sfatul-saptamanii

Este inca iarna, asadar sfatul din aceasta saptamana va fi unul „de sezon”. Foarte multi dintre noi iubesc zapada si mai ales peisajele pe care aceasta le poate forma. Iarna simplifica peisajul, creaza texturi si forme, insa uneori zapada poate fi o adevarata provocare pentru exponometrul aparatului. Din cauza faptului ca zapada reflecta foarte multa lumina, trebuie sa fim mereu atenti la expunere. Este foarte usor sa supra sau subexpunem o imagine, asa ca verificati de fiecare data histograma pentru a fi siguri ca ati expus corect.

Parcul National Cozia. Foto: Dan Dinu
Parcul National Cozia. Foto: Dan Dinu

Date tehnice: Nikon D3x, obiectiv 70-300mm (foto 300mm), diafragma f/8, onturator 1/2000, ISO 200

Supraexpunerea se va reflecta in aceasta histograma printr-o ingramadire a graficului catre partea dreapta, iar un surplus de informatii in capatul extrem inseamna arsura sigura. Puteti bifa pe aparatul vostru, daca aveti acest lucru, functia ce va poate arata daca luminile (highlights) sunt sau nu expuse corect. Astfel in momentul in care va uitati pe imagine o sa vedeti anumite zone din partea luminoasa care incep sa clipeasca alternand cu zone negre sau uneori chiar colorate, in functie de aparat, acest lucru va avertizeaza ca aveti in acel loc o arsura.

Pentru a avea detalii frumoase pe zapada, trebuie sa fiti atenti si la subexpunere. Chiar daca este mai important sa subexpuneti un pic zapada, decat sa riscati o supraexpunere, daca intunecati foarte mult imaginea, detaliile se pot pierde, iar cand o sa incercati in prelucrare sa le scoateti in evidenta o sa aveti destul de mult zgomot de imagine.

Acestea fiind spuse, va invit sa va bucurati de iarna. Merita.

Pe curand! Va asteptam si saptamana viitoare pentru un nou capitol din aceasta serie. Toate articolele din seria „Sfatul Saptamanii” se gasesc aici.

1 COMENTARIU

  1. Histograma aia e un instrument foarte util pentru cei care stiu sa o folosesca in detaliu. nu pot sa spun ca sunt expert dar studiez!

Lasă un răspuns