Maha MH-C9000
Maha MH-C9000

In domeniul foto, acumulatorii AA – NiMH reprezinta deja un standard pentru alimentarea blitz-urilor si accesoriilor portabile. Pentru fotografii de eveniment, de nunta sau pentru cei care folosesc blitz-uri portabile pentru fotografia de studio, este bine cunoscut faptul ca performantele acumulatorilor sunt vitale pentru o sedinta foto reusita. Pentru a putea beneficia de timpi de reincarcare cat mai scurti ai blitz-urilor si de o durata de viata a acumulatorilor cat mai mare, acestia trebuie intretinuti corect, fapt pentru care este necesar sa le asiguram cicluri de incarcare/descarcare complete, iar atunci cand incep sa dea semne de „imbatranire” – sa incercam reconditionarea lor.

Am cautat cel mai performant incarcator de acumulatori pe care l-am putut gasi in magazinele de la noi. L-am gasit sub forma lui Maha MH-C9000 – Wizard 1, un incarcator-analizor digital profesional, pentru acumulatori AA/AAA, care desi este cel mai complet din punct de vedere al functiilor nu este si cel mai scump.

Teoria spune ca pentru a mentine performantele acumulatorilor un timp cat mai indelungat sunt recomandate incarcatoarele cu circuite independente de incarcare pentru fiecare acumulator.

Maha MH-C9000 Wizard 1
Maha MH-C9000 Wizard 1

In practica, intalnim frecvent, utilizarea unor grupuri de acumulatori conectati impreuna (in serie). Daca unul singur, din grup nu mai este in parametri initiali, acesta va micsora performantele intregului ansamblu, prin incarcarea lor incompleta sau descarcarea prematura, ducand implicit la scurtarea duratei de utilizare si scaderea performantelor blitz-urilor.

MH-C9000 poate incarca, analiza (verifica), reconditiona, formata si descarca pana la patru acumulatori simultan, de tip AA sau AAA, afisand pe ecranul LCD timpul incarcarii, capacitatea si tensiunea acestora. Incarcarea se realizeaza prin circuite independente pentru fiecare acumulator in parte, cu posibilitatea programarii separate a curentului de incarcare, in trepte de la 0.1A la 2.0A. Mai mult decat atat, MH-C9000 va permite analiza si reconditionarea acumulatorilor vechi prin realizarea mai multor cicluri complete de incarcare/descarcare pana la atingerea performantelor optime, in functie de calitatea acestora si raportarea nivelului de incarcare atins de fiecare separat (in mAh). Functia de analiza a acumulatorilor va atentioneaza daca aveti acumulatori care nu se mai incarca la parametri normali (imbatraniti). Viteza de incarcare poate fi programata, in functie de capacitatea acumulatorilor si puteti alege sa efectuati o incarcare rapida (sub doua ore) sau incarcari standard ce pot dura chiar si peste 6 ore.

Maha MH-C9000 dispune de 5 moduri de functionare:

 • Incarcare: incarca acumulatorii cu puterea de incarcare selectata – modul standard, recomandat pentru utilizare normala.
 • Analiza si improspatare: mod recomandat acumulatorilor degradati (imbatraniti). Se realizeaza un ciclu complet de incarcare/descarcare, apoi din nou incarcare, cu pauza intre etape. Si aici valorile curentului de incarcare/descarcare pot fi setate de utilizator pentru fiecare acumulator separat. Rezultatul analizei este apoi afisat sub forma capacitatii individuale a acestora (mA)
 • Formatare (Break-In): mod recomandat pentru acumulatorii noi, inainte de prima utilizare. Incarcarea se face la un curent de 10% din capacitatea maxima a acumulatorului si poate dura un timp de peste 16 ore, in functie de capacitatea acestora
 • Descarcare: asigura descarcarea controlata a acumulatorilor la un curent selectat de utilizator pe fiecare in parte pana la valoarea minima de 0.9V pentru a preveni deteriorarea acestora.
 • Reconditionare: mod ce poate asigura pana la 12 cicluri complete de incarcare/descarcare. Sunt afisate pe display numarul de cicluri parcurse la un moment dat.
Maha MH-C9000
Maha MH-C9000

De remarcat si faptul ca sfarsitul oricarui ciclu de utilizare este semnalizat pe ecranul LCD impreuna cu parametrii atinsi iar aparatul continua sa asigure acumulatorilor un curent de mentinere constant de 10mA, pana la deconectarea sa de la priza. Nu in ultimul rand am constatat si claritatea recomandarilor, instructiunilor de utilizare si programare oferite de cei de la Maha Energy Corp. pentru a ne oferi satisfactie in utilizarea acumulatorilor.

Maha Powerex MH-C9000 este recomandat atat utilizatorilor ocazionali cat si celor profesionisti, datorita functiilor multiple. Un incarcator profesional precum MH-C9000 costa cam cat 4-5 seturi de acumulatori performanti. La prima vedere investitia poate parea inutila, dar atunci cand lucrati cu multe seturi de acumulatori, cu C9000 le puteti prelungi durata de viata si atunci investitia initiala in incarcatorul profesional se va dovedi foarte inspirata!

Maha / Powerex MH-C9000 – Principalele caracteristici:

 • Incarcator pentru acumulatori tip AA si AAA
 • Capacitati acumulatori suportate: 100 mAh – 20000 mAh
 • Sloturi cu circuite independente de incarcare pentru fiecare acumulator
 • Cinci moduri de utilizare a incarcatorului
 • Curent de incarcare selectabil in 19 trepte (0,2A – 2,0A) cu afisare pe ecran
 • Curent de descarcare selectabil in 10 trepte (0.1A – 1.0A)
 • Posibilitate formatare acumulatori noi (break-in)
 • Ciclu de incarcare/descarcare pentru reconditionarea acumulatorilor vechi (maxim 12 cicluri complete incarcare/descarcare)
 • Protejeaza acumulatorii la supra-incarcare si temperatura
 • Ecran LCD iluminat, de dimensiuni mari si usor de citit
 • Sistem de sustinere oblic, basculant, pentru o buna ventilare/racire a circuitelor in timpul functionarii