IKEA

Aproximativ 12% din imaginile pe care le veti vedea in catalogul IKEA 2013 (cel care va fi lansat in Septembrie) sunt imagini generate de artisti grafici pe calculator si nu fotografii, asa cum ati putea crede. Surprinzator sau nu, viitorul nu suna foarte bine pentru fotografii care lucrau cu gigantul suedez: in editia de anul viitor procentul imaginilor generate pe calculator va creste pana la 25%.

IKEA a motivat decizia introducerii imaginilor generate pe calculator prin faptul ca astfel de “fotografii” sunt mai simplu si mai ieftin de produs decat fotografiile clasice, in studio. IKEA a introdus prima data o imagine generata pe calculator in catalogul sau in toamna anului 2005, atunci cand o imagine cu un scaun a fost realizata de un designer si publicata in catalog tocmai pentru a testa veridicitatea unei astfel de imagini in fata consumatorilor. De atunci, specialistii IKEA au tot experimentat cu acest concept nou, iar anul acesta 12% din imaginile din catalog sunt, de fapt, grafica pe calculator.

Mai jos sunt doua imagini, dintre care una este generata pe calculator iar alta este o fotografie conventionala. Puteti sa va dati seama care este cea generata pe calculator? Mai multe imagini si detalii in articolul din Wall Street Journal.

Sa fie asta o “lovitura” data fotografiei comerciale? Cum comentati? 

P.S. Ca o ironie, anul acesta Ikea a lansat un aparat foto care-i poarta numele… 🙂

Ikea renunta la fotografi
Ikea renunta la fotografi

2 COMENTARII

  1. Nu cred ca putem vorbi de o lovitura data fotografiei comerciale, pentru ca doar 25% din imagini sunt generate pe calculator. Daca ar fi fost 85% atunci intr-adevar era o problema pentru fotografii respectivi.
    Si Ikea nu este singura firma care foloseste imagini generate pe calculator.

    • Da, e doar 25% acum… Dar daca trendul asta e ascendent, in 2 ani se va ajunge la 75% probabil. Deci ceea ce vedem acum poate fi o lovitura, inceputul declinului ca sa zic asa…

Leave a Reply