Filtrul Marumi 40mm pe Fuji X10
Filtrul Marumi 40mm pe Fuji X10

Va spuneam acum o saptamana ca vreau sa iau un filtru de protectie care sa se potriveasca cu obiectivul lui Fuji X10. Am cautat destul de mult un filtru potrivit, pentru ca X10 are un diametru de filet nestandard de 39.5mm (asa cum scrie in documentatia tehnica) si nici un producator de filtre nu produce asa ceva. Totusi, se pare ca exista unul care se potriveste. Este vorba despre filtrul de protectie Marumi 40mm DHG (Digital High Grade) Lens Protect, care mi-a fost imposibil sa il gasesc in magazinele din Romania asadar l-am comandat de pe Amazon.co.uk. Vestea buna este ca a sosit in 5 zile lucratoare si se potriveste perfect!

Asadar, daca aveti un Fuji X10 sau un Fuji X20 si cautati sa ii protejati lentila frontala cu un filtru de protectie, solutia pare sa fie Amazonul. Am inteles ca poate fi comandat chiar direct din Japonia direct de la producator (merci Robert S. ;)), dar pentru mine a fost mai simplu de pe Amazon, mai ales ca nu sunt la prima comanda la ei…. Exista doua variante de filtre, cu sau fara tratament anti-refelex (DHG). Eu l-am ales pe cel tratat antireflex, bineinteles. Dupa ce am comparat poze facute in aceleasi conditii atat cu filtrul Marumi dar si fara el, pot sa va spun ca nu se observa „cu ochiul liber” nici un fel de diferente de calitate intre imagini (la vizualizarea imaginilor la 100%). Filtrul are rama subtire, din metal si nu vigneteaza. Asadar, este un filtru pe care vi-l recomand!

Conform mesajelor citite pe forumuri este posibil sa se potriveasca si filtrul B+W 40,5mm Clear MRC, desi parerile sunt impartite. Pe acesta il gasiti in Romania la Photosetup (am inteles ca se aduce la comanda). Eu totusi nu am vrut sa incerc pe „pielea mea” daca e compatibil sau nu, mai ales ca diferenta de 1mm dintre diametrul filetului de pe obiectiv si cel al filtrului depaseste toleranta de 0,5mm a producatorilor de filtre.

P.S. probabil tot pe Amazon trebuie sa cautati filtre si pentru alte aparate cu obiective asemanatoare ca diametru. Din ce am observat magazinele foto de la noi nu aduc in stoc filtrele care nu sunt la mare cautare, asadar tot „de afara” ajungi sa iei…

Filtrul de protectie Marumi 40mm DHG pentru Fuji X10
Filtrul de protectie Marumi 40mm DHG pentru Fuji X10
Filtrul Marumi 40mm pentru Fuji X10
Filtrul Marumi 40mm pentru Fuji X10
Marumi 40mm DHG
Marumi 40mm DHG

 

 

4 COMENTARII

  1. Articolul este este foarte util pentru cei care au un Fuji Finepix X10 (si chiar doresc sa-si protejeze lentila frontala). Multumesc mult pentru sfaturi.

Lasă un răspuns