Fuji X-Pro 1
Fuji X-Pro 1

Compania Fuji anunta lansarea primului aparat foto mirrorles cu obiective interschimbabile (de sistem) din oferta sa. Fuji X-Pro 1 este urmasul modelului X100 si este, poate, cel mai asteptat aparat foto al momentului. Conform declaratiilor producatorului, Fuji X-Pro 1 se adreseaza fotografilor entuziasti dar si celor profesionisti, fiind totodata primul mirrorless construit la standarde profesionale (dupa modelele Leica), care va schimba, probabil, piata mirrorless prin inovatie si printr-un nou standard de calitate.

Fuji X-Pro 1, pe scurt:  mirrorless cu obiective interschimbabile, senzor CMOS X-Trans de 16 mega pixeli, vizor optic hibrid, body si obiective din aliaj de magneziu, design retro si mod de utilizare asemanator modelului Fuji X100, disponibil incepand cu luna Aprilie la un pret de aproximativ 1300 Euro cu obiectivul 35mm f/1.4 R. Aparatul va putea fi testat, in Romania, Joi 12 Ianuarie ora 18 in sala expozitionala a magazinului F64 studio.

Fuji X-Pro 1 are un design asemanator modelului X100, de la care a imprumutat nu numai stilul retro dar si modul de functionare. Ce e nou? In primul rand obiectivele interschimbabile ii maresc considerabil versatilitatea iar vizorul optic hibrid a ajuns acum la versiunea a II-a, cu umbunatatiri majore fata de X100, dar si un senzor de imagine complet nou si un procesor imbunatatit.

De ce este Fuji X-Pro 1 un „game changer”?

Fuji X-Pro 1 are un senzor de imagine nou, APS-C de 16 mega pixeli care a fost denumit destul de „criptic” – X-Trans. Practic, noul senzor are o constructie diferita de cele utilizate pana in prezent la camerele foto digitale. Filtrul RGB este format din blocuri de cate 6×6 pixeli (fata de solutia „traditionala” 3×3 – Bayer), aranjati aleator pe suprafata senzorului, eliminand astfel necesitatea unui filtru AA (filtrul de demozaicare), rezultand o calitate mai buna a imaginii. Noul design al senzorului solicita mai mult procesorul de imagine si astfel Fuji X-Pro 1 este dotat cu o unitate de procesare noua, denumita EXR Processor Pro. Specialistii de la Fuji sustin ca noul senzor poate inregistra imagini la o calitate mai buna decat aparatele foto DSLR full-frame actuale. Daca acest lucru se confirma, atunci Fuji X-Pro 1 isi va merita cu adevarat denumirea si orientarea catre fotografii profesionisti. Speram sa il avem in teste cat mai repede si sa va putem arata rezultatele!

Fuji X Pro1
Fuji X Pro1

Noul sistem de la Fuji va schimba piata aparatelor mirrorless, asa cum o stim in prezent. Poate nu imediat, dar Fuji X-Pro 1 reprezinta un nou standard de calitate in aceasta clasa. Constructia body-ului (dar si a obiectivelor) din aliaj de magneziu confirma aspiratiile profesionale ale noului aparat. Vizorul hibrid a reprezentat o inovatie majora anul trecut, odata cu aparitia modelului X100 si, pana acum, nici un alt producator nu a lansat un sistem asemanator. Astazi, odata cu aparitia modelului X-Pro 1, vizorul hibrid ajunge deja la varianta a II-a, bineinteles cu imbunatatiri fata de modelul anterior. Principala diferenta este factorul de magnificatie, de 0.37x si 0.67x, pentru a-l face compatibil cu obiectivele cu distanta focala diferita. Factorul de magnificatie poate fi setat din meniu.

Asadar, Fuji X-Pro 1 va fi un „game changer”, asa cum spun americanii. Cu greu poti sa nu fi entuziasmat de acest nou aparat… Abia astept sa il avem la teste!

Obiective Fuji X-Pro 1

Tot astazi au fost lansate si primele obiective pentru noul sistem.Este vorba despre trei obiective cu distanta focala fixa: Fuji XF 18mm f/2 R, XF 35mm f/1.4 R si XF 60mm f/2.4 R Macro. In a doua jumatate a anului sunt asteptate alte obiective, printre care un tele si, probabil, un obiectiv cu distanta focala 23mm f/ 2.0. Fuji X-Pro 1 nu este compatibil cu montura Leica (pentru baioneta M), dar specialistii de la Fuji au promis deja un adaptor, in a doua jumatate a anului.

Fuji XF 18mm f/2 R

 • 8 elemente in 7 grupuri dintre care doua elemente asferice
 • Diametru filtru: 52mm
 • Dimensiuni: 64.5 x 40.6 mm
 • Greutate: 116 g
 • Pret aproximativ: 499 USD

Fuji XF 35mm f/1.4 R

 • 8 elemente, 6 grupuri, 1 element asferic
 • Diametru filtru: 52mm
 • Dimensiuni: 65.0 x 54.9 mm
 • Greutate: 187 g
 • Pret aproximativ: 499 USD

Fuji XF 60mm f/2.4 R Macro

 • 10 elemente, 8 grupuri, dintre care 1 element asferic si unul cu dispersie redusa
 • Factor de marire macro: 1:2
 • Diametru filtru: 39mm
 • Dimensiuni: 64.1 x 70.9 мм
 • Greutate: 215 g
 • Pret aproximativ: 599 USD

Accesorii Fuji X-Pro 1

Tot astazi au fost prezentate si primele trei accesorii pentru noul sistem. Este vorba de un blitz nou, un grip si genta de transport.

 • Grip: HG-XPro1
 • Geanta: LC-XPro1
 • Blitz: EF-X20
Geanta LC-XPro1
Geanta LC-XPro1

7 COMENTARII

 1. Sebastian Boatca Pai zvonurile spun ca in Ianuarie la CES 🙂
  Un nou senzor (poate FF desi eu nu cred…) si poate tilt screen, AF nou si functii mai avansate pe video. Cu siguranta cred ca si autonomia va fi "revizuita"

 2. Arata perfect. De nu esti fotograf profesionist (si atunci ar trebui sa ai DSLR full-frame, nu crop), asta e camera pentru maxim de calitate si look. Si chiar si atunci cand esti profesionist.

 3. Da, e ideala in astfel de situatii. Pe cand un X-Pro2? Ce ar aduce el in plus? Autonomie mai mare? Dual processor? Touch/tilt screen? Autofocus imbunatatit? Mufa pt microfon cu control manual pt levels? Tare sunt curios. Deci, pe cand?

Lasă un răspuns