O vorba spune ca „toamna se numara bobocii”, dar in domeniul foto se pare ca primavara este mai potrivita. Aparatele lansate in ianuarie si februarie au ajuns in Romania si sunt gata pentru a fi testate, acum cand incepem sa ne facem planuri pentru la vara. Pe ordinea de zi il avem astazi pe noul Olympus E-M10, un aparat foto care ‘preia’ senzorul Micro 4/3 de la Olympus E-M5 si procesorul de imagine de la varful de gama E-M1 si le integreaza intr-un body mai compact si mai usor. Cum se descurca? Aflam imediat, impreuna!
Specificatii tehnice pe scurt
- Senzor CMOS Micro 4/3
- Rezolutie 16 Megapixeli
- Stabilizare de imagine integrata in senzor, pe 3 axe
- ISO 200-6400
- Wi-Fi integrat
- Timp de expunere 30s-1/4000
- Blitz pop-up integrat, patina pentru blitz extern
- Ecran LCD touch, rabatabil vertical
- Vizor electronic, 1440K puncte cu acoperire 100%
- Functii Panorama assist, HDR, Timelapse, Expunere multipla
Olympus OM-D E-M10, „bobocul” seriei OM-D, impreuna cu obiectivul de kit 14-42mm f/3.5-5.6 EZ (Electronic Zoom):
Constructie si utilizare
Olympus E-M10 continua traditia mirrorless-urilor de varf ale producatorului nipon si este construit in acelasi stil cu care ne-am obisnuit de la „fratele mai mare”, E-M5. Are body-ul cu elemente de aluminiu, este bine finisat dar, in comparatie cu „veteranul” seriei OM-D, ii lipseste etanseizarea impotriva intemperiilor. Este un detaliu important pentru unii si usor de trecut cu vederea de catre altii. Pe mine nu ma deranjeaza atat timp cat am grija de aparat si nu il expun in ploaie sau in zapada, excesiv (si, oricum, o simpla casca de baie de unica folosinta, pusa peste aparat rezolva 90% din probleme, in conditiile astea).
Body-ul lui Olympus OM-D E-M10 este foarte compact si, daca nu ar fi avut vizorul electronic central, se apropia destul de mult ca dimensiuni de celebrele PEN-uri din seria E-PL. Miniaturizarea este buna, in sensul ca, impreuna cu obiectivul de kit „retractabil” (cu zoom electric) Olympus OM-D E-M10 poate incape cu usurinta in buzunarul de la sacou sau in poseta. Pe de alta parte, dimensiunile reduse au dus la inghesuirea butoanelor si a rotitelor pe body, iar asta pentru o persoana cu maini mari (precum subsemnatul) ar putea parea incomod.
Si, totusi, cat de mic este mezinul familiei OM-D? Iata 🙂
Ca si celelalte aparate din seria OM-D, noul E-M10 vine cu ecran LCD rabatabil si sensibil la atingere. Astfel, accesul la principalele setari se face usor, direct de pe ecran, iar cei familiarizati cu smartphone-urile se vor simti in largul lor cu functia de declansare prin apasare direct pe ecran. Din punct de vedere al conectivitatii, E-M10 vine cu un conector USB si unul HDMI (ambele de iesire) dar nu are conector pentru declansator pe fir (telefomanda) sau intrare pentru microfon.
Si, pentru ca face parte totusi din gama entry, accesul la card si acumulator se face prin acelasi loc aflat pe spatele aparatului:
Problema cu zoom-ul electric al obiectivului de kit…
Din pacate, ce m-a deranjat cel mai mult la capitolul „utilizare” nu tine de aparatul in sine ci de obiectivul de kit 14-42 f/3.5-5.6 „EZ”. Varianta compacta a obiectivului standard, dar cu zoom actionat exclusiv electric, va ajuta sa faceti tranzitii line in timpul filmarii dar este dificil de utilizat pentru fotografii, datorita lag-ului (intarzierii) care afecteaza actionarea motorului de zoom. Altfel spus, daca tineti neaparat sa aveti cel mai compact sistem cu senzor micro-4/3 alegeti E-M10 cu obiectivul de kit cu zoom electric dar, daca dimensiunile nu sunt neaparat o problema, varianta de kit cu obiectivul standard, cu zoom mecanic, ar putea fi o alegere mai inteleapta….
Toate imaginile cu Olympus Om-D E-M10 din test:
Meniurile
Ca de obicei, Olympus Om-D E-M10 nu se desminte si vine cu un meniu foarte complex, cu multe optiuni de personalizare. Este unul din atuurile mirrorless-urilor Olympus si unul din motivele pentru care mi-a placut atat de mult E-M5. Acum, la doi ani de la lansarea lui E-M5, Olympus E-M10 include acelasi meniu, cu aceleasi functii, fiind la fel de adaptabil preferintelor fiecarui fotograf. Mai mult, vine si cu cateva functii in plus, cum ar fi Focus Peaking, atat de ceruta de utilizatorii E-M5 pentru confirmarea focalizarii manuale…
Totusi este de notat faptul ca structura meniului necesita o scurta perioada de acomodare, mai ales ca functiile extinse nu se regasesc la prima vedere ci trebuie sa „sapati” dupa ele prin submeniuri…
- Functii speciale: HDR, Timelapse, Expunere multipla:
- Filtre si efecte speciale:
- Wi-Fi:
- Colaje:
- Si pentru ca meniul este suficient de vast pentru a ocupa tot spatiul dedicat acestui review, v-am pregatit mai jos capturi de ecran din principalele sectiuni:
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Olympus Om-D E-M10 este construit in jurul senzorului de imagine care s-a consacrat odata cu aparitia pe piata a lui Olympus OM-D E-M5, in urma cu doi ani, senzor ce ofera o rezolutie de 16 megapixel si o calitate foarte buna a imaginilor chiar si la valori ISO ridicate. Pana la ISO 800 zgomotul de imagine este aproape imperceptibil, imaginile fiind utilizabile pana la ISO 1600 inclusiv. La ISO 3200 zgomotul de imagine devine vizibil dar, chiar si asa, imaginile pot fi utilizate fara probleme pentru a fi vizualizate pe monitor (poate mai putin pentru print).
Procesorul de imagine TruePic VII din E-M10 este cel pe care l-am testat si in varful de gama Olympus E-M1, iar sistemul de stabilizare este unul conventional, cu stabilizare pe 3 axe (nu pe 5 axe cum este in cazul lui E-M1/5). Din acest motiv riscul de a face fotografii „blurate” (miscate) este mai mare la E-M10 decat la E-M1/M5, in practica stabilizatorul pe 3 axe oferind un avantaj de maxim 2 trepte de expunere la fotografierea din mana, fara trepied. Asadar, trebuie sa fiti mai atenti mai ales cand fotografiati cu timpi lungi de expunere, seara sau in interior.
Un element care functioneaza impecabil la toata seria OM-D si de la care nici E-M10 nu face exceptie este sistemul de focalizare. Este foarte rapid si precis, depasind chiar anumite camere mirrorless din cu totul alte segmente de pret… Nota 10 pentru Olympus la acest capitol!
Macro si close-up cu noul obiectiv M.ZUIKO 25mm f/1.8 si lentila macro Olympus MCON-P02:
(singurele imagini din test realizate cu alt obiectiv decat cel de kit, 14-42mm)
Filtre si efecte speciale
Inca un capitol la care micutul Olympus Om-D E-M10 sta mai bine decat multe alte aparate „cu pretentii” este cel al filtrelor si efectelor speciale ce pot fi aplicate pe fotografii direct din meniu. Efecte precum Dramatic Tone, Miniatura, Sepia, Cross Proces, Hi/Low Key, Poster sau Soft Focus pot fi obtinute foarte usor din meniul Art. Toate filtrele pot fi personalizate dupa bunul plac, pentru fiecare existand cel putin 3 variatiuni, iar in meniul SCN gasiti pe langa scenele presetate clasice si alte cateva efecte, precum Sunet, Panorama Asist, Fisheye, Wideangle, Night Multi Shot etc. Ati fotografiat si ati uitat sa aplicati inainte efectul dorit? Nimic mai simplu: orice imagine poate fi editata ulterior si i se pot aplica oricare din aceste efecte. Asadar, de doua ori mai fun!
Iata cateva imagini cu efectele speciale din meniul lui E-M10:
Dramatic Tone:
Sunset:
In plus, functia ART BKT (Art Bracketing) este dedicata celor care se decid greu: aparatul inregistreaza un cadru si ii aplica TOATE filtrele si efectele din meniu. Iata rezultatul:
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
- Autonomie: E-M10 este alimentat de la un acumulator tip Olympus BLS5 de 7,2V si 1150MhA care ii asigura o autonomie de aproximativ 300 de cadre, in practica (sau aproximativ 4 ore de utilizare combinata – foto, video si perioade de stand by). Autonomia este similara cu a altor mirrorless-uri de pe piata, dar va recomand sa achizitionati un al doilea acumulator, pentru a putea fotografia o zi intreaga fara griji (in concedii, drumetii, la evenimente etc).
- Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal), RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
- Conectivitate: Olympus E-M10 are un conector USB 2. (ce functioneaza si ca iesire A/V digitala) si unul HDMI. Din pacate NU are conector pentru microfon extern sau declansator pe fir.
- Wirelesss: aparatul are Wi-Fi integrat, care va permite transferul fotografiilor pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS.
- Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SDHC, SDXC, UHS-I de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
- Greutate si dimensiuni: E-M10 cantareste 350 de grame (fara acumulator) si are urmatoarele dimensiuni: 119.1 x 82.3 x 45.9 mm (fara obiectivul de kit).
Pret
Olympus OM-D E-M10 se gaseste deja in magazinele din Romania si costa 3.799 lei impreuna cu obiectivul de kit (in momentul publicarii acestui articol). Verifica aici pretul actual.
Concluzii
Meziunul familei OM-D s-a dovedit a fi o surpriza placuta. Nu este doar cel mai compact si mai usor aparat din gama de varf de la Olympus, dar este pe buna dreptate aparatul cu cel mai corect pret dintre toate mirrorless-urile cu senzor Micro 4/3 (si ma refer aici la raportul dotari/pret). Cu exceptia sistemului de stabilizare pe 3 axe este similar lui Om-D E-M5, dar este cu aproximativ 25% mai accesibil ca pret. Are un vizor electronic care se vede bine si ofera chiar cateva functii pe care ‘veteranul’ seriei Om-D nu le cunoaste (cum ar fi functia Focus Peaking pentru asistarea focusul manual). Asadar, am toate motivele sa va recomand noul Olympus Om-D E-M10, un aparat care in ciuda dimensiunilor s-a dovedit a fi foarte capabil si complex, chiar daca modul de utilizare este simplu si pe intelesul tuturor.
Este mai bun decat Olympus E-M5? Nu, datorita stabilizatorului (pe 3 axe) si a vizorului electronic mai mic. Merita mai mult decat Olympus E-P5 sau E-PL5? Cu siguranta da, datorita vizorului electronic integrat, pe care acestea doua nu il au.
Olympus OM-D E-M10 se gaseste deja in magazinele din Romania si costa aproximativ 3.799 lei impreuna cu obiectivul de kit. Verifica aici pretul actual.
Nota Clubul Foto: 8/10
ACCESORII RECOMANDATE
- Acumulator de rezerva
- Obiectiv Olympus M.ZUIKO 25mm f/1.8
- Obiectiv Olympus M.ZUIKO 40-150mm f/4-5.6
- Card de memorie SanDisk 32GB
ALTERNATIVE:
Citeste testele noastre:
Bile albe:
- Calitatea buna a imaginilor pana la ISO 1600 inclusiv
- Focalizare rapida si foarte precisa (chiar si cu obiectivul de kit)
- Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
- Mod „Auto” versatil, multe scene presetate
- Constructie solida (din aluminiu)
- Ecran LCD touch, acces rapid la functii, direct pe ecran
- Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
- Patina pentru blitz extern
- Functie focus peaking pentru asistarea focalizarii manuale (cu obiective fara AF)
- Set variat de filtre si efecte
- Functii automate: HDR, Timelapse, Expuneri multiple
- Patru butoane cu functie personalizabila
- Convertor RAW integrat
- Blansul de alb automat functioneaza excelent
- Vizor electronic decent
- Dimensiuni reduse (cu obiectivul de kit incape in buzunarul de la haina)
Bile negre:
- Stabilizare doar pe 3 axe (mai putin eficienta in comparatie cu E-M5 care are pe 5 axe)
- Dimensiunea redusa a aparatului poate impune probleme celor cu maini mari
- Tendinta de a sub-expune anumite cadre
- Lipsa functiei automate de panoramare (are doar functie de asistare, compunerea panoramelor urmand sa o faceti pe PC, in Photoshop sau alt program similar)
- Lipsa gripului suplimentar (ca accesoriu)
- Lipsa conectorului pentru declansator extern (telecomanda)
- Lipsa etanseizarii impotriva stropilor de apa (iarasi, in comparatie cu E-M5)
- Obiectivul de kit cu zoom electric este mai anevoios de utilizat decat unul standard, cu zoom mecanic (dar va ajuta la filmare)
Toate imaginile selectate pentru acest test:
Foarte util articolul, multumim.
Ma intereseaza acest model ,acum detin un E 410 care inca merge dar e batran ,10 ani si as vrea sa-l trag pe dreapta ,am o intrebare insa ,am un declansator wireless Hahnel giga t pro si as vrea sa stiu daca l-as putea folosi la acest model .
Multimesc .
Ma intereseaza acest model ,acum detin un E 410 care inca merge dar e batran ,10 ani si as vrea sa-l trag pe dreapta ,am o intrebare insa ,am un declansator wireless Hahnel giga t pro si as vrea sa stiu daca l-as putea folosi la acest model .
Multimesc .