Sigma DP2 Merrill
Sigma DP2 Merrill

Sigma DP2 Merrill. Este, probabil, primul si singurul astfel de aparat foto din Romania si a ajuns astazi la mine pentru o saptamana de teste, in premiera. M-am bucurat cand am aflat ca il voi primi, deoarece de mai bine de doi ani vreau sa testez un aparat Sigma cu senzor Foveon. Nu aparatul in sine ma intereseaza atat de mult ci senzorul, care are o tehnologie diferita de tot ce se gaseste in acest moment in aparatele foto ale celorlalti producatori.

La prima vedere, Sigma DP2 pare ciudat. Are un design care ne aminteste de aparatele foto digitale de prin 2002, un design industrial care arata dorinta Sigma de a impresiona prin calitate si nu prin forma. Sigma DP2 e un aparat care se adreseaza exclusiv cunoscatorilor, cei care stiu sa aprecieze senzorul Foveon X3, cei pentru care calitatea imaginii conteaza mai mult decat designul aparatului. Desi destul de compact, Sigma DP2 include un senzor de 46 de megapixeli. Imaginile rezultate au o rezolutie de 15 megapixeli, datorita senzorului care pentru fiecare „pixel” are alocate trei fotodiode specifice celor trei culori RGB, asezate una deasupra celeilalte. Mai multe despre DP2 si despre tehnologia din spatele acestui senzor puteti citi aici sau pe site-ul Sigma. O comparatie intre senzorul Foveon si senzorii standard gasiti aici. Obiectivul este unul fix de 30mm f/2.8, care imi aminteste de Fuji X100, iar asemanarile nu se opresc aici: Sigma DP2 face parte cam din aceeasi categorie – un aparat foarte bun pentru fotografia de strada.

In Romania, Sigma DP2 este comercializat de Photosetup (prin Simus Trading reprezentant Sigma in Romania). Va spun de pe acum, aparatul costa 850 de euro fara TVA. Daca e mult sau putin, pentru un astfel de aparat compact cu obiectiv fix, vom discuta intr-un articol ulterior.

Sigma DP2 Merrill
Sigma DP2 Merrill

Am pregatit mai jos cateva din imaginile pe care i le-am facut acum. Despre meniu, butoane, comenzi, calitatea imaginilor si alte „picanterii” specifice vorbim saptamana viitoare, dupa ce apuc sa il testez mai mult. La prima vedere are o optica foarte buna, imaginile sunt foarte sharp dar nu exceleaza la valori ISO ridicate. Vom vedea dupa teste cum este de fapt! 🙂

 

Click pe imagini pentru zoom.

Fotografii facute cu Nikon D3200.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns