Articol cu fotografii de Calin Stan si Carmina Nitescu

Deja a devenit un fel de traditie: in fiecare vara iau cu mine un aparat foto subacvatic, atunci cand merg in Grecia pentru snorkeling. In ultimii trei ani a avut toate generatiile din seria Olympus TG, iar acum o luna am revenit din aventura #MovedToGreece alaturi de cel mai nou (dar si cel mai performant) dintre ele: Olympus Stylus Tough TG-4 – un aparat rezistent la scufundari pana la 15m, cu Wi-Fi, GPS, busola si barometru integrat, un adevarat companion pentru orice calator pasionat.

Cum se descruca? Aflam impreuna acum, pentru ca am pregatit un review cu peste 150 de fotografii!

Olympus TG-4

Cu Olympus TG-4 in Zakynthos si Corfu
Cu Olympus TG-4 in Zakynthos si Corfu

Specificatii tehnice Olympus TG-4:

  • Senzor CMOS 1/2.3”, rezolutie 16MP
  • Procesor imagine: TruePic VII
  • Obiectiv cu zoom 4X (wide), echivalent 25-100mm
  • Diafragma F/2.0 – 4.9
  • Ecran LCD 3 inch, 460.000px, cu strat de protectie
  • Timp de expunere: 1/2 – 1/2000 sec.
  • ISO 100-6400
  • Format: JPEG / RAW sau JPEG + RAW simultan
  • 22 Moduri predefinite de fotografiere, din care 4 subacvatice
  • 7 Filtre (efecte fotografice) predefinite
  • Blitz integrat, 2 tipuri: Lampa blitz si LED (lumina continua)
  • Filmare Full HD 1080P, MOV (H.264) / HS Movie: AVI (Motion JPEG)
  • Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC (inclusiv UHS‑I)
  • Alte functii: Wi-Fi, busola electronica, altimetru, barometru, GPS
  • Acumulator LI‑92B Lithium‑Ion, autonomie aprox. 300 cadre
  • Caracterisitici supuse unor conditii speciale:
    • rezistenta la socuri (cadere de la aprox. 2m)
    • utilizare subacvatica pana la aprox. 15m adancime
    • rezistenta inghet: -10ºC

Pe scurt:

Olympus TG-4 integreaza acelasi senzor CMOS BSI de 16 megapixeli pe care l-am intalnit si la predecesorul sau (dar si la Olympus SH1) si, in afara inregistrarii in format RAW vine cu imbunatatiri modeste fata de generatia anterioara. Are un obiectiv cu zoom intern, cu distanta focala echivalenta 25-100mm si diafragma f/2.0-4.9, poate inregistra filme in format Full HD, are lampa de blitz dar si un LED puternic pentru lumina continua sub apa si vine cu WI-Fi si GPS integrate.

Olympus TG-4 aparat foto subacvatic
Olympus TG-4 aparat foto subacvatic

Pe langa modurile automate si Program, pe rotita de selectie a lui TG-4 exista si doua moduri ce pot fi desfinite de utilizator (Custom 1 si Custom 2). Rezista in apa pana la o adancime de 15m, la socuri si lovituri de la 2m si la temperaturi scazute (inclusiv inghet) pana la -10ºC.

Olympus TG-4 aparat foto subacvatic
Olympus TG-4 aparat foto subacvatic

Calitatea imaginilor pe timp de zi

Olympus Tough TG-4 ofera utilizatorilor entuziasti, prin cele 22 de moduri de fotografiere, posibilitatea obtinerii unor fotografii reusite, atat in aer cat si in mediul acvatic, bazandu-se pe o gama generoasa de sensibilitati ISO, cuprinsa intre 100 si 6400.

In plus, poate vestea cea mai buna pentru fotografii avansati care cauta un subacvatic bun, este adoptarea formatului RAW de catre TG-4, fiind primul subacvatic Olympus care poate inregistra si in acest format versatil.

Micul si robustul Olympus Tough Stylus TG-4 surprinde prin imagini cu un contrast bun, culori naturale si tonuri echilibrate. Balansul de alb poate fi utilizat atat in modul Auto dar si alegand manual unul dintre cele 5 moduri presetate: Overcast, Sunlight,Tungsten, Underwater, Flourescent 1.

Sa vedem cum s-a descurcat Olympus Tough Stylus TG-4 in conditiile unei utilizari fara menajamente, in medii ambiante diverse. Precizez ca imaginile obtinute au fost realizate folosind cele mai uzuale moduri adecvate de fotografiere pentru situatiile ivite, utilizand focalizarea, expunerea si balansul de alb in modul AUTO dar si manual, tocmai pentru a putea aprecia calitatile tehnice si usurinta in utilizarea acestui model.

Imaginile sunt foarte bune, pentru un aparat din aceasta clasa, au culori vii si contrast bun, asa cum puteti vedea si in aceste imagini.

Am selectat foarte multe fotografii pentru acest articol (timp de trei saptamani in Grecia am avut timp sa testez in mod amanuntit aparatul!), dar pentru a nu umple spatiul aici, le puteti vedea pe restul in galeria de ls sfarsitul paginii.

Fotografii in lumina redusa (de noapte, de interior etc)

Nici un compact nu exceleaza in lumina slaba, atunci cand limitele senzorului de imagine ies cel mai bine in evidenta. Totusi, Olympus TG-4 se descurca onorabil in lumina slaba, atat seara cat si in interioare si, in plus, reuseste sa faca balansul de alb automat corect, chiar si atunci cand scena fotografiata este iluminata cu surse de lumina diferite.

Fotografii subacvatice

Pentru fotografia subacvatica au fost dedicate 4 moduri de fotografiere ce acopera exigentele unor astfel de imagini, chiar daca suntem in apa unei piscine sau in adancurile marii. Robustul aparat s-a facut remarcat in incursiunea noastra din insulele Zakynthos si Corfu printr-o viteza de focalizare rapida si precisa, neratand, practic, nicio imagine.

Fotografii panoramice

Din pacate fotografiile panoramice inregistrate de Olympus TG-4 m-au dezamagit. Predecesorul sau, Olympus TG-3 – pe care l-am testat anul trecut – reusea sa inregistreze cadre panoramice de exceptie. Actualul model, insa, nu reuseste sa „compuna” cadrele panoramice asa cum ar fi trebuit, imaginile rezultate fiind dificil de vizualizat. Acesta este si modivul pentru care am renuntat sa mai fac fotografii panoramice cu TG-4 dupa cateva teste…

Panorama cu Olympus TG-4
Panorama cu Olympus TG-4

Filtre si efecte speciale

In meniul lui TG-4 se regasesc o serie de filtre si efecte speciale, dintre cele mai variate. Pop Art, Soft Focus, Pale & Light Colour, Grainy Film, Pin Hole sau Dramatic Tone, sunt doar cateva. Dintre toate, Dramatic Tone imi place mie cel mai mult, dar nici de Mosaic nu ma pot plange!

Iata cateva exemple cu cele doua:

Fotografii culinare…

… sau, sa vorbim despre scenele presetate. Olympus TG-4 ofera nu mai putin de 16 scene presetate, care acopera cele mai comune situatii de fotografiere. Sunt utile in special scenele presetate pentru fotografiere nocturna (inclusiv multi-cadru, cu sau fara trepied), dar si cele pentru fotografiere pe plaja, iarna la munte sau pentru fotocopierea unor documente (da, are si un mod pentru asa ceva!).

Totusi, de mare folos in documentarea unei calatorii precum #MovedToGreece a fost scena presetata pentru fotografie culinara. Trebuie sa recunosc ca m-as intoarce in Grecia numai pentru cum arata felurile de mancare fotografiate de micul TG-4!

Cum filmeaza… ?

Functia Video a robustului compact Olympus Tough TG-4 permite obtinerea unor secvente video cu contrast bun, culori vii si tonuri echilibrate la rezolutie 1080P (maxim 29 min.) sau 720P (maxim 29 min.). Aparatul este capabil sa inregistreze sunetul stereo si beneficiaza din plin de performantele sistemului de stabilizare a imaginii, in timpul filmarii. Am apreciat calitatile mecanice ale butoanelor ce ofera comenzi ferme si silentioase in timpul filmarii neafectand calitatea imaginilor sau a sunetului original.

Iata cateva secvente video inregistrate cu TG-4 in apa, la rezolutie Full HD:

GPS, WiFi, barometru, altimetru si busola

Producatorii nu i-au uitat nici pe cei care doresc sa arate prietenilor fotografiile din vacante si au dotat acest compact cu un modul Wi-Fi, permitand postarea rapida a imaginilor pe internet, pe retelele sociale sau prin email, conectand aparatul rapid si usor la orice smartphone cu Android sau iOS, prin simpla apasare a unui buton! Asta m-a ajutat destul de mult in aventura mea de trei saptamani prin Grecia, pentru ca am putut sa public live, pe Facebook, imagini din locurile vizitate!

Sistemul performant de localizare prin GPS permite inregistrarea in EXIF-ul fotografiilor a coordonatelor Latitudine si Longitudine cu o acuratete deosebita. Pe calculator, puteti vedea exact locul in care ati fotografiat, coordonatele asigurand localizarea cu precizie de cativa metri!

Atentie insa, utilizarea receptorului GPS sau a functiei WiFi afecteaza autonomia acumulatorului. Asadar, e bine sa le utilizati doar cand aveti nevoie de ele.

In plus, Olympus TG-4 are integrata si o busola precisa, alaturi de un barometru si un altimetru, care afiseaza presiunea atmosferica si altitudinea (respectiv, adancimea), permanent pe ecran.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Olympus TG-4 este alimentat de la un acumulator tip Li-Ion care ii ofera o autonomie de aproximativ 300 de carde, conform producatorului. In testele mele am reusit sa fac chiar si 350 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului, asadar afirmatia producatorului este corecta. Bila neagra la acest capitol este urmatoarea: acumulatorul se incarca „in aparat” (conectand aparatul prin USB) iar o incarcare completa dureaza foarte mult (aproximativ 4 ore).
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 24 fps) cu sunet STEREO, in format MPEG-4.
  • Conectivitate: TG-4 are un conector USB 2.0, si iesire HDMI
  • Wirelesss: TG-4 vine cu un emitator Wi-Fi integrat ce permite transferul fotografiilor prin Wi-Fi pe un smartphone sau o tableta cu Android sau iOS, gratie aplicatiei gratuite oferita de producator si disponibila in Apple Store si Google Play.
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.

Ce se gaseste in cutie?

In cutia lui Olympus TG-4 se gasesc manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, cureaua de mana, acumulatorul si incarcatorul dar si un cablu audio-video si unul USB.

Pret

Olympus TG-4 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.899 lei aici.

Concluzii

Olympus TG-4 continua seria aparatelor foto subacvatice performante ale producatorului nipon si reuseste sa se ridice la inaltimea asteptarilor, chiar daca nu aduce cu multe noutati fata de generatia anterioara (cu care imparte majoritatea caracteristicilor tehnice). Am testat aproape toate aparatele din seria TG aici, la Clubul Foto (si pot sa spun deja ca este o mica „traditie” testarea seriei TG, in fiecare vara, in Grecia… 🙂 ) iar noul TG-4 continua exact acolo unde a ramas predecesorul sau, aducand in plus formatul RAW, indragit de fotografii avansati. Olympus TG-4 ramane una din cele mai bune optiuni in categoria aparatelor foto rezistente, iar calitatea imaginilor si a inregistrarilor video il recomanda chiar si pentru cei pretentiosi. Un aparat bun, care face exact ce trebuie: fotografii excelente atat sub apa cat si in afara ei! Olympus TG-4 se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 1.899 lei aici.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Focalizare rapida si precisa
  • Filmare Full HD 30 fps cu sunet stereo
  • Mod „Auto” versatil
  • Constructie solida (din aluminiu), rezista sub apa pana la o adancime de 15m
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
  • Inregistrare in format JPEG si RAW
  • GPS si WiFi integrate

Bile negre:

  • Butonul pentru actionarea zoom-ului este uneori greu de accesat
  • Zoom lent pe fotografii
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Usoara lipsa de contrast in anumite fotografii (in cele cu lumina incidenta)
  • Calitatea imaginilor panoramice

1 COMENTARIU

  1. Imaginile sunt in majoritatea lor, spectaculoase. Eu n-am avut niciodata un aparat din-acesta care sa poata fi folosit sub apa si chiar m-am ferit sa cumpar vreunul. Dar probabil ca temerile mele sunt nefondate acum. Trebuie sa incerc si eu.

Comments are closed.