noului senzor X-Trans din dotarea lui Fuji X20 am organizat, ca de obicei, scena de studio. Mai jos puteti vedea imagini crop 100% din cadrele surprinse de Fuji X20 in test. Click pe imagini pentru vizualizare la rezolutia originala. Setarile aparatului pentru acest test: JPEG (nu am inca ultima versune de LR) si Noise Reduction -2 (similar „NR Off”).
Fuji X20 se descurca mai bine la valori ISO ridicate decat X10-le meu. Daca ar fi sa apreciez, care ca este cam cu jumatate de treapta ISO peste in ceea ce priveste calitatea imaginilor. Este mult sau putin, decideti voi. Am observat o usoara tendinta de WB shifting, adica alterarea balansului de alb intre cadrele trase la valori ISO diferite. Se poate observa si in cadrele crop de mai sus…
DOWNLOAD: Arhiva cu imaginile originale din testul ISO poate fi descarcata de aici.
Aparatele Fuji au fost criticate in special datorita sistemului AF care s-a dovedit destul de haotic in timp. Este o problema pe care o am si eu la X10 si care a fost observata prima data atunci cand a aparut Fuji X100. Totusi, la X20 se pare ca si-au invatat lectia si au adus imbunatatiri sistemului AF astfel incat acesta a devenit mai precis si – cel mai important – nu mai da „alarme false” asa cum pateam la X10. Acum, cand aparatul confirma focusul imaginea chiar este sharp. La X10 a trebuit sa ma obisnuiesc ca puteam rata anumite cadre datorita sistemului AF. Sistemul AF al lui X20 foloseste un sistem hibrid, care utilizeaza o serie de pixeli de pe suprafata captorului pentru focalizare si, in acest fel, X20 se lauda cu o punere la punct mai rapida si mai precisa.
O noutate in ceea ce priveste focusul este functia Focus Peak, care vine in ajutorul celor care prefera focalizarea manuala. Odata activata functia Focus Peak, pe ecranul LCD apar marcate zonele de sharp cu o culoare stridenta (alb, verde sau galben) pentru a aprecia mai usor planul de focus.
ISO 200, 1/75, F4
Crop 100%:
Din punct de vedere optic mi se pare un aparat foarte reusit. Distorsiunile sunt minime la 28mm (wide) si dispar de la 35mm in sus. Nu am observat pierderi de contrast spre capatul tele al focalei, iar acutanta este constanta, chiar si spre zonele periferice ale cadrului. Flare-ul este practic inexistent iar faptul ca pot trage la 112mm cu f/2.8 mi se pare de un real ajutor, mai ales din partea unui aparat care costa putin peste 2400 de lei. Cum am spus si la X10, recunosc ca mi-ar fi placut o focala minima de 24mm in loc de 28mm, dar pana la urma este un compromis acceptabil.
ISO 200, 1/640, F/7.1, Macro
Crop 100%:
Masurarea expunerii se poate face in toate cele trei moduri cu care suntem familiarizati de la DSLR-uri: Multi (matrice), Spot si Average. Nu am folosit aproape niciodata alte moduri decat cel matrice care ofera rezultate foarte bune indiferent de situatie.
In plus, functi Dinamic Range permite obtinerea unor imagini cu o gama dinamica mai larga. Din meniu se poate alege gama dinamica standard (100%) sau doua variante cu DR imbunatatit: 200% si 400%. Este o functie similara modurilor Auto Lighting Optimizer de la unele DSLR-uri si este utila pentru a obtine detalii in zonele cu umbre sau contrast ridicat. Din experienta mea cu Fuji X10 prefer sa las aparatul sa isi aleaga singur aceasta setare (optiunea Auto, in meniul Dinamic Range), pentru ca reuseste destul de bine sa identifice situatiile in care este necesara o gama dinamica mai larga. Fuji X20 se comporta similar si am avut rezultate la fel de bune in modul „Auto” la DR. Este important de mentionat si faptul ca optiunea Dinamic Range nu reprezinta un fel de HDR exagerat, asa cum este filtrul „Dinamic Tone” din meniul Adv. de pe rotita de selectie. Cele doua functii produc rezultate total diferite.
ISO 400, 1/350, F/3.2
Crop 100%:
In lipsa programelor de prelucrare RAW, unul din modurile care mi-a fost cel mai util la X10 a fost modul EXR, in special pentru fotografii noaptea sau in lumina slaba. Cu ajutorul lui am reusit sa obtin imagini foarte bune, cu un nivel redus al zgomotului de imagine, direct din aparat, fara sa ma mai complic prea mult cu prelucrarea RAW care si asa a fost, alaturi de sistemul AF, „calcaiul lui Ahile” in ceea ce il priveste pe X10. Acum, la X20 lucrurile sau mai schimbat, iar odata cu aparitia ultimelor versiuni ACR si Lightroom putem spune ca prelucrarea RAW este acum intr-adevar posibila si in cazul aparatelor foto compacte si mirrorless cu senzori X-Trans de la Fuji. Totusi, modul EXR isi face aparitia si in meniul lui X20 (sau, mai bine zis, pe rotita de selectie) si poate fi la fel de util celor care nu vor sa se complice cu post-procesarea imaginilor.
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
Fuji X20 este alimentat de la un acumulator tip Li-Ion NP-50 care, conform specificatiilor date de producator ii asigura o autonomie de 150 de cadre. In testul meu am reusit sa fac fix 120 de cadre pana i s-a golit acumulatorul. Autonomia a reprezentat o problema si la X10, fapt pentru care eu am achizitionat doi acumulatori de rezerva, ceea ce va sfatuiesc sa faceti pentru a nu avea surprize cu X20.
Timpul de pornire este de doar 0.5 secunde iar intarzierea la declansare masoara doar 0.01 secunde.
Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4. Functia de filmare nu a fost un puncte forte nici la X10 si se pare ca nu au vrut sa o imbunatateasca prea mult. In continuare se poate filma doar in modul „auto”, fara a putea seta manual diafragma sau planul de focus. Dar, cel putin acum, focalizeaza mai bine si mai precis in timpul filmarii. In plus, pot fi aplicate filtrele de culoare („simularea” filmelor Velvia, Astia, Provia specifica Fuji).
Din punct de vedere al conectivitatii, Fuji X20 are un conector USB 2.0 si unul HDMI. De asemenea, la conectivitate am putea mentiona si patina pentru blitz extern. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
Fuji X20 cantareste 353 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 117 x 69.6 x 56.8 mm. In cutie, alaturi de aparat si obiectiv veti mai gasi si cureaua de umar (cu un sistem de prindere specific Fuji, care imi place foarte mult), acumulatorul si incarcatorul, manualul de utilizar, certificatul de garantie si un CD cu utilitarul gratuit de prelucrare foto (inclusiv RAW) de la Fuji (dar care merge doar pe Windows, nu si pe ultimele versiuni de OSX (din pacate)…
Alte imagini realizate cu Fuji X20 pentru acest test:
Pret
In momentul publicarii acestui articol, Fuji X20 are un pret orientativ de 2.499 lei. Click aici pentru pret actualizat.
Concluzii
Fuji X20 este urmasul unui aparat pe care l-am apreciat in primul rand pentru performantele sale si pentru modul de utilizare familiar. Fuji X20 continua seria compactelor de varf ale producatorului nipon si aduce o serie de imbunatatiri binevenite. Este un aparat versatil, care ofera o calitate foarte buna a imaginilor si este unul dintre cele mai reusite aparate compacte de pe piata. Are un pret destul de piperat, care se bate de la egal la egal cu cel al DSLR-urilor entry-level, dar Fuji X20 poate face fata oricarei provocari la care un fotograf amator sau entuziast l-ar supune. Se descurca excelent fiind de trei ori mai compact si mai usor decat un DSLR si avand un obiectiv mai luminos si mai performant (din punct de vedere optic si al luminozitatii) decat cel de kit de la DSLR-urile entry. Asadar, celor care isi doresc un aparat performant, compact si versatil si nu vor sa faca pasul la un DSLR, le recomand Fuji X20 fara retineri. A fost bun Fuji X10, iar X20 aduce imbunatatiri, la acelasi pret. Eu zic ca merita! 😉
Fuji X20 are un pret orientativ de 2.499 lei. Click aici pentru pret actualizat.
Va invit sa citit si articolul despre Fuji X10 pe care am avut ocazia sa il testez mai mult, in diferite conditii de iluminare. Fotografiile realizate cu X10 pot fi obtinute si cu X20, evident, poate chiar la o calitate sensibil mai buna!
Nota Clubul Foto: 8.7/10
ACCESORII RECOMANDATE PENTRU FUJI X20:
- Acumulator de rezerva
- Blitz pe patina Fuji EF-20
- Filtru de protectie Marumi
- Parasolar
- Set parasolar + filtre
Bile albe:
- Calitatea foarte buna a imaginilor
- Focalizare rapida si precisa
- Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
- Mod „Auto” versatil
- Patina pentru blitz extern
- Balans de alb auto, manual si in grade kelvin
- Autofocus rapid si precis
- Obiectiv luminos si cu focala versatila (f/2-2.8, 28-112mm)
- ISO auto cu capete de interval personalizabile si timp maxim de expunere
- Constructie solida, design retro, body si obiectiv din aluminiu
Bile negre:
- Lipsa setarilor manuale in modul video
- Ecran LCD cu rezolutie modesta
- Lipsa ecranului LCD rabatabil
L-ai cumpara si a doua oara?
Da. Chiar si dupa 8 luni Fuji X10 mi se pare un aparat excelent. Asadar as cumpara un X20 chiar si azi! 🙂
superbe imaginile, felicitari!
Am de zece zile un X20, sunt inca in perioada de invatare.
Am tras cadre si in mod RAW, dar m-am lasat de sportul asta. Nu am nici timp nici chef de Lightroom, nu vrea postprocesare, vreau ca poza sa fie buna asa cum iese din aparat!!!
Rezolutia ecranului este acceptabila (da, putea fi mai mare, insa merge) dar as fi apreciat mult un ecran rabatabil pe ambele axe, cum are Canon! Overlay-ul cu afisaj digital din vizorul optic mi se pare greu lizibil. Aparatul ESTE rapid, dar dupa ce din 2007 m-am obisnuit cu hyperzoomuri, focala de 112mm pare complet insuficienta (am uitat cum era inainte de 1989, cu aparatele sovietice cu obiectiv fix, cum este sa faci foto doar cu ob de 50mm). Autonomia este redusa, dar sa nu exageram -am reusit sa fac circa 300 de cadre cu os ingura baterie!A doua baterie este strict obligatorie, pt amatori -pasionatii ar trebui sa aiba DOUA baterii de schimb. Nu, nu mi-as cumpara X10, de aceea am asteptat sa apara acesta, ma dernaja si fenomenul „white orbs”, dar si focalizarea lenta. De cind X20 era doar anuntat, vazusem ca scade opretul la X10, dar nu multumesc, nu ma interesa!
Lui X20 ii reprosez lipsa FILTRULUI NEUTRU incorporat: ce folos ca are diafragma asa deschisa, daca nu poti sa o folosesti?
Seara sau in interior ma bucur de un aparat usor portabil cu ISO mare si obiectiv luminos, dar sunt si situatii in care este prea multa lumina, iar gama de timpi de expunere nu iti permite sa folosesti diafragam la deschiderea maxima! In rest, nu regret ca l-am cumparat, ci exclam „ce bine era daca as fi avut asa ceva in anii ’80!” …
Multumesc pentru aprecieri si completari!
Fuji X10 a fost un aparat bun, cu plusurile si minusurile sale. Fuji X20 a mai redus din „minusuri”, asadar este o alegere mai buna. Intr-adevar lipsa ecranului rabatabil am simtit-o si eu, mai ales anul trecut in tura foto din Turcia. Filtrul ND nu ma deranjeaza atat de tare, pentru ca eu folosesc diafragma deschisa pentru luminozitate si mai putin pentru bokeh (la un compact). Dar, intr-adevar poate fi o bila neagra uneori…
Felicitari pentru achizitie si cat mai multe fotografii reusite!
P.S. Am citit articolul de pe ComputerBlog si mi-a placut! Eu am scris ceva asemanator, punctual, dupa prima luna alaturi de X10 https://www.clubulfoto.com/la-drum-alaturi-de-fuji-x10-impresii-dupa-o-luna-si-jumatate/ 🙂
MULTUMESC!
Multumim pt. prezentare !
Sunt interesat de cumpararea acestui aparat si in ideea aceasta vreau sa te intreb de o problema semnalata de unii utilizatori,respectiv un ,,efect de acuarela,,la pozele jpeg in zonele cu contrast redus.Ai observat ceva in acest sens ?
DE ANALIZAT
pina cum nu am vazut
ceva detalii?
Problema respectiva apare daca imaginile RAW sunt prelucrate cu Adobe Lightroom sau ACR fara ultimul update. In JPEG eu nu am observat ceva notabil in aceasta privinta, mai ales la X20 care are un senzor nou si mai bun. Imaginile din testul ISO de mai sus sunt trase JPEG direct din aparat si pot fi descarcate in format original (deci nu doar crop) utilizand linkul din articol. De mentionat este ca setarea Noise Reduction a fost pe -2 (adica un fel de Off) cand le-am facut, pentru a elimina pe cat posibil algoritmii de reducere a zgomotului din aparat (a fost un test ISO, pana la urma…)
Scuze, sunt pe dinafara!
mi-am luat aparat cu capabilitati RAW, am tras si imagini RAW la ISO 3200, dar atit – nu am de gind sa le procesez. este posibil ca aparatul sa aiba un noise reduction f agresiv, deci ar trebui setat pe minim, insa chiar pe Off? desigur ca testul de zgomot la ISO mare trebuie verificat in conditii normale, adica cu NR al aparatului activ!
Eu acum am descoperit la X20 functia de bracketing cu ISO, si o testez. La bracketingul clasic intervenea un declaj in timp intre cele trei imagini cu expuneri diferite …
Am mai intalnit parerea asta legata de noise reduction-ul agresiv aplicat de X20/X10. Remedierea este destul de simpla: din meniu, la Noise Reduction se trece pe -2. Din pacate nu are Off, dar valoarea -2 este f.f. apropiata de Off (nu scrie nicaieri in manualul Fuji daca la -2 este oprit complet algoritmul de reducere al zgomotului, si nici valoarea -2 din meniu nu e cine stie ce sgestiva, dar oricum diferenta se simte cand privesc imaginile la 1:1).
Am cumparat un x20 de pe net dar fara manual de utilizare, blitzul insa nu se ridica.Este oare din setari blocat sau este defect ?
Multumesc anticipat pt. o parere avizata.
Blitul la X20 se ridica exclusiv manual cu ajutorul butonului din stanga vizorului.
Mea culpa!
scuze pentru confuzie, am totdeauna la mine cele doua aparate MICI, X20 si F660EXR. Da, la 660 butonasul merge doar cind aparatul este pronit, iar cind il inchizi, blitul se retrage singur in carcasa. La X20 sistemul pare a fi PUR MECANIC, se ridica si cind aparatul e inchis.
In acest caz, faptul ca nu se ridica blitul este clar o DEFECTIUNE! Doar daca nu tii aparatul de margine si degetele nu il lasa sa se ridice …
In mod impliict, blitul nu este dezactivat, nu prea ar avea sens. Dar setarile lui X20 sunt f.multe, ca la un DSLR, nu ar fi exclus sa existe una care sa determine BLOCAREA blitului.
Butonasul de actionare nu este PUR MECANIC: da, trebuie sa il apesi ca sa se ridice blitul, dar asta nu se intampla decat atunci cand aparatul este pornit!
Nu stiu ce sa zic, dar la mine (la X10) blitzul se ridica si cand aparatul este inchis. De aici am tras concluzia ca este pur mecanic…