Pana primim la teste un Canon G15 ca sa putem face o comparatie intre Nikon P7700 si cel mai recent compact pentru entuziasti de la Canon (un articol pe care stiu ca il asteptati!) sa vorbim acum despre P7700 comparat cu Fuji X10, un alt aparat de referinta in categoria compactelor performante. M-ati intrebat in articolul despre P7700 cum mi se pare acesta fata de X10, aparatul pe care l-am ales cu cateva saptamani inainte de lansarea lui P7700. Va dati seama ca si eu am fost la fel de curios sa aflu cum se comporta X10 comparat cu cel mai nou „rival” al sau si – mai ales – sa aflu daca am facut alegerea cea buna mergand pe „mana” lui Fuji. Fuji X10 il gasiti la 2299 lei aici iar Nikon P7700 il gasiti la acelasi pret aici.

Nikon P7700 vs. Fuji X10
Nikon P7700 vs. Fuji X10

Nikon P7700 vs. Fuji X10

Am facut un test ISO, pentru a vedea performantele aparatelor „fata in fata”, cu fotografii realizate in aceleasi conditii. Imaginile de mai jos reprezinta sunt crop 100% din fisierele originale. Ambele aparate au fost setate pe modul prioritate de diafragma (cu f/5.6 constant) la o focala echivalenta de 50mm. Fotografiile au fost realizate de pe trepied, iar punerea la punct (focalizarea) am facut-o manual si a ramas constanta pe toata durata testului.

ISO 100

La ISO 100-400, din imagini iese castigator Nikon P7700 atat datorita unui nivel al zgomotului de imagine mai redus dar si datorita filtrului sharp mai accentuat pe care il aplica Nikon P7700 automat fisierelor JPEG (datorita prelucrarii dificile ale fisierelor RAW la Fuji, am facut testul in JPEG cu ambele aparate!).

ISO 200

ISO 400

ISO 800

La ISO 800 Nikon aplica un filtru de noise mai accentuat si pierde sensibil din detalii, Fuji X10 pastrand mai multe detalii cu un „cost” al zgomotului de imagine neglijabil.

ISO 1600

La ISO 1600 zgomotul de imagine incepe sa isi faca simtita prezenta mai evident la ambele aparate. Este dificil de gasit un castigator, pentru ca Nikon aplica in continuare un filtru de zgomot mai puternic, dar si Fuji X10 pierde din detalii in incercarea sa de a „tine sub control” zgomotul la aceasta valoare ISO.

ISO 3200

La ISO 3200 deja nu mai putem vorbi de imagini „utilizabile” din punct de vedere al zgomotului de imagine ci doar putem constata ca pentru doua aparate compacte ambele se descurca bine tinand zgomotul de imagine la un nivel –  sa ii zicem – destul de redus. Este clar ca senzorii de imagine isi arata limitarile la aceasta valoare ISO. Ambele pierd din detalii, ambele afiseaza un nivel al zgomotului de imagine ridicat, la Fuji fiind sensibil mai accentuat decat la Nikon.

Nikon P7700 vs. Fuji X10. Specificatiile tehnice.

Probabil pentru cei mai multi dintre voi testul ISO de mai sus si datele din tabelul urmator sunt suficiente pentru a va face o idee si pentru a alege intre Fuji X10 si Nikon P7700. Am marcat cu verde in tabelul de mai jos principalele diferente intre cele doua aparate compacte si categoriile in care iese in evidenta.

Nikon P7700 Fuji X10
Tip senzor CMOS CMOS
Dimensiune senzor 1/1.7 inch (7.4×5.6mm) 2/3 inch (8.8×6.6mm)
Obiectiv 28-200mm f/2-4 28-120mm f/2-2.8
Timp minim expunere 1/2000 1/4000
Macro De la 2cm De la 1cm
Vizor optic NU DA
Dimensiuni LCD 3 inch 2.8 inch
Ecran LCD rabatabil DA NU
Filmare hi-speed NU DA, 200fps (rezolutie redusa)
ISO Maxim 6400 12.800
Fotografiere in rafala 8 fps 10 fps
Fotografiere imagini 3D DA NU
Fotografiere Panorame DA DA
Filtre creative DA DA
Stabilizare optica (inclusiv pe video) DA DA
Blitz pop-up integrat DA DA
Patina blitz extern DA DA
Butoane custom (Fn) DA (doua) DA (doua)
Body din metal DA DA
Format RAW DA DA
Conector microfon extern DA NU
Conector GPS extern DA NU

Acum ca ne-am lamurit cum stam la capitolul specificatii tehnice, sa vedem care ar fi cateva motive pentru a cumpara un Nikon P7700 sau un Fuji X10…

De ce as alege Nikon P7700?

 • Functie de filmare mai buna (cu mai multe optiuni)
 • Fisiere RAW care se pot prelucra mai usor
 • Focala mai mare (zoom mai versatil)
 • Ecran LCD rabatabil
 • Compatibil cu blitzurile si accesoriile Nikon (mai multe si mai usor de gasit)
 • Sistem AF mai lent, dar mai precis
 • Conector GPS si pentru microfon extern

De ce as alege Fuji X10?

 • Dinamic-Range (sensibil) mai bun
 • Vizor optic
 • Greutate mai redusa
 • Zoom mecanic (prin rotirea manuala a inelului de pe obiectiv)
 • Designul retro (un argument cat se poate de subiectiv)
 • Senzor CMOS mai mare (2/3 inch fata de 1/1.7 inch)
 • Poti fotografia cu ecranul inchis si in mod „silentios” (ma ajutat, dupa cum spuneam aici)
 • Posibilitati extinse de personalizare si setari mai amanuntite in meniu

Ce as alege eu acum?

Recunosc ca imi este foarte greu sa decid intre cele doua, daca ar fi sa aleg acum. Nikon P7700 a reprezentat o surpriza foarte placuta si este un aparat versatil si performant, care mi-a placut in mod deosebit, dar la fel de mult apreciez designul mai sofisticat si aspectul retro al unui aparat precum Fuji X10. Cu Fuji X10 am reusit sa fac fotografii acolo unde cu P7700 probabil ca nu as fi putut pentru ca nu mi-ar fi fost permis (si asta datorita modului silentios si a posibilitatii de a fotografia cu ecranul LCD inchis – ceea ce la Nikon nu este posibil). Fuji X10 are vizor optic care te ajuta, dar P7700 are ecran LCD rabatabil care mi se pare cel putin la fel de util. In mod sigur, daca as fi avut un DSLR Nikon si/sau accesorii Nikon (blitz de exemplu) atunci as fi ales Nikon P7700 fara a sta pe ganduri datorita compatibilitatii cu intregul sistem oferit de producatorul nipon. Altfel, considerente subiective precum designul retro care imi place foarte mult imi fac alegerea deosebit de dificila!

Un singur lucru mi se pare foarte important de stiut despre cele doua aparate, ambele foarte bune: daca tineti neaparat sa fotografiati si sa prelucrati imaginile RAW inregistrate cu un compact, alegeti Nikon P7700 deoarece din experienta va zic ca la Fuji X10 prelucrarea fisierelor RAW e destul de anevoioasa.

Cat despre „gaura in buget” pe care o fac aceste aparate, trebuie sa stiti ca ambele au preturi similare. Fuji X10 il gasiti la 2299 lei aici iar Nikon P7700 il gasiti la acelasi pret aici.

Alte articole de pe Clubul Foto:

Fotografii cu Nikon P7700

Fotografii cu Fuji X10

Lasă un răspuns