Panasonic GH5 a fost prezentat oficial, in urma cu cateva momente, in Las Vegas, la CES 2017. GH5 nu este in sine o noutate absoluta, fiindca l-am vazut si la Photokina in Septembrie anul trecut. Insa, acum avem toate detaliile tehnice, dar si data de livrare in magazine si pretul final. Read on!

Panasonic GH5
Panasonic GH5

Panasonic GH5 se delimiteaza clar, de la inceput: este o camera dedicata celor care fac video mai mult decat fotografilor. Spun asta pentru ca principalele specificatii tehnice pe care pun accent acum niponii sunt functiile profesionale de inregistrare video pe care GH5 le integreaza.

Cea mai tare veste: odata cu noul senzor Micro 4/3 de 20MPx si noul procesor Venus Engine, Panasonic GH5 este acum capabil sa inregistreze video la rezolutii de pana la 6K 30p, 4K 60p (8-bit 4:2:0, 150Mbps fara crop – utilizand tot senzorul pentru iregistrare) si Full HD 180p la 400Mbps. Ce-i drept, nu toate aceste feature-uri vor fi disponibile de la inceput. Filmarea 6K si UHD 30p 400Mbps 4:2:2 10bit All-Intra vor fi adaugate ulterior, cu un update de firmware care va fi disponbil in vara. 

Asadar, pentru prima data intr-o camera foto de aceste dimensiuni, mirrorless, un aparat este capabil sa inregistreze video la rezolutie 4K 50/60p ultra high-definition 4:2:2 pe 10 biti, la calitate cinematografica. In plus, viteza imbunatatita de citire a informatiei de pe senzorul de imagine permite aparatului sa micsoreze efectul rolling shutter (specific camerelor cu senzori CMOS) la un nivel la care acesta nu mai este perceptibil. Utilizatorii noului flagship Panasonic se vor bucura si de lipsa unei limite de timp de inregistrare video, ceea ce inseamna ca GH5 poate inregistra continuu, cat il tin acumulatorii, limita de 24/30min cu care ne-am obisnuit este, de acum, istorie… 🙂 

La capitolul autofocus, noul Panasonic GH5 vine cu un impresionant sistem de focus format din 255 de puncte AF, care cu ajutorul noului procesor Venus Engine si a sistemului Depth from Defocus, permit realizarea punerii la punct in mai putin de 0.05 secunde, aparatul analizand nu doar contrastul, culoarea si distanta pana la subiect dar si forma acestuia si directia de miscare. Totul, cu o viteza de 480fps, adica dubla decat cea a actualului GH4.

Sistemul de stabilizare integrat in senzor este si el actualizat, asigurand compensarea expunerii pe 5 axe in body si functionand simultan si sincronizat cu obiectivele cu stabilizare optica integrata (O.I.S), pentru un efect de stabilizare imbunatatit. Acest sistem de stabilizare functioneaza si in timpul inregistrarii video, ceea ce va face mai fluida inregistrarea din mana, fara a utiliza un sistem hardware de stabilizare extern.

Din punct de vedere al functionalitatilor software, Panasonic GH5 dezvolta functia 4K Photo in 6K Photo, fiind disponibile acum trei variante de inregistrare a fotografiilor in rafala la rezolutie 6K: 6K/4K Burst, 6K/4K Burst (Start/Stop) si 6K/4K Pre-burst. Rafala a crescut la 60fps RAW (18MPx), ceea ce inseamna ca, practic, nu va exista nici un moment ratat, in incercarea de a surprinde subiecte in miscare.

La capitolul conectivitate, Panasonic GH5 vine cu Wi-Fi, NFC si Bluetooth, iar pe partea audio, gratie adaptorului DMW-XLR1 se por putea utiliza inclusiv microfoane cu conectori XLR. GH5 inregistreaza pe doua sloturi de carduri SD UHS-II. Suplimentar, va fi disponibil un grip, pentru a extinde autonomia. 

Constructiv, noul Panasonic GH5 are body-ul realizat dintr-o structura de metalica cu aliaj de magneziu si este etanseizat impotriva intemperiilor, pentru a rezista in cele mai solicitante conditii. Obturatorul este garantat la 200.000 de declansari.

Iar, la final, sa va spun cate ceva si despre pret: Panasonic GH5 va costa aproximativ 2.000 Euro (body only) si va ajunge in magazine incepand cu luna Martie. Eu unul, abia (il) astept! 

Panasonic GH5
Panasonic GH5

Panasonic GH5, specificatii tehnice pe scurt:

 • Aparat foto mirrorless cu senzor in format 4/3 (factor crop 2x)
 • Rezolutie 20MPx, senzor CMOS 
 • ISO 200-25600
 • Fotografie JPEG, RAW, JPEG + RAW simultan
 • Video MPEG-4, AVCHD, H.264, H.265 cu sunet stereo
 • Intrare microfon, iesire HDMI full size (4:2:2 10-bit output w/o internal recording)
 • Rezolutii video: 4K 60p/50p 4:2:0 150Mbps / 10-bit, UHD/30p la max. 400Mbps,1080/60p la 200Mbps All-Intra 10-bit cu Time Code si fara limita de timp de inregistrare 
 • Functii: 6K/4K Foto, HDR, Depth from defocus 
 • Fotografiere in rafala cu pana la 12fps (si pana la 60fps in modul 6K Photo Burst)
 • Stabilizare in body pe 5 axe (B.I.S. – Body Image Stabilizer)
 • Stocare pe carduri SD/SDXC/SDHC UHS-II
 • Acumulator Li-Ion DMW-BLF19, autonomie aprox. 410 cadre
 • Greutate body: 725 g
 • Dimensiuni: 139 x 98 x 87 mm

3 COMENTARII

 1. Salutare, am si eu nevoie de ajutor..
  In format avchd, nu trage pe 2 carduri, stiti cumva daca asa trebuie sau am gresit eu ceva in setari?

 2. Pe 4k volumul de date este mult mai mare, chiar si mp4 si totusi trage pe 2 carduri

Comments are closed.