Manfrotto 190CXPRO
Manfrotto 190CXPRO

Alegerea unui trepied poate fi un pic mai complicata decat ar parea la prima vedere. Cel mai simplu este vizitarea unui magazin specializat pe echipamente foto si alegerea unui model din cele expuse, eventual o discutie cu unul dintre vanzatori. Din pacate, aceasta poate sa nu fie si cea mai buna solutie, daca este aleasa in lipsa cunostintelor despre calitatile necesare unui trepied, pentru a fi bun. Atunci cand se alege un trepied, acesta trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa fie rigid, usor si durabil in timp.

Celelalte elemente, care sunt luate in considerare la alegerea trepiedului tin de gusturile fiecaruia. Conteaza si cat de mult poate fi strans un trepied, ce dimensiuni are, numarul bulelor de aer, tipul de cap, cu bila sau cu miscari independente in cele trei planuri, daca are placuta detasabila sau nu, dar ele se aleg in functie de nevoile si preferintele ficaruia.

190 CXPRO
190 CXPRO

Unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie tinut cont este materialul din care este realizat trepiedul, dar si a tehnologiei din spatele realizarii lui. De exemplu sunt trepiede fabricate din aluminiu, care sunt insa grele, asemeni celor din otel, sau din carbon la fel de grele ca aluminiul, deoarece tehnologia de fabricatie a lor nu e performanta. Aici este importanta experienta firmei producatoare, dar si ce doresc sa accentueze producatorii la acel trepied. Daca producatorul doreste sa ofere un produs ieftin, atunci se vor folosi materiale ieftine si se vor ignora caracteristici precum durabilitatea, rigiditatea si greutatea redusa. Daca insa se doreste oferirea unui produs rigid, exista riscul ca el sa nu fie usor, si nici nu se poate garanta ca va fi si durabil in timp. La fel, daca accentul este pus pe greutatea redusa, atunci trepiedul va fi instabil si nu va tine pentru multa vreme. Iar atunci cand accentul este pus pe durabilitate, va creste greutatea.

Manfrotto
Manfrotto

Din acest motiv numele producatorul si tara in care sunt produse trepiedele sunt elemente de care trebuie obligatoriu sa se tina seama daca se doreste un produs de calitate. Astfel, pe langa sfaturile primite de la cei care au tipul de trepied care se doreste achizitionat, trebuie sa se obtina informatii despre istoricul firmei producatoare, originea produsului si experienta pe pe piata a producatorilor. Acest lucru conteaza deoarece experienta producatorului e data de vechimea lui in acel domeniu, iar imbunatatirile aduse produselor, precum cele de la materiale, imbinari, ergonomie sau durabilitate, sunt secrete si se fac pe baza unor studii si observatii venite in timp de la utilizatorii profesionisti, iar in final acest lucru se reflecta in calitatea produsului si in pretul lui.

Manfrotto 190CXPRO
Manfrotto 190CXPRO

Este bine de verificat sa fie trecuta pe trepied tara producatoare, nu doar firma. In mod automat, un trepied care indeplineste cat mai mult din aceste caracteristici va avea un pret mai ridicat decat un trepied care acopera un singur aspect. Acest lucru este datorat faptului ca sunt necesare investitii pentru a crea si aplica tehnologia care permite unificarea acestor caracteristici intr-un singur produs.

Incercand achizitionarea unui trepied la un pret redus, in timp se vor putea observa toate neajunsurile, ceea ce va duce la necesitatea cumpararii unui trepied de calitate, si automat la costuri suplimentare, adica plata dubla pentru satisfacerea unei singure necesitati.

Spre deosebire de aparatele foto, a caror uzura morala apare dupa 2-3 ani, trepiedele, intretinute corespunzator, pot rezista si 10 ani, ele fiind afectate in principal de uzura fizica. Astfel se explica realizarea unei investitii mai mari intr-un trepied durabil in timp. Dar pentru a ajunge la aceasta „varsta”, trepiedul trebuie sa fie bine realizat, cu materiale si tehnologii care sa ii asigure o durabilitate marita, fara a face rabat la celelalte calitati.

Pentru mai multe detalii vizitati PhotoSetup.ro

1 COMENTARIU

  1. „Daca insa se doreste oferirea unui produs rigid, exista riscul ca el sa nu fie usor, si nici nu se poate garanta ca va fi si durabil in timp.”

    De ce un trepied rigid nu este durabil? Care lucru care ii confera durabilitate ii poate scurta viata?

Lasă un răspuns