Desi nu l-am amintit in lista de aici, nu pot incheia acest an fara sa va povestesc pe scurt despre HDR Efex Pro 2, programul de editare foto HDR pe care l-am utilizat pentru prima data in vara acestui an. Alaturi de Lightroom si Photoshop, HDR Efex Pro 2 a urcat rapid in topul preferintelor mele in ceea ce priveste editarea foto.

Panorama Navagio la apus
Panorama Navagio la apus

Ajuns la versiunea a doua, HDR Efex Pro 2 a fost lansat in vara de catre compania germana Nik Software (achizitionata de Google in luna Septembrie!). Foloseam de ceva vreme pluginul Silver Efex Pro pentru conversia fotografiilor in alb/negru dar abia anul acesta am incercat editorul HDR. Desi cred ca ati vazut panorama din Zakynthos si fotografiile de la Salina Turda, probabil va intrebati cum au fost facute. Ei bine, HDR Efex Pro 2 este raspunsul. Dupa editarea imaginilor in Lightroom le-am ajustat in HDR Efex Pro 2 pentru a ajunge la imaginea finala. Fara el probabil aceste fotografii nu ar fi aratat in acest fel….

Asa cum am mai spus, nu ma declar un mare fan al imaginilor HDR, dar cu acest software rezultatele pot fi chiar impresionante. Atentie insa la presetarile care vin odata cu programul: sunt foarte dure, efectele prea dramatice pentru gustul meu si rezultatele pot fi, uneori, la limita dintre fotografie si kitsch. Pentru rezultate optime va invit sa experimentati cu sliderele din dreapta interfetei, pentru a adapta mototul de mapare al tonurilor la specificul fiecarui cadru in parte.

Una din imaginile de la Salina Turda, prelucrata in HDR Efex Pro 2
Una din imaginile de la Salina Turda, prelucrata in HDR Efex Pro 2

Eu am folosit pana acum HDR Efex Pro 2 pentru fotografii de peisaj si de arhitectura, dar rezultate bune se pot obtine si in alte categorii de imagini. Important este sa selectati cu grija imaginile pe care urmeaza sa le prelucrati in HDR, deoarece acest efect nu se preteaza oricarei fotografii (sunt o multime de exemple „asa nu!” pe internet, cu efecte exagerate, tonuri nenaturale etc). Un lucru important (si util totodata): HDR Efex Pro 2 poate face imagini cu efect HDR chiar si dintr-un singur cadru. Imaginile de la Salina le-am facut asa.

HDR Efex Pro 2 costa 99 USD iar pachetul de update 49 USD (de la versiunea 1). Cei care au achizitionat varianta precedenta in luna Iunie vor primi update-ul gratuit. Detalii pe niksoftware.com

Tot de la ei va recomand si Dfine, unul din cele mai performante programe pentru reducerea zgomotului de imagine, din cate am incercat pana acum…

3 COMENTARII

 1. L-am folosit și eu, și e foarte interesant!
  Am făcut un HDR din 3 fotografii, din care cea normală și cea supraexpusă erau mișcate, neclare și numai cea subexpusa era sharp – deoarece aparatul (D7000 pe bracket automat), a folosit un timp de expunere mai scurt pentru a subexpune cadrul. Asta se întâmpla deoarece nu aveam trepied și am tras din mână… Dar, combinând cadrele în HDR Efex Pro 2, am avut opțiunea de a alege cadrul de referință (cel sharp), pentru ca programul să folosească algoritmii foarte buni de „deghosting”, și a-mi afișa o fotografie clară în rezultatul final.

  Rezultatul: — https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4437430608784&set=a.4370924066162.2168112.1079806718&type=3&theater

 2. salutare catalin ! am plugin-ul HDR Efex Pro 2 :deschid lightroom 4.2 export foto in hdr efex ,o prelucrez ,termin totul ii dau salveaza, arata cum salveaza dupa aia inchide plugin.ul si nu mi.o lasa nici in lightroom si nici nu o gasesc unde o salveaza… help!

  • Salut,
   La mine dupa ce inchid pluginul apare in lightroom, pe strip, langa foto originala. Apare ca foto duplicat (clona) dar cu efectele hdr aplicate. Vezi sa nu ai un filtru aplicat in lr si sa iti arate doar fotografiile originale sau raw etc…

Lasă un răspuns