Sigma SD1
Sigma SD1

Sigma a actualizat zilele trecute micro-siteul modelului SD1, urmatorul DSLR hi-end ce urmeaza a fi lansat in Iunie. Astfel, a fost dezvaluit si pretul initial al noului model, Sigma SD1 fiind asteptat sa coste aproximativ 8000$ pe piata americana.In paginile catalogului on-line Sigma exista si trei versiuni „kit” ale noului model, cu preturi cuprinse intre 7800$ si 8700$…

Pretul anuntat este de aproximativ 8 ori mai scump decat cel al modelului actual, Sigma SD15 si cel mai probabil va fi considerat prea scump pentru ceea ce ofera SD1 in comparatie cu SD15.

Sigma SD1 este un DSLR cu senzor Foveon APS-C (in format 23,5 x 15,7 mm, factor croop 1.5x) ce ofera imagini la o rezolutie efectiva de 14 mega pixeli. Succesul modelului anterior, SD15 a constat tocmai in tehnologia din spatele senzorului de imagine. Captorul Foveon este realizat din trei straturi suprapuse de senzori, fiecare strat sensibil la o anumita culoare, de aici si rezolutia de 46 de mega-pixeli din lista specificatiilor Sigma, care in realitate inregistreaza imagini de aproximativ 15 mega pixeli efectivi. Practic 15 mega pixeli pe fiecare layer RGB. Combinand cele trei layere rezulta o singura imagine de 15 mega pixeli, care ofera o reproducere a culorilor foarte buna.

Sigma a anuntat ca aparatul este destinat fotografilor care utilizeaza deja aparate in format mediu, deci care ar fi dispusi sa investeasca intr-un body de backup ce ofera o calitate asemanatoare back-urilor digitale, dar intr-un body mai mic si mai compact.

Este greu de inteles de ce Sigma nu mentine pozitionarea lui SD1 in clasa DSLR-urilor mid-level, unde un asemenea senzor ar avea cu siguranta succes, mai ales din punct de vedere al specificatiilor tehnice. Modelul actual, Sigma SD15, ofera cea mai buna claritate per pixel dintre toate DSLR-urile APS-C existente la ora actuala, la un pret asemanator modelelor mid-level de la Canon si Nikon.

Sigma SD1 pare a fi mai de graba un raspuns la modelul Pentax 645, dar in ciuda faptului ca Sigma SD1 se apropie de pretul modelului Pentax, Sigma are dezavantajul formatului si al senzorului cu factor de croop. Daca Sigma implementa acelasi senzor dar in format full-frame, atunci cu siguranta aparatul ar fi avut un succes mult mai mare.

Din punctul meu de vedere, in acest moment pretul anuntat pentru Sigma SD1 este prea mare chiar si pentru un DSLR hi-end cu senzor croop, chiar si in conditiile calitatii foarte bune a imaginilor. Mai exista un aspect important: prin montura proprietara Sigma, aparatul limiteaza pe fotograf si in alegerea obiectivelor… De exemplu, in a doua jumatate a anului urmeaza sa fie anuntate cel putin doua DSLR-uri cu senzor in format full-frame, Canon 5D Mk.III si Nikon D800. Ambele vor avea, probabil, performante asemanatoare daca nu chiar mai bune decat cele oferite de Sigma SD1 si in mod sigur o rezolutie efectiva mai mare, la un pret mai mic decat al acestuia.

In orice caz, acestea nu sunt decat speculatii si previziuni. Ramane de vazut, dupa lansarea oficiala, cat de bine va fi primit noul Sigma SD1 de catre fotografi si in ce masura strategia Sigma se dovedeste a fi cea buna… Chiar si asa, Sigma Sd1 ramane o camera foto pe care as vrea sa o am la teste!

La momentul scrierii acestui articol, preturile anuntate pe siteul oficial Sigma sunt urmatoarele:

SD1 KIT:
1) SD1 + 85mm F1.4 EX DG HSM Kit, Pret: $7,819.00
2) SD1 + 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM Kit, Pret: $7,529.00
3) SD1 + 24-70mm F2.8 EX DG HSM & 70-200mm F2.8 EX DG HSM Kit, Pret: $8,649.00
4) SD1 + 30mm F1.4 EX DG HSM kit, Pret: $7,359.00

5 COMENTARII

  1. Nu cred ca poate fi un raspuns la Pentax 645D care este din cu totul alta clasa avand un senzor CCD de 44 x 33 mm (de 1,7x mai mare decât un Full Frame)deci din zona „mediu format” cu toate ca pretul nu ar spune asa ceva. Cred ca Sigma nu reuseste sa scoata un aparat mai ieftin datorita problemelor de productie si segmentului de piata prea mic. Oricum senzorul de la Faveon este un senzor extraordinar de bun dar nu este chiar atat de scump incat sa justifice pretul aparatului Sigma.

    • De acord, dar daca senzorul nu este asa de scump, de ce nu ar incerca Sigma sa isi mareasca segmentul de piata cu un DSLR mai accesibil ca pret… din cate vad acum, ei actioneaza exact in directia opusa…

Comments are closed.