Tamron AF 18-270mm f3.5-6.3 Di II VC PZD
Tamron AF 18-270mm f3.5-6.3 Di II VC PZD

Despre obiectivul Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 PZD am citit in nenumarate randuri. Am vazut articole si review-uri peste tot: pe site-urile de specialitate, in revistele on-line sau offline, in revistele foto englezesti sau americane si, daca imi amintesc bine, chiar si la noi. Saptamana trecuta, Tamron 18-270mm a castigat premiul EISA pentru cel mai bun obiectiv zoom. In acea zi de 17 August, am decis ca nu se mai poate continua asa: dupa cata reclama i s-a facut, trebuia sa incerc si eu acest obiectiv. Recunosc ca eu am cerut sa il primesc la teste si nu mi-a fost propus de nimeni. Din curiozitate mai mult, deoarece am acasa un obiectiv super-zoom de la Sigma de care, intre noi fie vorba, nu sunt foarte multumit. Vroiam sa vad ce poate si Tamron, in aceasta clasa.

Zis si facut. Am primit un Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 pentru cateva zile. In acest review vom vorbi despre varianta dedicata monturii Canon (click pentru detalii), iar imaginile si testele le-am facut cu un Canon 50D. Din fericire (o sa vedeti de ce!), Tamron 18-270mm este disponibil si pentru montura Nikon si Sony.

Tamron 18-270mm - Constructia interna
Tamron 18-270mm - Constructia interna

Tamron 18-270 f/3.5-6.3 este disponibil pentru Canon cat si Nikon sau Sony. (click pentru detalii si preturi)

Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD PZD Aspherical (IF) MACRO

Da, da! Acesta este numele sau complet. Un obiectiv „lung” si la propriu si la figurat. Tamron 18-270mm este un super-zoom, adica un obiectiv cu factor de zoom aproximativ 15x, care va poate ajuta in aproape orice situatie. Pe deasupra, mai e si „macro”. Ce sa mai, ingredientele perfecte pentru un obiecitv all-in-one de proasta calitate (asa cum ar spune unii critici). Dar, din pacate pentru ei, Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 este un obiectiv foarte capabil.

Pentru a testa obiectivul am decis sa mergem intr-un loc destul de potrivit pentru teste foto, la Gradina Zoologica Bucuresti (as pune link, dar de 4 zile incerc sa intru pe site-ul lor si nu le functioneaza…). De ce la Zoo? Pentru ca situatiile de fotografiere pot fi atat de diverse, incat puteam utiliza la maxim toate posibilitatile oferite de acest obiectiv super-zoom. Asadar, imaginile pe care le vedeti mai jos sunt facute la Zoo, cu Tamron 18-270 f/3.5-6.3 PZD si Canon 50D, direct JPG, asa cum le-am copiat de pe cardul de memorie al aparatului.

Super-zoom: Diferenta dintre 18 si 270mm
Super-zoom: Diferenta dintre 18 si 270mm
Tamron 18-270mm PZD pe Canon 50D
Compact: Tamron 18-270mm PZD pe Canon 50D

Constructie

Obiectivul Tamron 18-270mm nu este voluminos, dar are totusi o greutate remarcabila. Rivalizeaza, daca pot spune asa, cu obiectivul meu Tamron 17-50 f/2.8 VC, atat ca marime dar si ca greutate. Cu toate astea, prefer un singur obiectiv, putin mai greu, decat alte trei obiective care sa faca tot ce face si acesta, pentru concedii sau vacante. Este construit din policarbonat (cred) si iti da impresia de soliditate, la fel ca si modelul amintit mai sus. Desi nu face parte din gama „SP” (Profesionala) de la Tamron, pare a fi construit respectand aceleasi standarde de calitate.

Cu Tamron 18-270mm la Zoo
Cu Tamron 18-270mm la Zoo

Calitatea imaginilor

Trebuie sa spun asta: doua lucruri m-au impresionat cu adevarat la acest obiectiv – calitatea imaginilor si stabilizarea optica de imagine. Daca despre aceasta din urma vom mai vorbi, sa va povestesc putin despre calitatea imaginilor. Din punct de vedere tehnic, fizic este extrem de dificil (daca nu chiar imposibil) sa proiectezi un obiectiv cu o formula optica atat de complexa si un factor de zoom de 15x, fara sa faci un compromis in ceea ce priveste calitatea imaginilor. Totusi, se pare ca specialistii Tamron se apropie de perfectiune. Imaginile inregistrate cu acest super-zoom sunt extrem de „sharp”, indiferent de diafragma utilizata.

La 18mm, crop 100%.
La 18mm, crop 100%.

Este primul super-zoom pe care il testez si la care pot folosi cu adevarat chiar si diafragma f/3.5 pentru imagini de calitate. daca ar fi sa ii gasesc un punct slab, acesta ar fi capatul wide al distantei focale. La 18mm cu f/3.5 imaginile sunt putin „soft”, dar oricum sunt perfect-utilizabile chiar si pentru printuri generoase.Opusul, la 270mm cu f/6.3 (valoarea maxima a diafragmei la capatul tele al distantei focale), imaginile sunt extrem de „sharp” si, asa cum spun chiar si alti utilizatori in comentariile de pe internet, putem spune ca rivalizeaza cu „L”-urile de la Canon, in zona centrala a imaginii in ceea ce priveste acutanta.

Rezista la flare? Da! Spre marea mea surpindere rezista chiar mai bine decat Canon f/4 L (non-IS) la acest capitol.

Vignetare? N-am testat, dar nu e deranjanta. Probabil vignetarea se situeaza in jurul valorii de 0.8-1 diafragma la 18mm distanta focala.

Aberatii cromatice? Sunt! Era de asteptat. Dar nu sunt suparatoare si se observa cu greu in cadre (se poate vedea chiar in cadrul de mai jos, in coltul din dreapta-sus al zonei crop 100%).

Calitatea imaginii, la 270mm f/6.3 (diafragma maxima la capatul tele al distantei focale)
Calitatea imaginii, la 270mm f/6.3 (diafragma maxima la capatul tele al distantei focale)

Autofocus si viteza de focalizare

Principalul atuu al lui Tamron 18-270mm Di II PZD il reprezinta motorul de focalizare construit cu tehnologia Piezo-Drive („PZD”), care asigura – conform producatorului – o viteza de focus decenta si o punere la punct silentioasa si precisa. In linii mari, chiar asa si este. Autofocusul functioneaza ireprosabil, in sensul ca punerea la punct este foarte precisa si viteza de focalizare este, intr-adevar, decenta pentru un super-zoom. Totusi, viteza de focus nu exceleaza, dar compenseaza prin precizie.

Stabilizare de imagine super-eficienta: Aici, expunere 1/25 sec la f/6.3 si o distanta focala de 200mm!!
Stabilizare de imagine eficienta: aici, expunere 1/25 sec la f/6.3 si o distanta focala de 200mm (si ISO 3200)!!

Stabilizare de imagine

Tamron 18-27mm f/3.5-6.3 Di II PZD este dotat cu sistemul propriu de stabilizare a imaginii „Vibration Compensation” de la Tamron. Pe langa optica de calitate, sistemul de stabilizare este unul dintre cele mai bune produse de la Tamron.  Functioneaza ireprosabil, indiferent de distanta focala si am reusit chiar sa surprind imagini fara blur la 270mm si timp de expunere 1/60, fotografiand din mana, fara trepied (vezi si exemplul de mai sus, la 1/25 sec si 200mm). Asta inseamna ca, intr-adevar, sistemul de stabilizare de la Tamron ofera un avantaj de pana la 4 trepte de expunere decat in cazul obiectivelor fara stabilizare, asa cum afirma producatorul.

Lentilele tratate rezista "eroic" la flare. A trecut testul!
Lentilele tratate rezista "eroic" la flare. A trecut testul!

Concluzii

Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 PZD este o surpriza placuta. Asa cum am mai spus, desi nu sunt prfecte, obiectivele all-in-one au si ele avantajele lor. Cred ca, in acest moment, Tamron 18-270 f/3.5-6.3 PZD este unul dintre cele mai bune obiective din aceasta clasa. Oferta este variata si aproape toti producatorii independenti de obiective au in oferta lor modele asemanatoare. Exista pe internet review-uri care spun ca Tamron 18-270 f/3.5-6.3 se apropie, din punct de vedere al calitatii imaginilor, de „L”-urile de la Canon. Desi nu as vrea sa exagerez, tind sa le dau dreptate, mai ales in ceea ce priveste claritatea imaginilor in zona centrala a cadrelor. Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 PZD este obiectivul perfect pentru calatorii si vacante. Ce sa o mai lungim, aceasta ii este menirea si pentru asta a fost proiectat.

Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo
Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo. Imaginile sunt "sharp", exact ca dintii lui Gigel de mai sus!

Ce puteti face cu el? Aproape orice: peisaje, portrete, foto-jurnalism (e ideal!), fotografie de arhitectura, fotografie de strada, macro sau orice altceva va mai trece prin cap. Cu siguranta este un obiectiv pe care l-as cumpara chiar azi, pentru vacante si calatorii! La ultima tura foto rucsacul meu foto a cantarit nu mai putin de 7.5 kg. Cu un obiectiv precum acest Tamron, in mod sigur greutatea scadea la jumatate, ceea ce pentru concedii sau vacante este ideal!

Desi nu este un obiectiv macro dedicat, poate fotografia si subiecte aflate la o distanta de mai putin de 40cm de fotograf
Desi nu este un obiectiv macro dedicat, poate fotografia si subiecte aflate la o distanta de mai putin de 40cm de fotograf

Ce mi-a placut?

Calitatea imaginii! Da, jos palaria! Chiar am ramas placut impresionat cand am descarcat imaginile pe calculator si am vazut rezultatele. E drept, la capatul wide al distantei focale, cu diafragma maxima (18mm cu f/3.5) imainile pot fi putin prea „soft” pentru gusturile mele, dar de la f/5.6 in sus, calitatea imaginii este foarte-foarte buna. Mai mult decat atat, incepand de la 80-100mm in sus, chiar de la valorile minime ale diafragmei, claritatea este foarte buna. Practic, singurul punct soft al acestui obiectiv este la 18mm cu f/3.5. In rest, numai de bine!

Ne dati ori nu ne dati? :)
Ne dati ori nu ne dati? 🙂

Ce nu mi-a placut?

Din fericire sunt putine aspecte care ar mai putea fi imbunatatite la acest obiectiv. Poate ca nu sunt eu obisnuit cu obiectivele super-zoom, dar viteza de focalizare este, uneori, prea lenta. Chiar daca acest Tamron foloseste tehnologia Piezo-Drive care asigura o focalizare precisa si silentioasa (nimic de comentat aici, chiar asa si e!), totusi viteza in care se face punerea la punct ar mai putea fi imbunatatita. Bine, eu sunt pretentios, dar chiar si asa, pentru o utilizare normala, de zi cu zi, nu va va deranja (asta daca nu mergeti saptamanal sa fotografiati „Marele Circ” 🙂 ).

Tamron 18-270 f/3.5-6.3 este disponibil atat pentru montura Canon cat si Nikon sau Sony. (click pentru detalii si preturi)

Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo
Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo
Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo
Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo
Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo
Cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la Zoo

Tamron 18-270 f/3.5-6.3 PZD – Specificatii tehnice:

MONTURA Canon, Nikon, Sony / Minolta
TIP all around
DISTANTA FOCALA 18-270mm
TIP FOCALIZARE Autofocus
PLAJA DIAFRAGME 3.5-6.3 – 22-40
NR. LAMELE DIAFRAGMA 7
FILET FILTRU 62mm
DISTANTA MINIMA DE FOCUS 0.49m
RAPORT MARIRE 1:2.8
UNGHI DE CUPRINDERE 75° 33’ – 5° 55’
CONSTRUCTIE 16 elemente in 13 grupuri
STABILIZARE DE IMAGINE Da
COMPATIBIL FULL FRAME Nu
COLIER PENTRU TREPIED Nu
PARASOLAR INCLUS Da
LUNGIME 88mm
DIAMETRU MAXIM 74.4mm
GREUTATE 450g

 

 

14 COMENTARII

  1. Multumesc pentru review. Am o rugaminte daca e poate….. la datele tehnice ( preluate de la f64 cred) schimbati precizarea cum ca nu are stabilizare de imagine ca-i ridicol. Chiar ai laudat stabilizarea cat de bine isi face treaba…. toate cele bune in continuare

  2. Un obiectiv slab. Cel putin asa este al meu. Probabil difera de la produs la produs. La 270mm nu`i sharp deloc. Vignetare pronuntata la 270mm si efect tip perna. Efect butoi la 18mm. Slab la lumina redusa. Fotografia de noapte ingrozitoare, mult mai slab ca obiectivul de kit. (Folosesc Nikon D90). Cel mai mult ma deranjeaza ca nu este sharp. Am pus comentarii la f64 dar nu le`au postat. Deci ceea ce cititi acolo sunt numai comment`uri Pro, cele CONTRA nu sunt postate, probabil din motive de marketing. Deci nu luati de bune comentariile!! Cel mai bine este sa mergeti cu aparatul la F64 si sa faceti probe cu obiectivul la diverse focale si diafragme. Nu stiu daca cei de acolo ofera posibilitatea de a verifica pozele facute. In caz contrar e bine sa aveti laptopul la dvs. Daca sunteti multumit, il cumparati.

  3. Au iesit bine fotografiile,au calitate buna,sunt frumoase si clare.
    Este bine ca #Tamron se straduieste sa fabrice obiective bune,mai ales ca sunt si ieftine,deci pe buzunarele fiecarui amator de foto.Sa fie într-un ceas bun.

Lasă un răspuns