Panasonic GH4 a fost lansat oficial in luna Februarie a acestui an si a reprezentat, la vremea respectiva, primul mirrorless cu functie de filmare 4K de pe piata. A „spart gheata” intr-un domeniu in plina ascensiune. A ajuns destul de greu in Romania, iar acum am avut ocazia sa il testam in amanunt. Desi similar din punct de vedere al bodyului si al modului de utilizare cu modelul anterior, Panasonic GH3, noul flagship a fost aproape complet reproiectat in interior, pentru a putea inregistra video in format 4K fara a se incalzi excesiv. Cum se descurca si cat de performant este noul Panasonic GH4, aflam in continuare!
Panasonic GH4
Configuratia de test: pentru acest articol am utilizat un PANASONIC GH4 cu obiectivul Panasonic 14-140mm, adica exact kitul care se gaseste aici.
Specificatii tehnice pe scurt:
Iata care sunt, pe scurt, specificatiile tehnice ale lui Panasonic Gh4:
- Senzor CMOS Micro 4/3 (factor crop 2x)
- Rezolutie 16,1 megapixeli
- Inregistrare JPEG, RAW
- 49 puncte AF
- ISO 100-25.600
- Filmare Cinema 4K 4096×2160 24p, 100Mbps IPB
- Filmare Full HD 1080p max 200Mbps ALL-Intra sau 100Mbps IPB, max 96fps
- Format video MOV, MP4, AVCHD Progressive sau AVCHD
- Bitrate maxim 200Mbps (Full HD), 100Mbps 4K
- Vizor electronic cu 2,3 milioane pixeli
- LCD rabatabil, touch screen, cu diagonala de 3 inch
- Procesor Quad Core Venus Engine
- Autofocus in 0,07 secunde (minim)
- Fotografiere in rafala cu pana la 12 cadre pe secunda (buffer 100 cadre JPEG / 40 RAW)
Considerente generale
Panasonic GH4 include un nou senzor CMOS Micro 4/3 de 16 megapixeli si, desi la exterior este similar modelului anterior Panasonic GH3 (review), in interior electronica aparatului a fost reproiectata si optimizata pentru a putea filma la rezolutie 4K fara a se incalzi excesiv. GH4 devine astfel primul aparat foto mirrorless capabil sa inregistreze video la rezolutie 4K la standarde profesionale.
Pentru cei care vor sa surprinda fotografii, GH4 poate inregistra atat in format JPEG cat si RAW, cu autofocus in 0,07 secunde (49 puncte AF) si cu pana la 12 cadre pe secunda (buffer de 100 cadre JPEG / 40 RAW) si timpi de expunere de pana la 1/8000.
Procesorul este de tip Quad Core Venus Engine, utilizat in premiera pe un astfel de aparat, iar viteza de scriere pe cardurile de memorie SD a fost imbunatatita prin utilizarea standardului UHS (GH4 este al doilea aparat care adopta acest standard dupa noul Fuji X-T1).
Din punct de vedere al constructiei bodyului, Panasonic GH4 are dimensiuni apropiate de un Canon 70D (review), un DSLR din gama mid-level. Da, este mai mare si mai greu decat te-ai astepta de la un mirrorless. Totusi, sa vedem si aspectele pozitive ale unei astfel de dimensiuni: aparatul sta foarte bine in mana, este solid si construit din materiale de calitate. In plus, nu mai putin de sase butoane “custom” isi fac simtita prezenta pe body si mai ales in meniu, acolo unde pot fi setate functiile fiecarui buton in parte. Este o caracteristica pe care am apreciat-o si in review-ul lui GH3 acum un an si pe care trebuie sa o mentionez si aici: GH4 este de departe cel mai “customizabil” aparat foto din aceasta clasa, depasind din acest punct de vedere chiar si unii rivali DSLR.
In partea de sus a body-ului doua rotite de selectie stabilesc atat modul de lucru (Auto/P/A/S/M sau scene presetate) cat si modul de fotografiere: cadru cu cadru, rafala, declansare temporizata etc. Nu lipseste nici patina pentru blitz extern si nici blitzul pop-up integrat (numar de ghid 11) iar in dreapta si in stanga blitzului exista microfoane pentru inregistrarea sunetului pe doua canale (stereo). Langa declansator exista prima rotita de slectie (pentru diafragma, in modul Manual sau Prioritate de Diafragma) dar si trei butoane pentru accesul rapid la parametrii importanti: balans de alb, ISO si compensarea expunerii.
Partea din spate a body-ului este ocupata in proportie de 60% de ecranul LCD rabatabil, multi-touch, dar si de vizorul electronic de mari dimensiuni. Vizorul OLED se vede bine, nu are lag sesizabil si este unul din cele mai reusite pe care le-am intalnit pana acum pe un mirrolress. Desi ecranul OLED din vizor se vede bine, pierde putin la capitolul optica, care de multe ori iti lasa impresia ca nu privesti o imagine perfect clara, chiar si dupa ajustarea dipotriei. In rest, tot spatiul ramas liber in jurul vizorului si al ecranului LCD este ocupat de butoane.
Toate imaginile cu Panasonic GH4 din test:
Meniurile
Accesul la meniu se poate face atat de pe ecranul LCD sensibil la atingere cat si de pe butonul central “Menu” de pe spatele aparatului. Navigarea in meniu este facila si logica. GH4 are un meniu extins, care permite personalizarea functiilor de pe aproape toate butoanele (am mai amintit asta, dar este unul din aspectele care ma atrag cel mai mult la un astfel de aparat – libertatea de a setat butoanele si accesul la functii dupa bunul plac) dar si un pachet bogat de optiuni in ceea ce priveste parametrii de fotografiere si port-procesare a imaginilor.
Sunt prezente si celebrele filtre “art”, chiar cu cateva grade de customizare, poate inregistra si imagini panoramice sau HDR si – pentru avansati – functia Timelapse permite inregistrarea unui set de cadre la un interval prestabilit si derularea lor intr-o secventa animata, procesata tot de aparat, fara a apela la un laptop/PC.
Meniul este structurat logic, pe doua categorii principale: Foto / Video. Ambele functii ale aparatului abunda in setari, iar pe video am fost surprins placut de prezenta unor functii avansate, cum ar fi Peaking Focus sau Zebra, si ele customizabile.
Iata cateva imagaini cu meniul lui GH4, pentru a afla toate functiile si setarile disponibile (observati numarul mare de „capturi de ecran”, o consecinta a numarului mare de functii si posibilitati de personalizare pe care le ofera GH4!):
Calitatea imaginilor si sistemul autofocus
Din punct de vedere al calitatii imaginilor, Panasonic GH4 este la egalitate cu Olympus OM-D E-M1 (review), probabil “rivalul sau numarul 1″ in categoria mirrorless. In schimb, il depaseste la calitatea inregistrarilor video. Sunt doua aparate destul de diferite din punct de vedere al conceptului si al modului de utilizare, dar similare din punct de vedere al calitatii imaginilor statice. Panasonic GH4 poate ca ar castiga totusi intr-o confruntare directa, datorita modului video mai performant, dar pierde la capitolul design (un aspect subiectiv totusi!) si la capitolul dimensiuni (GH4 este mai voluminos si mai greu).
Sistemul autofocus este rapid si precis, nu rateaza si poate executa punerea la punct chiar si in lumina slaba sau foarte slaba, Panasonic GH4 s-a descurcat excelent indiferent de conditii. Nu am ce sa ii reprosez la acest capitol.
La capitolul “temperatura de culoare” lucrurile stau bine dar puteau sta chiar si mai bine. Mi-a placut modul cum lucreaza colorimetrul integrat, care reuseste sa seteze automat temperatura de culoare in asa fel incat fotografiile sa fie echilibrate, cu o cromatica buna in majoritatea situatiilor. Totusi, nu am putut sa nu observ o oarecare diferenta intre modul in care sunt redate imaginile pe ecranul LCD si rezultatul final, privite pe monitor, din punct de vedere al temperaturii de culoare.
Testul ISO
Cum se descurca Panasonic GH4 la valori ISO ridicate? Cum sta la capitolul „zgomot de imagine”? Surprinzator, se descurca excelent, in ciuda senzorului mic. E cam la acelasi nivel cu aparatele foto DSLR cu senzor APS-C actuale, din acest punct de vedere. Singura „bila neagra” aici: GH4 are tendinta de a aplica un filtru de reducere a zgomotului mult prea agresiv in imaginile trase la valori mai mari de ISO 1600. Dar, solutia este simpla: tras RAW si redus zgomotul de imagine in postprocesare, dupa bunul plac.
Iata testul ISO. Imaginea originala si crop 100% din toate cadrele trase la valori intre ISO 200 (low nativ) si 25.600 (maxim extins).
Imagine originala:
Crop 100%:
ISO 200
ISO 400
ISO 800
ISO 1600
ISO 3200
ISO 6400
ISO 12800
ISO 25600
Fotografii de noapte
Am vazut impreuna, mai sus, cum se descurca senzorul lui GH4 in testul ISO. Iata cum se prezinta imaginile realizate in conditii reale, la valori ISO ridicate (1600 si 3200):
Filtre si efecte speciale
Pentru cei „creativi”, in meniul lui Panasonic GH4 se regasesc peste 14 filtre si efecte speciale. De la Toy camera si pana la Soft Focus sau desaturare selectiva, filtrele si efectele speciale care pot fi aplicate din meniul lui GH4 fara a apela la un program dedicat de prelucrare foto va ajuta sa dati frau liber imaginatiei.
Iata cateva exemple cu filtrele disponibile in meniu:
Cum filmeaza Panasonic GH4 ?
Panasonic GH4 este capabil sa inregistreze cu pana la 200Mbps Full HD 1080p (ALL-Intra, max 96fps) sau 100Mbps 4K 30p (IPB), pe carduri UHS de mare viteza (desi la o asemenea rezolutie si compresie, chiar si un card de 64GB va fi neincapator…) si, auxiliar, este disponibil fluxul video necomprimat, prin HDMI (fara limita de timp de inregistrare, inclusiv pentru 4K). Pentru noul Panasonic GH4 este comercializat separat si un grip cu concetori audio-video profesional, inca o dovada in plus a dedicarii noului aparat catre segmentul video, cu precadere pentru broadcasting sau cinematografie.
Teste video:
Filmari 4K, 3840x2160px, 80MB/s, 24P, AAC H.264
Filmari Full HD, 1980×1080, 20MB/s, 24P, AAC H.264
Autonomia acumulatorului
Din punct de vedere al autonomiei, Panasonic GH4 are un acumulator care ii asigura o durata de functionare extinsa. Am fost surprins cand am reusit sa surprind peste 1000 de fotografii cu un singur acumulator, pe parcursul unei singure zile, iar la final bateria nu era descarcata complet. Cred ca este mirrorless-ul cu cea mai buna autonomie de pe piata.
Wi-Fi si NFC
Din punct de vedere al conectivitatii, GH4 include un modul Wi-Fi care asigura transferul wireless intre aparat si orice dispozitiv compatibil, inclusiv o tableta sau un smartphone cu iOS sau Android.
Pret
Panasonic GH4 in kit cu obiectivul 14-140mm (varianta testata de noi) se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 9.699 Lei. Pentru detalii si pret actualizat faceti click aici.
Concluzii
Panasonic GH4 reuseste sa impresioneze in mod placut. Chiar daca este, la baza, un aparat de fotografiat, el va fi mai mult pe placul celor care vor sa filmeze la rezolutii mari. Avem multe mirrorless-uri performante pe piata, multe dintre ele la preturi mult mai accesibile decat cel al lui Gh4. Dar, nici unul nu reuseste sa ofere o functie de filmare la fel de bine pusa la punct ca si GH4, la „standarde” profesionale am putea spune.
Asadar, intrebarea care se impune: de costa Panasonic GH4 cat un DSLR Full Frame? Raspunsul este simplu: pentru functia de filmare 4K. Panasonic GH4 este unul din (foarte) putinele aparate cu pretul sub 2500 de euro care pot inregistra video 4K, cu iesire necompresata prin HDMI, setari manuale si functii pro (focus peaking, zebra etc). In plus, dimensiunile si greutatea redusa dar si compaitibilitatea cu o gama larga de obiective (inclusiv cu adaptoare dedicate pentru Micro 4/3) il recomanda pentru situatiile in care un aparat mai mare, mai voluminos nu ar putea fi utilizat (de exemplu, pentru filmari aeriene la rezolutie 4K, utilizand o drona…).
Nota Clubul Foto: 8.5/10
Configuratia de test: pentru acest articol am utilizat un PANASONIC GH4 cu obiectivul Panasonic 14-140mm, adica exact kitul care se gaseste aici.
ACCESORII RECOMANDATE
ALTERNATIVE:
Citeste testele noastre:
Bile albe:
- Calitatea foarte a imaginilor pana la ISO 800 inclusiv, gama dinamica extinsa
- Focalizare rapida si precisa, 49 de puncte AF PDAF dispuse pe intreaga suprafata a cadrului
- Filmare 4K, 30 fps, cu sunet stereo, functie Zebra, Peaking Focus, setari manuale pe video (expunere, sunet)
- Bitrate mare pentru inregistrarea video (100Mbps in 4K, si pana la 200Mbps in Full HD)
- Iesire video necompresata prin HDMI (4:2:2, 8 sau 10 biti)
- Functie slow motion (120fps) si time-lapse (2fps)
- Mod „Auto” versatil, multe filtre si efecte speciale
- Constructie solida, rezistent la intemperii (stropi de apa, nisip, praf etc)
- Ecran rabatabil, multi-touch
- Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat
- Butoane personalizabile
- Vizor electronic care se vede bine, fara lag, luminos, rezolutie 2,3 milioane pixeli
- Intarziere la declansare insesizabila
- (Aproape) toate butoanele sunt personalizabile
- Blitz integrat + patina pentru blitz extern
- Conexiune Wireless cu NFC (cu functie remote shooting de pe smartphone sau tableta)
Bile negre:
- Zgomot de imagine pronuntat la valori ISO mai mari de 1600
- Efect „rolling shutter” vizibil in filmarile 4K
- Tendinta de a subexpune in anumite cadre
- Un singur slot pentru carduri
- Transfer destul de lent al imaginilor RAW pe card
- Balansul de alb difera sensibil intre imaginea de pe LCD si imaginea finala
- Body destul de voluminos (pentru un mirrorless)
- Zoom lent pe fotografii
Toate imaginile cu Panasonic GH4 selectionate pentru acest test: