Atunci cand pregatim “arsenalul” foto pentru o calatorie, greutatea rucsacului poate deveni rapid o problema, din doua motive: nu dorim sa avem o calatorie obositoare, care sa ne distraga atentia de la obiectivul planificat dar, in aceeasi masura, vrem sa avem la indemana toate aparatele si dispozitive pe care anticipam ca le vom folosi. Cum o calatorie este de cele mai multe ori strict planificata, resursele suplimentare de energie pentru aparat sau blitz se dovedesc a fi necesare pentru a nu rata momente importante.

Incarcatorul rapid Maha Powerex MH-C204W costa 88 de lei si vine cu 4 acumulatori Powerex 2700MhA cadou.

Maha Powerex MH-C204W

Incarcator acumulatori Maha Powerex MH C204W
Incarcator acumulatori Maha Powerex MH C204W

Am inclus in trusa foto un incarcator pentru acumulatori NiMH, pe care l-am putea denumi ”de voiaj”, tocmai pentru caracteristicile sale: incarcare rapida (1-2 ore) si greutate foarte redusa. Tinand cont de calitatea, pretul, dar si experienta celor de la MAHA ENERGY pentru produse de acest fel, am optat pentru Powerex MH-C204WB-E. Modelul face parte dintr-o serie de produse ce au ca principal scop incarcarea rapida dar si mentenanta acumulatorilor.

Alegerea nu a fost deloc intamplatoare deoarece modelul se remarca fata de majoritatea produselor de pe piata prin faptul ca ofera o functie de incarcare a acumulatorilor cu protejarea caracteristicilor acestora, avand si posibilitatea de functionare cu ciclu complet prin descarcare controlata si apoi incarcare la parametrii normali de functionare ai acumulatorilor. Initierea functiei de reimprospatare (ciclu complet descarcare + incarcare) se poate realiza optional prin actionarea unui buton situat pe carcasa, intre cele doua grupe de acumulatori (foto jos). La finalul incarcarii acumulatorilor aparatul trece intr-un regim de mentinere al acestora pana cand vom decupla aparatul de la priza.

Trebuie remarcat si faptul ca incarcarcatorul semnalizeaza permanent, prin 2 led-uri colorate, regimul de functionare pentru fiecare grupa de acumulatori. In plus, incarcatorul dispune de protectie la temperatura si conectare inversa.

Maha Powerex MH-C204W
Maha Powerex MH-C204W

Avand o constructie robusta, cu o carcasa din plastic usor, incarcatorul are o greutate de numai 116g, fara cablul de alimentare. Lipsa unui alimentator separat pentru conectarea la priza este un argument important atunci cand am ales sa evitam greutatile inutile. Conectarea la priza de AC se face direct prin cablul oferit de producator. Carcasa prezinta perforatii, pe fata superioara, pentru asigurarea unei ventilatii eficiente. Suportul de incarcare pentru cei 4 acumulatori este organizat pe doua grupe separate (2×2).

Maha Powerex MH C204W
Maha Powerex MH C204W

Caracteristici tehnice (conform producatorului):

 • suport de incarcare pentru 2×2 acumulatori (tip AA sau AAA);
 • timp de incarcare:
  • aprox. 1h pentru 2 x AA/AAA
  • aprox. 2h pentru 4 x AA/AAA (cu mentiunea ca timpul de incarcare poate varia in functie de brand-ul, capacitatea si conditiile de incarcare);
 • curent de incarcare rapida:
  • 2.0A (pentru 2xAA) si 1.0A (pentru 4xAA);
  • 0.7A (pentru 2xAAA) si 0.35A (pentru 4xAAA);
 • curent de descarcare: 400mA
 • tensiune de alimentare: AC 100-240V, 50-60 Hz
 • Dimensiunile carcasei: 120x70x35 (mm)
 • Lungimea cablului de alimentare AC:  90cm.

Avand cablul de alimentare detasabil, aparatul poate fi cu usurinta transportat in orice geanta, rucsac foto sau intr-un buzunar al vestei.

Modul de functionare

Incarcatorul Powerex MH-C204WB-E este capabil sa controleze incarcarea sau descarcarea prin doua circuite separate, cate unul pentru fiecare pereche de acumulatori.  Din punct de vedere functional aparatul initiaza automat functia de incarcare a acumulatorilor, imediat ce a fost conectat la priza. Initierea unui ciclu de intretinere a acumulatorilor se realizeaza prin apasarea o singura data a butonului frontal, dupa ce aparatul a pornit si a terminat initializarea (aprox. 2sec.)

Pentru succesul operatiunii, producatorii recomanda efectuarea unui ciclu de intretinere odata la 10 cicluri de incarcare, iar procedura de descarcare sa fie initiata numai dupa ce acumulatorii au fost, in prealabil,  incarcati la maxim.

Butonul de comanda si cele doua leduri ce afiseaza statusul incaracarii
Butonul de comanda si cele doua leduri ce afiseaza statusul incaracarii

Utilizarea incarcatorului Powerex MH-C204WB-E este facila si ofera confort, daca tinem seama de semnalizarile afisate prin cele doua LED-uri frontale care indica:

 • ROSU = regim incarcare;
 • VERDE = incarcare terminata (regim mentinere);
 • GALBEN PULSATORIU = regim descarcare.

Concluzii si recomandari

 • Modelul Powerex MH-C204WB-E s-a dovedit o alegere inspirata pentru necesitatile unor voiaje si nu numai. Uneori imprejurarile nu lasa timp unor incarcari standard, consumatoare de timp, daca ne gandim la incarcatoarele clasice ce ofera timpi de incarcare de peste 10-12 ore, la curenti normali recomandati de producatorii acumulatorilor (aprox. 10% din valoarea capacitatii maxime a acumulatorului).
 • Utilizarea incarcatorului s-a dovedit foarte utila in situatii de urgenta.
 • Functionarea normala a incarcatorului este insotita de o incalzire moderata, atat a acumulatorilor cat si a aparatului. De aceea este recomandat ca in timpul utilizarii sa nu acoperiti ansamblul si sa asezati aparatul pe suprafete plane neacoperite (fara covorase, mileuri sau fete de masa).
 • Este bine de stiut ca timpul de descarcare al acumulatorilor poate junge chiar si la 4 ore, acesta depinzand de modelul si capacitatea acumulatorului testat. In utilizarea experimentata de noi am constatat descarcarea unor acumulatori cu capacitatea de 2700 mA intr-o perioada medie de 3 ore si 45 minute din momentul initierii ciclului.
 • Recomandam, totusi, ca utilizarea incarcatoarelor rapide sa fie facuta numai la nevoie, pentru a conserva o perioada cat mai lunga de timp “viata” acumulatorilor utilizati. Pentru utilizari indelungate, unde se impun, mai des, cicluri de incarcare, este bine de folosit incarcatoare performante ce pot asigura regimuri de incarcare nominale, in functie de capacitatea acumulatorului utilizat.

Alternativa: MAHA C9000

Un model mai avansat, echipat cu afisaj LCD si un procesor ce poate controla regimurile de incarcare si care poate analiza capacitatea fiecarui acumulator separat sau poate initia cicluri de “refresh”,  este Powerex MH-C9000, a carui prezentare o puteti gasi in paginile revistei noastre aici.

Maha MH-C9000 Wizard 1
Maha MH-C9000 Wizard 1

4 COMENTARII

 1. cand ai specificat portabli gandul meu s-a dus la un incarcator care primeste si curent dc, cu adaptor auto. sincer mi se pare irelevant acest termen in descrierea produsului. poate compact era un termen mai potrivit

 2. MAHA C9000 ramane cel mai bun, dupa parerea mea, dar astea mai putin voluminoase intra in geanta/rucsacul foto, le poti avea mereu cu tine, oriunde te duci.

  Eu am Sanyo Eneloop MQR06, si acumulatori Sanyo Eneloop generatia a 2-a, de 2400 mAh, sunt foarte multumit, atat de incarcator, cat si de acumulatori.
  Am ales Sanyo, pentru ca primul meu aparat foto digital a fost un Sanyo Xacti S4, care a venit cu incarcator Sanyo (normal, incarcare in 12 ore), e la fel ca Sanyo MQR06, ca dimensiuni, dar e mult mai greu (are transformator electric, nu e in comutatie). Merge si in ziua de azi, incarca perfect acumulatorii, si fara riscul de uzura prematura, dar cu toate astea nu-l folosesc…
  In viitor (poate chiar anul asta), as lua si eu un MAHA C9000, impreuna cu cateva seturi de Sanyo Eneloop generatia a 3-a, ale mele fac 2 ani.

  In timp acumulatorii incarcati mereu cu incarcatoare rapide, se uzeaza mai repede decat cele care incarca la cicluri normale, e firesc, in special acumulatori slabi, eu recomand doar Maha Imedion si Sanyo Eneloop.

Comments are closed.