5 motive pentru a utiliza un obiectiv super-zoom … si 2 motive impotriva lor!
Principalele atuuri ale unui sistem DSLR sunt, cel putin, doua: calitatea imaginii si posibilitatea de a utiliza obiective interschimbabile. Cei mai multi dintre cei ce achizitioneaza un DSLR vor ajunge relativ repede la momentul achizitiei unui obiectiv secundar sau a altor accesorii speciale pentru DSLR-uri. Avand in vedere multitudinea de obiective dedicate existente la ora actuala, care ar fi motivele pentru care ati alege un obiectiv „all-in-one” sau „super-zoom”, pentru sistemul vostru DSLR?
Versatilitatea
Obiectivele super-zoom sunt, prin definitie, cele ce ofera un zoom mai mare de 4x. Exista si obiective cu distante focale ce variaza de la 28mm si pana la 400mm (adica aprox. 15x) sau chiar mai mult. Cu stabilizare de imagine sau fara. Mai luminoase sau mai putin luminoase. Acesta este si motivul pentru care sunt indragite de atat de multi fotografi: versatilitatea oferita de ditanta focala variabila! Practic, cu aceleasi obiectiv puteti fotorgafia atat peisaje cat si portrete sau detalii indepartate.
Greutatea redusa
Da, e adevarat: un obiectiv super-zoom nu este cel mai usor posibil, mai ales daca il comparam cu un prime de 50mm sau echivalent. Totusi, un super-zoom isi poate face loc in bagaje fara a ocupa o geanta de voiaj in intregime. Daca a venit momentul sa reduceti din bagaje, un obiectiv super-zoom poate fi o alegere buna, avand in vedere ca poate inlocui cu succes trei sau mai multe obiective dedicate… In prezent, DSLR-urile entry sau mid-level au dimensiuni destul de reduse, iar un obiectiv super-zoom se incadreaza foarte bine in dimensiunile compacte ale unei astfel de camere foto.
Usurinta in utilizare
Asa cum am amintit si mai sus, cu o singura rotire a inelului de zoom puteti fotografia atat peisaje, portrete sau detalii, dar obiectivele super-zoom sunt recomandate si utilizatorilor aflati la inceput de drum in fotografie deoarece pot experimenta aproape orice gen fotografic, fara investitii suplimentare costisitoare.
Mai putin praf pe senzor
Practic, unul dintre motivele cele mai importante pentru care anumiti fotografi recomanda obiectivele super-zoom: utilizarea unui astfel de obiectiv reduce frecventa schimbarii obiectivelor si, in mod direct, reduce cantitatea de praf care poate ajunge pe senzorul aparatului DSLR. Acesta este un aspect foarte importat si de aceea multi fotografi recomanda utilizarea unui obiectiv super-zoom in conditii de praf, umiditate ridicata sau furtuna.
Mai multe fotografii, mai putin timp „pierdut” cu schimbatul obiectivelor
Cate cadre reusite ati „ratat” datorita schmbarii obiectivului sau pentru ca nu aveati montat obiectivul cu distanta focala corespunzatoare? Utilizarea unui obiectiv super-zoom inseamna mai putin timp „pierdut” cu schimbarea obiectivelor si mai mult timp pentru fotografii.
Doua motive impotriva obiectivelor super-zoom?
Obiectivele din aceasta categorie sunt pe atat de populare pe cat sunt de controversate. Exista doua motive principale pentru care anumiti fotografi evita utilizarea obiectvelor super-zoom: calitatea imaginii si luminozitatea relativ redusa.
Primul motiv este si cel mai „dureros”: datorita plajei focale foarte mari, obiectivele super-zoom au tendinta de a produse aberatii optice (deformari) atat in captul wide cat si cel tele al distantei focale. Totodata, calitatea imaginii nu poate rivaliza cu cea a unui obiectiv wide sau tele dedicat si in nici un caz cu unul cu distanta focala fixa. Totusi, tehnologia actuala a permis aparitia unor modele de obiective din clasa super-zoom ce ofera un raport calitate/pret excelent.
Al doilea motiv tine tot de limitarile fizice ale unui sistem optic de acest gen: in general, obiectivele super-zoom ofera o deschidere maxima a diafragmei f/3.5 (la capatul wide) si f/5.6 sau chiar f/6.3 la capatul tele. Acest lucru face ca fotografierea in conditii de iluminare putina sa devina mai dificila si, bineinteles, separarea subiectului de fundal sa nu fie atat de evidenta. Totusi, problema luminozitatii scazute a fost partial rezolvata odata cu aparitia obiectivelor super-zoom dotate cu stabilizare de imagine, ale caror producatori se lauda ca ofera posibilitatea fotografierii cu timpi de expunere de pana la 4 ori mai lungi decat ar fi fost posibili fara a utiliza un sistemd e stabilizare.
Tamron 18-270 f/3.5-6.3 VC
Unul dintre obiectivele super-zoom ce ofera un raport calitate/pret echilibrat este Tamron 18-270 f/3.5-6.3 VC (cu stabilizare de imagine).
Cel mai popular obiectiv super-zoom de la Tamron, ofera o distanta focala echivalenta de aproximativ 28-400mm (conform standardului 135) si este dotat cu sistemul de stabilizare de imagine al producatorului japonez ce permite fotografierea cu timpi de expunere de pana la patru ori mai lungi decat ar fi fost posibil in mod obisnuit, fara a utiliza un sistem de stabilizare optica a imaginii.
Pentru cei ce doresc un sistem de focalizare rapid, exista si varianta PZD (Piezo Drive) a acestui obiectiv ce ofera un sistem de focalizare mai rapid si mai silentios.
Cu o calitate optica peste medie si un sistem de stabilizare care isi face treaba cu brio, obiectivul Tamron 18-270 f/3.5-6.3 VC este recomandarea noastra pentru cei ce doresc un obiectiv super-zoom pentru sistemul lor DSLR.
Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 este disponibil atat pentru montura Canon cat si Nikon sau Sony.
Comments are closed.