Luna trecuta am acceptat o provocare interesanta: sa testam cel mai nou podus Manfrotto, panourile cu LED-uri pentru iluminare continua. Solutiile de iluminat cu LED-uri nu sunt chiar o noutate, dar reprezinta varful tehnologiei in acest moment in materie de iluminare portabila. Panourile cu LED-uri sunt folosite, in principal, in domeniul video, montate pe camerele video portabile, pentru a asigura o iluminare continua si uniforma a subiectului, dar si in fotografie, ca lumina de umplere in anumite situatii datorita faptului ca au aceeasi temperatura de cuolare cu flash-ul (5600K).

In prezent, exista patru variante de panouri cu LED-uri de la Manfrotto: cu 12, 24, 36 sau 84 de LED-uri. Noi am avut ocazia sa testam panoul cu 24 si cel cu 36 de LED-uri (modelele ML360HP si ML240).

Manfrotto LED ML360
Manfrotto LED ML360

Toate panourile cu LED-uri de la Manfrotto se monteaza pe patina pentru blitz a aparatului de fotografiat. Asta le face compatibile atat cu sistemele DSLR dar si aparatele Mirrorless sau compacte/bridge ce au patina pentru blitz. Din start, unul din avantajele lor este conectivitatea. Apoi, un alt mare avantaj este iluminarea unirforma si temperatura de culoare constanta. LED-urile nu au nevoie de preincalzire ca sa ajunga la temperatura de culoare standard si ofera aceeasi temperatura de culoare de 5600° K pe toata durata functionarii.

Un potentiometru aflat in partea dreapta a panoului asigura modificarea intensitatii luminii (de la 0 la 100%) iar panoul cu 36 de LED-uri are si un LED suplimentar care ajuta la iluminarea butoanelor aparatului foto pe timp de noapte (LED-ul este pozitionat in partea dreapta, sub panou, pentru a ilumina ecranul LCD secundar de la aparatele foto DSLR mid si high-level).

Manfrotto LED ML360
Manfrotto LED ML360

Panourile cu LED de la Manfrotto sunt modulare. Ce inseamna asta? Doua sau mai multe panouri se pot conecta intre ele pentru a forma un panou cu LED-uri mai mare, care sa asigure o iluminare mai puternica. Totodata, pot fi montate si pe stative / trepiede si pot fi folosite cu succes ca lumina de umplere in fotografia de produs sau macro, de exemplu. Panoul cu 36 de LED-uri, model ML360HP, poate fi folosit si ca blitz pentru aparatul foto, avand un cablu de sincronizare inclus in pachet. ML 360 include de asemenea si conectorul “DUO”, care permite prindere pe patina aparatului atat in pozitie orizontala dar si verticala.

Filmand cu panoul cu LED-uri Manfrotto
Filmand cu panoul cu LED-uri Manfrotto

Lumina produsa de cele 36 de LED-uri ale lui Manfrotto ML360HP este suficienta pentru a filma in conditii optime subiecte aflate pana la trei metri distanta de aparatul de filmat. Manfrotto ML360HP ofera o putere de iluminare de 430 lucsi la 1 metru.

Filmand cu panoul cu LED-uri Manfrotto
Filmand cu panoul cu LED-uri Manfrotto

Deoarece toate cele patru modele de panouri LED de la Manfrotto utilizeaza baterii tip AAA, autonomia nu este foarte mare, dar putem compensa usor acest aspect avand la indemana tot timpul acumulatori incarcati sau baterii noi. Specificatiile producatorului spun ca un set de 4 baterii alkaline AAA asigura o autonomie de o ora de functionare, dar, in practica, noi am reusit sa filmam maxim 40 de minute continuu cu un singur set de baterii alkaline.

Filmand cu panoul cu LED-uri Manfrotto
Filmand cu panoul cu LED-uri Manfrotto

Un ultim aspect foarte important ar fi cel al pretului. Panourile LED de la Manfrotto au preturi de vanzare foarte competitive fata de solutiile asemanatoare oferite de producatorii cu traditie in sisteme de iluminat. Asta le face foarte atragatoare pentru cei care vor sa experimenteze filmarea cu un DSLR sau chiar pentru cei care filmeaza cu o camera foto sau o camera video compacta, care are patina pentru blitz.

Pana la urma, esteun ‘’gadget’’ pe care trebuie sa-l avem in geanta sau rucsacul foto, fiind destul de util in anumite situatii in care e necesara o compensare a luminii chiar si in fotografie,  mai ales in fotografii macro si portret (lumina de umplere). Cel mai important lucru este, totusi, garantia unui producator cu traditie pe piata foto, consacrat pentru calitatea produselor sale in general, chiar daca nu in mod special pe lumini.

Pretul modelului testat de noi (Manfrotto LED ML360 – cu 36 de LED-uri) este 81 EURO (fara TVA). Detalii aici.

Ca o concluzie, sa recapitulam aspectele care ne-au placut si cele care ar mai putea fi imbunatatite:

Bile albe:

  • lumina contina cu temperatura de culoare constanta (5600K)
  • potentiometru pentru setarea puterii lampii
  • versatilitatea asigurata de conectorul „DUO”
  • modularitatea sistemului
  • iluminarea controalelor aparatului cu ajutorul LED-ului suplimentar

Bile negre:

  • autonomie scazuta atunci cand sunt utilizate baterii alkaline
  • lipsa unui indicator al autonomiei bateriilor

Comments are closed.