Sigma 35mm f/1.4 este primul obiectiv din noua gama „Art” lansata de producatorul nipon cu ocazia Photokina 2012. Deoarece face parte din gama Pro de la Sigma, noul obiectiv se lauda cu performante sporite si o constructie diferita fata de cum eram obisnuiti la Sigma pana acum. Intr-adevar, prima impresie este data de greutatea lui, care la 668 de grame depaseste obiectivele similare de la Canon si Nikon din gama L dar si de constructia solida, designul simplu si finisajul de calitate, diferit de tot ce am testat pana acum de la Sigma.

Sigma 35mm f/1.4 a ajuns de ceva timp in magazinele din Romania si l-am primit si noi pentru o runda de teste. Am testat varianta pentru montura Canon, pe un aparat cu senzor Full Frame, Canon 5D Mark II. Sa vedem, in continuare, daca se ridica la nivelul asteptarilor!

Sigma 35mm f/1.4
Sigma 35mm f/1.4

Sigma 35mm f/1.4 pe scurt:

  • Distanta focala 35mm
  • Distanta focala echivalenta pe APS-C: aprox. 50mm
  • Diafragma f/1.4 – f/16
  • Tip diafragma: circulara, formata din 9 lamele
  • Constructie optica: 13 elemente in 11 grupe (din care 4 elemente tip SLD, 1 element FLD si doua lentile asferice)
  • Distanta minima de focalizare: 30cm
  • Factor de marire maxim: 0.19x
  • Disponibil (deocamdata) pentru montura Canon si Nikon

Daca pe aparatele foto cu senzor in format Full Frame “Sigma 35mm f/1.4″ este un obiectiv wide moderat, acesta ofera o distanta focala echivalenta de aproximativ 50mm pe aparatele cu senzor APS-C, fiind potrivit pentru fotografie de strada, instantanee sau chiar portrete. Diafragma circulara formata din 9 lamele cu o deschidere maxima f/1.4 asigura un efect bokeh placut si o profunzime de camp redusa si totodata o luminozitate mare. Obiectivul “Sigma 35mm f/1.4″ poate fi util in multe aplicatii foto: de la fotografii de peisaj si pana la fotografie de strada, fotografie de arhitectura sau chiar pentru portrete.

Toate imaginile din test sunt realizate cu setarile implicite ale aparatului: Canon 5D Mk II cu Picture Style Standard, fara sharpen adaugat.

Calitatea bokeh-ului

Primul aspect pe care am fost curios sa il testez a fost calitatea bokeh-ului la valori diferite ale diafragmei. Am citit destul de multe pareri si teste despre Sigma 35mm f1/1.4 si aproape toate acuzau aparitia unor „cerculete” in zonele de neclaritate la diafragme deschise. Am facut si eu testul si puteti vedea mai jos imaginile crop 100% din cadrele originale.

Fotografia originala si zona de crop:

Sigma 35mm la f/1.4
Sigma 35mm la f/1.4

Crop 100% la F/1.4

Click pe imagine pentru vizualizare la rezolutia originala.

Crop 100% la F/1.8

Click pe imagine pentru vizualizare la rezolutia originala.

Crop 100% la F/2.8

Click pe imagine pentru vizualizare la rezolutia originala.

Asa cum se poate observa, prezenta „cerculetelor” se observa la f/1.4 in special, in cadrele crop 100%. In imaginile vizualizate pe monitor, la dimensiunea normala, efectul nu mai este la fel de pronuntat si porbabil nu se reflecta nici in printurile de pana la A3 inclusiv. Din pacate nu am putut testa asta, dar oricum acest efect nu mi se pare o problema majora. As putea trai cu asta, mai ales ca nu se reflecta decat in fotografiile de noapte (sau realizate in conditii similare cu cele de mai sus). In imaginile reaizate ziua bokehul este excelent. Sa vedem in continuare.

Toate fotografiile din acest test le puteti descarca la rezolutie originala de aici.

Calitatea imaginilor la f/1.4 (ziua)

Imaginile de mai jos sunt facute la f/1.4 pe timp de zi. Sharpness-ul este excelent. In schimb, se poate observa un efect de vignetare destul de pronuntat. Bookehul este si el bine redat acum.

Sigma 35mm f/1.4 la f/1.4 pe timp de zi
Sigma 35mm f/1.4 la f/1.4 pe timp de zi

Dar la f/5.6 ?

Am repetat testul:

Sigma 35mm f/1.4 la f/5.6 pe timp de zi
Sigma 35mm f/1.4 la f/5.6 pe timp de zi

Toate imaginile sunt facute cu setarile implicite aparatului . Canon 5D Mark II cu Picture Style Standard, fara sharpen adaugat.

Fotografiile de mai sus le puteti descarca la rezolutie originala de aici.

In fotografia de peisaj. La f/8

La F/8, Sigma 35mm f/1.4 se caracterizeaza simplu: sharp de la stanga la dreapta, de sus in jos si din centru spre margini. Adica fara cusur. Asa cum puteti vedea mai jos:

Sigma 35mm f/1.4 in fotografia de peisaj
Sigma 35mm f/1.4 in fotografia de peisaj

Calitatea imaginilor la f/1.4 (noaptea)

Din nou nu prea am ce sa ii reprosez. Obiectivul focalizeaza bine chiar si in lumina slaba iar sharpness-ul este excelent.

Rezistenta la flare

Sigma 35mm f/1.4 rar va face probleme atunci cand fotografiati in contra-lumina. Lentilele beneficiaza de un tratament antireflex de calitate, care reduce la maxim efectul lens-flare. Din cele peste 300 de fotografii pe care le-am facut pentru acest review, intr-una singura am reusit sa surprind un efect de flare. Acesta este cam „maximul de flare” pe care il reda acest Sigma 35mm f/1.4:

Consistenta focusului

Una din intrebarile pe care am primit-o pe Facebook cand am anuntat ca am primit un Sigma 35mm f/1.4 pentru teste a fost legata de consistenta focusul la distante medii. Am facut cateva incercari repetate cu sistemul AF in punctul central pe subiecte cu contrast mediu iar rezultatele au fost pe masura asteptarilor. Sistemul de focalizare automat a functionat bine in noua din zece fotografii. In medie. Teste similare facute cu acelasi body (Canon 5D Mark II) si alte obiective din gama Pro, chiar si de la alti producatori, au avut rezultate asemanatoare, asadar pot sa afirm ca Sigma 35mm f/1.4 nu are probleme de focus. Se comporta exact cum m-as fi asteptat.

Vignetarea

La f/1.4 – f/1.8 se poate observa un usor efect de vignetare. Dispare aproape complet de la f/2.0 in sus.

 

Raportul calitate/pret

Sigma 35mm f/1.4 costa, la momentul publicarii acestui articol, 3539 lei. Il gasiti atat pentru montura Canon cat si pentru Nikon.

Comparati acest pret cu cel al obiectivelor „de brand” similare: Canon 35mm f/1.4 L costa 6.399 lei iar Nikon 35mm f/1.4G este 6.299 lei. Asadar, Sigma 35mm f/1.4 este cu aproape 3.000 de lei mai ieftin, dar ofera o calitate a imaginilor cel putin la fel de buna. Asadar, cred ca sunteti de acord cu mine daca afirm ca Sigma 35mm f/1.4 are un raport calitate/pret excelent!

Sigma 35mm f/1.4 poate fi achizitionat de la Photosetup iar daca va aflati la prima comanda beneficiati de o reducere de 10% din pretul de mai sus. Asadar, acum puteti achizitiona Sigma 35mm f/1.4 la 3185 lei daca introduceti codul de discount new-client-2013.

Concluzii

Surprinzator sau nu, primul obiectiv din noua gama Pro de la Sigma este aproape fara cusur. Sigma 35mm f/1.4 se ridica intr-adevar la nivelul asteptarilor noastre in ceea ce priveste calitatea imaginilor si este un mare pas inainte pentru compania nipona. In mainile unui fotograf inspirat, Sigma 35mm f/1.4 poate produce rezultate excelente in orice conditii. Principalul sau minus in comparatie cu obiectivele „de brand” similare este lipsa etanseizarii, dar cu siguranta cei mai multi dintre noi pot accepta asta in favoarea unui pret cu aproape 2000 de lei mai mic decat al obiectivelor de brand. Acestea fiind spuse, Sigma 35mm f/1.4 este un obiectiv pe care vi-l recomand fara retineri datorita raportului calitate/pret foarte bun.

Nota Clubul Foto: 9/10

Sigma 35mm f/1.4 va ramane probabil in istorie ca unul dintre cele mai reusite obiective produse de Sigma vreodata. Desi preferatul meu ramane in continuare Sigma 85mm f/1.4, noul obiectiv de 35mm il depaseste din toate punctele de vedere.

Sigma 35mm f/1.4 – Bile albe:

  • Focalizare rapida si precisa (plus focalizare manuala permanenta)
  • Constructie solida, materiale si finisaj de calitate
  • Optica excelenta, imaginile sunt sharp incepand de la f/1.4, chiar si in extremitatile cadrelor
  • Aberatii cromatice foarte reduse, rezistenta crescuta la flare
  • Raport calitate/pret foarte bun

Bile negre:

  • Obiectivul nu este etanseizat impotriva stropilor de apa
  • La f/1.4 vignetarea este destul de evidenta (aprox. 2 treapte de diafragma)
  • Calitatea bokeh-ului in anumite conditii de iluminare

19 COMENTARII

  1. Pentru un obiectiv din gama "PRO" trebuia sa fie etanseizat impotriva stropilor de apa, dar cum 99% il folosim in conditii normale de umiditate si vreme, nu reprezinta o problema majora (fostul meu 17-70 a filmat 30 de minute cu zapada pe el, am pozele pe profil, si este un obiectiv entry), deci ma indoiesc ca intra in acest 35mm cativa stropi de apa, sigur este "incheiat" mai cu atentie.

    Cat despre bokeh, sa nu uitam ca este subiectiv, fiecare prefera un anumit bokeh, ce nu-ti place tie, ii place altuia, ce nu-mi place mie, iti place tie etc. Deci asta nici atat nu reprezinta o problema, sau majoritatea nu gasesc aici problema. Vignetarea e singurul minus pe care-l vad eu, dar si mai marii 35mm 1.4 Canon L si Nikon G tot vigneteaza la f/1.4.

    Pe mine acest test m-a convins! Este un obiectiv extraordinar, face pereche buna cu un Sigma 85mm 1.4EX HSM. Inca un review exceptional, felicitari! 🙂

    • Alex,

      Sigma 30 este pentru aparate foto crop (gen canon 650D, 60D, 7D; nikon D5200, D7000, D300s), iar sigma 35 este pentru aparate foto full frame (gen canon 5D mark 3, 1DX; nikon D800, D4). Sigma 35 poate fi folosit si pe aparate crop, insa sigma 30 nu poate fi folosit pe aparate full frame.

Comments are closed.