Lansat simultan cu Nikon D750 (review aici), cel mai nou obiectiv grandangular AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED a ajuns si in redactia noastra pentru cateva zile de teste. Este compatibil atat cu camerele in format FX cat si DX, are o formula optica cu 13 elemente dispuse in 11 grupe, coating Nano Crystal si o distanta minima de focus de 20cm. Sa vedem cum se comporta!

Nikon 20mm f/1.8G ED

Configuratia de test: toate imaginile din acest articol sunt inregistrate cu Nikon 20mm f/1.8G ED montat pe un body Nikon D610 (24,3Mpx).

Nikon 20mm f/1.8G
Nikon 20mm f/1.8G

Cu Nikkor 20mm f/1.8 la f/2:

Specificatii tehnice:

Nikon Nikkor 20mm f/1.8G ED AF-S este un obiectiv grandangular compatibil cu aparatele foto FX (Full Frame) si DX (crop). Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S are mecanism de autofocus intern, astfel incat permite focalizare automata pe orice DSLR Nikon. Constructia optica include doua elemente asferice si doua de tip ED, iar lentilele sunt in numar de 13, dispuse in 11 grupe. Lentilele au tratatamente optic Nano Crystal. Distanta minima de focalizare este de 0.2m. Accepta filtre cu filet de 77mm.

 • Montura:  Nikon
 • Categorie obiectiv:  ultra-wide
 • Zoom / Focala fixa:  Focala fixa
 • Distanta focala:  20mm
 • Diafragma maxima: f/1.8
 • Diafragma minima: f/16
 • Constructie optica: 13 elemente / 11 grupe
 • Include doua lentile asferice si doua de tip ED
 • Tip focus:  Motor autofocus intern
 • Tratament lentile: Nano Crystal
 • Distanta minima de focus: 0,2m
 • Stabilizare de imagine:    NU
 • Poate utiliza filtre cu filet de 77mm
 • Compatibil Full frame:   Da

Sharp

Chiar daca obiectivele prime (cu distanta focala fixa) sunt recunoscute pentru acutanta si sharpnessul lur foarte bun, nu pot sa nu ma entuziasmez cand vad cadrele realizate de noul Nikkor 20mm f/1.8. Din acest punct de vedere, imi confirma toate asteptarile pe care le aveam de la un astfel de obiectiv.Ini plus, contrastul si reproducerea culorilor sunt, deasemenea, excelente.

Iata cateva imagini de test si cadre crop 100% din ele:

Fotografiile originale:

Crop 100%:

Bokeh

De la un obiectiv luminos, cu diafragma maxima f/1.8, am in general doua mari asteptari: sa se comporte bine in lumina slaba (si, pentru asta am facut testul de seara, luand „la pas” centrul vechi al Capitalei) si sa fie capabil sa separe subiectul de fundal, cu un efect bokeh placut. Obiectivul despre care va vorbesc astazi nu doar ca imi confirma aceste doua asteptari, dar m-a impresionat in mod placut mai ales in ceea ce priveste bokehul. Am pregatit un test „de sezon” si va las in continuare cu imaginile, care cred ca vorbesc de la sine, la acest capitol.

Vignetare

O caracteristica destul de comuna a obiectivelor wide luminoase este vignetarea. Nici Nikkor 20mm f/1.8 nu face exceptie, intre f/1.8 si f/2.8 putem observa o vignetare destul de pronuntata. Nu am cum sa o masor cu exactitate, dar as putea aproxima o vignetare de aproximativ -2 trepte de expunere la colturi. Iata cateva exemple:

Flare

Multi-coatingul Nikon isi face excelent treaba, obiectivul se comporta excelent in contra-lumina puternica, atunci cand efectul lens-flare isi face aparitia. Iata mai jos cateva imagini si niste cadre crop 100% pentru a vedea exact cum se comporta.

De observat si efectul star foarte frumos pe care obiectivul il face cu diafragma inchisa la maxim (F/16).

Crop 100%:

Aberatii cromatice

La acest capitol, noul Nikkor 20mm f/1.8 este impresionant. Aberatiile cromatice lipsesc aproape cu desavarsire. M-am chinuit un sfert de ora sa gasesc un cadru din care sa pot face un crop sa va arat aberatii cromatice, dar nu am gasit. Asadar, nota 10 pentru Nikon la acest capitol.

Autofocus

Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S are mecanism de autofocus intern, astfel incat permite focalizare automata pe orice DSLR Nikon. Sistemul AF functioneaza bine, este precis, silentios si suficient de rapid pentru majoritatea situatiilor. In lumina slaba, cuplat pe Nikon D610, focalizarea s-a facut mai lent, inclusiv cu cateva ratari, care le-as pune mai degraba pe seama conditiilor si a sistemului AF al aparatului.

Distorsiuni

De la un obiectiv cu o focala atat de scurta nu ma astept sa nu aiba distorsiuni sau sa nu deformeze perspectiva. Totusi, Nikkor 20mm f/1.8 se descurca bine si din acest punct de vedere, distorsiunile fiind prezente dar destul de bine controlate. Iata cateva exemple:

 

Fotografii de noapte la f/1.8-2.8

Pret

Nikon 20mm f/1.8 nu se gaseste inca in magazinele din Romania. Cand va ajunge in stoc, el va costa aproximativ 3.799 lei. Detalii, pret actualizat si disponibilitate, aici.

Concluzii

Chiar daca sunt fan al obiectivelor grandangulare si, poate, putin subiectiv cand vine vorba de acestea, despre noul Nikkor 20mm f/1.8 pot spune ca este un obiectiv reusit, din toate punctele de vedere. Pentru fotografie de peisaj, fotografie de calatorie si, poate chiar si pentru fotografie de arhitectura (in anumite limite, bineinteles), Nikon 20mm f/1.8 se descurca excelent in a surprinde imagini de calitate. Sunt foarte putine aspecte care ii pot fi reprosate acestui obiectiv si, cu siguranta, este un model pe care il recomand.

NOTA Clubul Foto: 9/10

Bile albe:

 • Calitate foarte buna a imaginilor, sharp pe intreaga suprafata a cadrului
 • Flare aproape insesizabil, foarte bine controlat
 • Lipsa aberatiilor cromatice
 • Tratament lentile Nano Crystal
 • Compatibil Full Frame
 • Autofocus rapid si silentios

Bile negre:

 • Deformari specifice focalei
 • Vignetare destul de pronuntata intre f/1.8-2.8

Toate imaginile cu Nikkor 20mm f/1.8 si Nikon D610 selectionate pentru acest test:

1 COMENTARIU

 1. Inca un fix bun, de la Nikon. De apreciat, producatorul, pentru ca isi completeaza gama de obiective, fix cu ceea ce au nevoie utilizatorilor (in comparatie cu Canon, de exemplu).
  Singurii care mai fac asta, sunt cei de la Fuji X (intotdeauna au tinut cont de cerintele utilizatorilor, si problemele acestora).

Comments are closed.