Click for English translation.

Am fost acum o ora la lansarea lui Fuji X-Pro 1 in Romania, organizata de magazinul F64 Studio. Am putut testa noua „jucarie” de la Fuji si va pot spune acum primele impresii „la cald”.

In primul rand am observat un salt enorm fata de modelul Fuji X100. Noul aparat este putin mai mare, dar cu o greutate asemanatoare si pastreaza, din fericire, designul retro si constructia body-ului din metal. Imi place ca accesul la butoane este mai rapid si functiile importante pot fi apelate mai usor in meniu cu noua asezare a butoanelor. Mi-a placut noul buton „Q” pentru accesul rapid la parametrii de baza ai fotografiei. Over all, X-Pro 1 este mult mai user-friendly decat X100, sau cel putin asa pare la prima vedre (il ajuta si body-ul ceva mai mare). Si inca ceva … mi-a placut cum face balansul de alb automat, cel putin in lumina existenta in sala de la F64. S-a descurcat chiar ok!

Focalizeaza mult mai repede si parca mai precis decat X100, dar inca face focus-hunting la distante mici fata de obiectiv. Cel putin cu obiectivul de 18mm facea asa. Calitatea imaginilor mi se pare foarte ok pentru un mirrorless, dar nu pot spune daca intr-adevar este mai buna decat cea oferita de un aparat cu senzor Full-Frame, cum au declarat cei de la Fuji, fara a face niste teste mai amanuntite (vedeti mai jos imaginile trase cu X-Pro 1 cu ISO 1600, 6400 si … 25.600). Fuji X-Pro 1 este un aparat foarte complex, personalizabil, care cu siguranta merita descoperit mai in amanunt decat am putut eu sa o fac in cele 10 minute in care l-am „butonat”.

Ideea este buna si este un model pe care abia astept sa il testez mai mult. Ce m-a deranjat acum a fost sistemul de focalizare, care ma asteptam sa fie mai bun decat la X100, dar sa speram ca versiunea finala a firmware-ului va fi mult imbunatatita. Bineinteles, sample-ul testat astazi este un pre-release, adica un model cu firmware ce urmeaza a fi imbunatatit atunci cand se va gasi in magazine (incepand din luna Martie). Sper ca Fuji X-Pro 1 sa fie un aparat pe care sa mi-l doresc mai mult decat X100, acum un an. A fost cam mare aglomeratia la lansarea de astazi de la F64, dar a meritat. 🙂

Imaginile de test. Click pentru zoom (full-size):

ISO 800

Fuji X-Pro 1 - ISO 800, 18mm
Fuji X-Pro 1 – ISO 800, 18mm

ISO 1000

Fuji X-Pro 1 - ISO 1000, 18mm
Fuji X-Pro 1 – ISO 1000, 18mm

ISO 1600

ISO 1600, 18mm
ISO 1600, 18mm

ISO 6400

ISO 6400, 18mm
ISO 6400, 18mm

ISO 25.600

ISO 25.600
ISO 25.600

Fuji X-Pro 1: Video

Am inregistrat si un video cu Fuji X-Pro 1, cu setarile standard. Focalizarea automata in timpul filmarii este lenta, dar precisa (atentie doar la distanta minima de focus a fiecarui obiectiv in parte… la cel de 18mm distanta minima de focalizare este mai mare decat m-as fi asteptat). Cam asta a iesit:

20 COMENTARII

    • Problema cu filmarea e ca distanta minima de focus e destul de mare la obiectivul pe care l-am folosit. Focalizeaza in timpul filmarii, dar e destul de lent (si mare atentie la distanta minima de care spuneam)

  1. Very bad quality on the photos!
    I do not understand the point of posting photos from a camera that still only have a demo software. The camera software is not ready yet so I ask all visitors on this page to ignore these images.

  2. Thank you for publishing your impressions and photos. We are very interested in this camera here in North America. So are many people in Western Europe. We like to see all new information about it, and you have given us much of both!

  3. bai fratilor, daca tot a-ti facut show-u asta, de ce nu a-ti tras niste concluzi frumoase din el…adica ce vreau sa zic e ca articolul e infect, iar fotografiile postate s facute de parca v-ati spart si ati tras niste instantanee in timp ce…nu vreau sa fiu uracios si nu am nimic cu obiceiurile de acest tip, ce vreau sa zic este ca in momentul in care publici o concluzie a unei zile de testare trebuie sa arate si el (articolul ala) mai folositor asa, iar sampel-urile alese pt. articol selectate intr-un mod mai regizat pt ca altfel nu sunt concludente…si pana la urma rostul unei articol-concluzie esta in primul rand acela de a fi concludent.

  4. Excelent noise control! Iar daca e sa ne amintim dynamic range-ul specific Fuji, din S3/S5 Pro, poate fi un concurent imens pentru alti producatori… eu unul astept sa vad senzorul intr-un corp de SLR, de preferat unul care nu are design/montura de Nikon, acum ca produc si ei obiective.

Lasă un răspuns