O noua saptamana si un alt invitat la Clubul Foto. Astazi va prezentam capitala Frantei vazuta prin obiectivul lui Sebastian Boatca. A avut ocazia sa viziteze cel mai fotografiat oras din lume – Parisul – si ne impartaseste experienta sa si imaginile realizate, in cea mai mare parte, cu ajutorul unui obiectiv Samyang 8mm f/3.5 Fisheye . Nu uitati ca asteptam si articolele voastre pentru a le publica!

Fotografii si text: Sebastian Boatca

Despre Paris s-a scris, discutat si planuit foarte mult, iar cand ajungi acolo pentru prima oara realizezi ca ceea ce ai putea spune tu despre acest oras-mit nu poate sa egaleze forta din cronicile consacrate, care pun sub lupa analitica, arhitectura, istoria, pulsul si farmecul lui.

Prin Paris cu obiectivul Fisheye
Prin Paris cu obiectivul Fisheye

Ca tot veni vorba de notiunea de lupa, imi dau seama, ca turist-fotograf, ca exista mult adevar in vorba aceea – o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte – desi nu as vrea sa ma ascund in spatele unui cliseu. Cu toate astea este adevarat ca fotografiile cu locuri, oameni, crampeie de strazi pariziene si arhitectura specifica pot contura mai bine imaginea subiectiva a acestui magnific oras.
Si cum ar putea fi descrise senzatiile si trairile oferite de lungile plimbari, daca nu in cel mai personal si subiectiv sens?

Calator fiind, mergi la drum cu un manunchi de informatii, zvonuri sau pareri preconcepute despre oamenii si locurile unde urmeaza sa ajungi. Intr-un fel, e ca un joc al mintii, incercand sa iti conturezi unul sau mai multe posibile scenarii, unde tu, personaj principal, te trezesti implicat in miezul unor situatii si cadre naturale, sau urbane in acest caz, anticipand reactiile tale si ale celor din jur. Si, odata ajuns acolo, toate constructiile mentale sunt inlocuite discret si iremediabil, de perceptia clipei prezente. Incepi sa asimilezi realitatea, atat global, cat si la nivel de pixeli, fiecare detaliu care-ti impresioneaza sufletul si retina, marcand o aroma definitorie pentru experienta ta de calator.

Asa mi s-a intamplat mie, prima oara la Paris. Orasul este prea incarcat de senzatii, notiuni si emotie ca sa poti crede ca ajungi acolo cu vreo forma de pregatire sufleteasca pentru tot ce urmeaza sa simti, vizitezi sau fotografiezi. In fiecare zi, pe fiecare strada, descoperi un microunivers cu care trebuie sa te confrunti, dar totul se petrece in cel mai placut si diafan mod. Confruntarea cu farmecul fiecarui cartier, restaurant, cu stradutele laturalnice si oamenii locului nu presupune un efort de nici un fel. Trebuie doar sa treci pe “mod receptie”, sa te acordezi la peisajul local si sa te umpli, prin toti porii, de specificul vietii pariziene.

Pe malul Senei, plimbarile sunt lungi, dar niciodata nu simti ca ar trebui sa se termine undeva. Siturile incarcate de istorie precum Notre-Dame de Paris, La Tour Eiffel, Pont Alexandre III, Dôme des Invalides, Louvre, Place de la Concorde, L’Arc de Triomphe, L’avenue des Champs-Élysées, l’Opéra Garnier si bazilica Sacré-Coeur din Montmartre asteapta sa fie vizitate. Am fost in toate aceste locuri si fiecare dintre ele exercita un magnetism caruia nu vrei sa ii rezisti. De ce ai face-o?

Parisul este un deliciu de grandoare istorica amestecata intr-un mod aparte cu modernismul, metropola in care, ca roman, simti ca te poti conecta la foarte multe aspecte culturale si sociale, un oras in care te simti in cea mai mica masura strain, fata de alte orase ale lumii. Si am zis bine, odata ajuns acolo, pentru a simti si a intelege acest puls urban coplesitor de aromat, trebuie sa te conectezi la fiecare clipa pe care o traiesti, fie ca esti in fata Turnului Eiffel, sau pe o straduta laturalnica la o terasa cu mese mici, rosii si rotunde, savurand o cafea sau un vin de Bourgogne, fie ca esti turist, sau alaturi de iubirea vietii tale, caz in care energia romantismului vostru atinge o candoare nebanuita.

Parisul nu este doar “un alt loc”, este o lume in sine, unde ai putea sa te simti mai liber si mai bogat sufleteste decat oriunde altundeva. Chiar si pentru o clipa. Iar fotografiile, desi sunt doar o clipire milimetrica a vietii pariziene, iti pot deschide pofta de libertate si de bogatie spirituala.

Echipament utilizat: Canon 60D cu doua obiective Canon 24mm f/2.8 si Samyang 8mm Fisheye.

Poti scrie si tu in paginile Clubului Foto! Ai un articol interesant? Trimite-l aici.

CITESTE SI:

Mai jos puteti vedea toate imaginile trimise de Sebastian:

2 COMENTARII

Comments are closed.