Lansarile Sony devin din ce in ce mai greu de prezis. Iata asadar o surpriza: gigantul nipon tocmai a prezentat noul aparat foto mirrorless Sony A7R III, care mosteneste o parte din functionalitatile si caracteristicile varfului de gama Sony A9, dar le face mai „accesibile”, intr-un body din seria mid-level. 

Sony A7R III
Sony A7R III

La o prima privire, Sony A7R III nu difera foarte mult de modelul anterior (care, intre noi fie vorba, are o promotie buna acum). Asta daca ne uitam doar la exterior. La interior insa, lucrurile sunt foarte diferite. Senzorul este acelasi, un BSI CMOS de 42.2MPx, insa aparatul primeste un nou sistem de focus si capacitatea de a surprinde pana la 10 cadre pe secunda in rafala (cu buffer de pana la 82 cadre JPEG sau 28 cadre RAW), cu autofocus activ, gratie procesorului BIONZ X mai rapid. Mai mult, vine cu socket pentru flash-sync, doua sloturi SD (ca la A9) si foloseste acelasi acumulator ca al varfului de gama (Sony NP-FZ100), ceea ce inseamna practic aproape o dublare a autonomiei. Vizorul a fost si el „imprumutat” de la A9, ceea ce inseamna ca utilizatorii noului A7R III se vor putea bucura acum de un viewfinder OLED cu 3.69MPx, ce reda imaginea la o rezolutie de 1280x720px.

In ceea ce priveste gama dinamica, Sony afirma ca A7RIII inregistreaza imagini cu DR 15EV in format RAW pe 14 biti. Obturatorul mecanic a fost si el imbunatatit, pentru a fi mai rapid si mai silentios, dar si pentru a produce vibratii mai putine in timpul declansarii. Mai mult, sistemul de stabilizare integrat in senzor este capabil acum sa ofere o compensare a vibratiilor de pana la 5.5 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied.

La capitolul filmare, noul Sony A7R III poate inregistra secvente video 4K UHD in doua moduri: folosind intreaga suprafata a senzorului SAU in modul Super35 (crop), pentru rezultate optime (atunci cand foloseste doar o regiune centrala a senzorului de 5176 x 2924px). Full HD poate inregistra la un framerate maxim de 120p.

Sony A7R III mai aduce o noutate: o functie multi-shot resolution – Pixel Shift Multi Shooting, despre care nu am in acest moment mai multe detalii dar care, in teorie, ar trebui sa poata produce imagini la o rezolutie mai mare, prin inregistrarea consecutiva a mai multor cadre (ceva similar cu ce are Olympus pe Em-1 Mark II, poate). Revin cu detalii dupa ce ma lamuresc cum sta treaba. 

La capitolul conectivitate, Sony A7R III face un salt in lumea moderna si vine cu doi conectori USB. Un MicroUSB cu care suntem deja obisnuiti si – noutatea – USB 3.1 Type C („reversibil”), care permite atat controlul camerei in modul teathering dar si incarcarea prin USB. 

Sony A7R III va ajunge in magazine incepand cu luna Decembrie, la un pret estimat de 3.100 Euro. 

Sony A7R III pare, cel putin la prima vedere, un update major fata de generatia anterioara. Numai faptul ca preia o buna parte din ADN-ul lui A9 e o veste excelenta. Eu unul abia astept sa il testez. Si, as spune de pe acum: faceti cunostinta cu viitorul meu aparat!