Astazi va prezentam un nou clasament din seria „Top 5 cele mai populare obiective”. Este randul Sigma, producatorul independent de obiective cu cea mai variata gama de produse in acest moment. Asa cum era de asteptat, rezultatele topului sunt oarecum asemanatoare cu cele obtinute in gama Tamron, mai ales in ceea ce priveste obiectivul situat pe locul I din punct de vedere al popularitatii. Este si normal, deoarece ambii producatori oferia obiective cu specificatii tehnice apropiate si practica o politica de preturi asemanatoare.

Dar, inainte de a va prezenta topul celor mai populare obiective Sigma, sa trecem in revista celelalte clasamente din aceasta categorie:

Asadar, cele mai populare obiective din gama Sigma sunt:

1. Sigma 10-20mm f/4-5.6

Sigma 10-20mm f/4-5.6
Sigma 10-20mm f/4-5.6

Asa cum era de asteptat, la fel ca si in cazul topului Tamron, cel mai popular obiectiv este cel super-wide dedicat aparatelor foto DSLR cu senzor in format redus (APS-C). Sigma 10-20mm f/4.5-5.6 este cel mai popular din gama Sigma si asta datorita raportului calitate/pret foarte bun si a pretului scazut in comparatie cu obiectivele echivalente ale producatorilor de DSLR-uri.

Util pentru peisaje sau chiar si pentru foto-reportaj, Sigma 10-20mm f/4-5.6 este recomandat oricarui fotograf ce urmareste sa obtina o distanta focala cat mai mica pe aparatul sau DSLR. Mai nou, producatorul japonez a lansat si modelul Sigma 8-16mm f/4.5-5.6, obiectivul ce ofera cea mai scurta distanta focala „corectata” (nu fisheye) pentru aparatele foto APS-C, dar datorita pretului mai ridicat si a noutatii obiectivului acesta nu se poate afla inca in top.

2. Sigma 30mm f/1.4

Sigma 30mm
Sigma 30mm

Un obiectiv foarte luminos, ce ofera o distanta focala echivalenta de aprox. 50mm pe un aparat DSLR cu senzor in format redus, Sigma 30mm f/1.4 obtine locul al doilea in topul popularitatii. Practic, este un obiectiv cu specificatii tehnice echivalente cu un 50mm f/1.4 pe aparatele foto DSLR full-frame.

Totusi, aceasta performanta poate parea un pic ciudata la prima vedere, acest model fiind destul de controversat in testele de specialitate, nu datorita calitatii optice ci datorita sistemului auto-focus, care, conform anumitor review-uri nu este printre cele mai bune. Totusi, calitatea optica este mai mult decat decenta si – mai ales – obiectivul ofera o deschidere maxima a diafragmei f/1.4, fiind indicat pentru fotografii in conditii de iluminare slaba, de noapte sau chiar portrete.

 

3. Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 OS

Sigma 17-70mm f/2.8-4
Sigma 17-70mm f/2.8-4

Un obiectiv ce ofera o plaja de distante focale extrem de utila si de versatila, Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 OS are avantajul luminozitatii maxime f/2.8 (la capatul wide) si al sistemului de stabilizare de imagine proprietar Sigma ce ofera posibilitatea fotografierii cu timpi de expunere de pana la patru ori mai lungi decat in cazul obiectivelor fara stabilizare (conform specificatiilor producatorului).

Avand in vedere multitudinea de genuri subiecte fotografice ce pot fi „imortalizate” cu acest obiectiv, este chiar de mirare ca ocupa doar locul al treilea in clasamentul popularitatii obiectivelor Sigma. Obiectivul are un raport calitate-pret foarte bun si reprezinta practic echivalentul unui obiectiv 24-105mm pe full-frame.

 

4. Sigma 70-300mm f/4-5.6

Sigma 70-300mm f/4-5.6
Sigma 70-300mm f/4-5.6

Sigma 70-300mm f/4-5.6 este cel mai ieftin zoom tele din gama Sigma, dar ofera performante decente si un raport calitate-pret foarte bun.

Este un teleobiectiv ce poate fi folosit cu succes pentru cei ce fotografiaza subiecte la distanta (sport, wildlife etc) dar si pentru cei ce doresc sa se apropie mai mult de subiect, Sigma 70-300mm f/4-5.6 oferind si un factor de multiplicare 1:2, pentru fotografia macro.

Ideal pentru concedii sau fotografie wild-life ocazionala, Sigma 70-300 f/4-5.6 este un obiectiv robust ce are avantajul de a fi compact si usor de transportat. Ca dezavantaj putem mentiona rotirea elementului frontal in timpul focalizarii, ceea ce face mai dificila utilizarea filtrelor optice (de polarizare etc).

5. Sigma 70-200mm f/2.8

Sigma 70-200mm f/2.8 II
Sigma 70-200mm f/2.8 II

Un rival al obiectivelor profesionale din gama producatorilor de DSLR-uri, Sigma 70-200 f/2.8 este un tele-obiectiv de calitate, ce ofera o deschidere maxima a diafragmei f/2.8 pe toata distanta focala, excelent pentru fotografia wild-life, sport etc.

Cu o calitate optica buna si o viteza de focalizare mai mult decat suficienta, Sigma 70-200 f/2.8 are specificatii tehnice echivalente cu obiectivele profesionale din oferta producatorilor de DSLR-uri dar la un pret mult mai mic. Este o alegere excelenta pentru fotografii entuziasti sau pentru cei profesionisti care nu au nevoie neaparat de functionalitatile si viteza unui obiectiv profesional.

 

* Clasamentul a fost realizat cu ajutorul statisticilor utilizatorilor portalului Flickr si reprezinta numarul de imagini afisate in galerii fotografiate cu obiectivele din top. Statisticile ne-au fost oferite de catre siteul pixel-peeper.com.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns