sfatul-saptamanii

Atunci cand fotografiem oameni, este foarte important sa reusim sa redam si o anumita actiune pe care acestia o fac, pentru a avea un plus de interes in cadru. Unele actiuni pot fi redate clare, insa altele sunt interesante atunci cand sunt redate in miscare, cum este cazul imaginii de fata.

Redarea actiunii - Foto: Dan Dinu
Redarea actiunii – Foto: Dan Dinu

Date tehnice: Nikon D300, obiectiv 24-70mm (foto 60mm), diafragma f/2.8, timp de expunere 1/30s, ISO 400.

Aici am vrut ca persoana sa fie clara, in timp ce flacarile sa fie redate in miscare. In astfel de cazuri, este bine sa lucrati cu un timp suficient de scurt care sa redea personajul vostru clar, insa suficient de lung, incat anumite actiuni sa fie in miscare, asa cum se vede in imagine la foc. Pentru a intelege mai bine, ganditi-va ca miscarea corpului fetei, este mult mai lenta decat miscarea facliilor ce generau scanteile din jur.

Care este timpul ideal? In acest caz a fost 1/30s, insa de cele mai multe ori trebuie sa experimentati putin inainte de a fotografia. De obicei, la oameni, puteti incepe cu valori cuprinse intre 1/15s-1/30s. In astfel de conditii fata poate fi redata clar, in schimb unele gesturi pot deveni neclare. Asta pentru ca ne miscam fata mai lent decat ne miscam mainile. Normal ca aceasta nu este chiar o regula, pentru ca mai conteaza si lumina ambientala, care sa ne permita sa lucram cu asemenea timpi lungi (va fi poate dificil daca este multa lumina) si mai conteaza si distanta focala. La un superangular o sa avem imagini clare facute din mana, insa la un teleobiectiv va fi mai greu sa obtinem imagini la fel de clare.

Pana la urma, acest tip de fotografie este un experiment, insa daca evaluati corect situatia si daca stiti ce vreti de la imaginea voastra, cu siguranta si rezultatele pot fi unele deosebite.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns