Sigma USB Dock
Sigma USB  Dock

Sigma USB Dock, sistemul de ajustare al obiectivelor lansat in premiera de Sigma la Photokina in toamna anului trecut a ajuns in Romania. Este pentru prima data cand un producator de obiective foto lanseaza un astfel de produs pe piata. Cu ajutorul lui, oricine poate modifica o serie de parametri ai obiectivelor, cu programul specializat Sigma Optimization Pro livrat impreuna cu dock-ul, inclusiv remedierea unor probleme de back/front focus, fara a mai trimite obiectivul in service.

Sigma  USB Dock se conecteaza prin cablul USB la laptop/PC si permite modificarea parametrilor de focus ai obiectivului cu ajutorul unui program software specializat. Sigma USB Dock permite, printre altele, limitarea distantei de focus, modificarea vitezei sistemului AF sau ajustarea modului de lucru al sistemului de stabilizare.

Sigma USB Dock
Sigma USB Dock

Cum functioneaza Sigma USB Dock?

De la inceput trebuie sa precizam faptul ca Sigma USB Dock este compatibil doar cu obiectivele lansate dupa august 2012, adica noile modele din gama Art, Sports si Contemporary.

Deocamdata, Sigma USB Dock poate fi utilizat pentru a ajusta setarile urmatoarelor obiective:

Sigma USB Dock a ajuns si in Romania si costa 200 de lei. Deocamdata se gaseste doar aici.

Primul pas il reprezinta conectarea dock-ului la laptop si instalarea programului Sigma Optimization Pro livrat impreuna cu acesta (disponibil atat pentru Windows cat si pentru Mac OS). Conectarea obiectivului la dock trebuie facuta inainte de a conecta dockul prin USB la laptop.

Sigma USB Dock: Conectarea
Sigma USB Dock: Conectarea

Inainte de a modifica parametrii obiectivelor este necesara actualizarea firmware-ului la ultima versiune, etapa care se poate realiza foarte simplu chiar cu obiectivul atasat pe dock. La fiecare conectare, programul verifica automat prin intermediul internetului daca exista actualizari de firmware pentru obiectivul conctat si afiseaza update-ul pe ecran.

Actualizare firmware cu Sigma USB Dock
Actualizare firmware cu Sigma USB Dock

Setarile obiectivelor sunt impartite in trei categorii distincte, care vor putea fi accesate daca obiectivul conectat suporta aceste functii. Cele trei sectiuni sunt: AF Speed Setting (modifica viteza de focalizare), Focus Limiter (limiteaza distanta de focus) si OS Setting (modifica parametrii sistemului de stabilizare al obiectivului). In cazul obiectivelor fara sistem de stabilizare, a treia optiune nu este disponibila in meniu.

Meniul aplicatiei Sigma Optimization Pro
Meniul aplicatiei Sigma Optimization Pro

Setarea sistemului autofocus, inclusiv calibrarea acestuia in cazul erorilor de front/back focus se poate face foarte usor din meniul AF Setting al programului.

Ajustarea focusului la Sigma 35mm f/1.4 cu Sigma USB Dock
Ajustarea focusului la Sigma 35mm f/1.4 cu Sigma USB Dock

Interfata difera in functie de tipul de obiectiv: cu focala fixa sau zoom, caz in care ajustarea parametrilor sistemului AF este ceva mai complexa:

Ajustarea focusului la Sigma 17-70mm f/2.8-4 cu Sigma USB Dock
Ajustarea focusului la Sigma 17-70mm f/2.8-4 cu Sigma USB Dock

Limitarea distantei de focalizare se poate face tot din meniul AF Setting, cu ajutorul unui slider simplu. Limitarea distantei de focalizare este o functie utila in multe situatii, de la fotografierea in studio si pana la wildlife si sport.

Limitarea distantei de focalizare
Limitarea distantei de focalizare

Ajustarea vitezei de focalizare se poate face din meniul AF Speed Setting. Aici puteti alege una din cele trei setari prestabilite. Aceasta sectiune nu este disponibila decat la obiectivele din clasa Sport (deocamdata doar 120-300mm), acolo unde ar fi cu adevarat utila.

Limitarea vitezei de focalizare
Limitarea vitezei de focalizare

In acelasi mod pot fi modificate si setarile sistemului de stabilizare (OS) pentru obiectivele dotate cu asa ceva (Sigma 17-70mm f/2.8-4 si 120-300mm):

Setarea sistemului de stabilizare
Setarea sistemului de stabilizare

Mai mult decat atat, programul memoreaza obiectivele pe care le-ati conectat cu ajutorul dock-ului si salveaza setarile pentru fiecare in parte. Exista chiar si doua moduri Custom (C1 si C2) in cazul in care utilizati doua body-uri si faceti ajustari diferite ale sistemului de focalizare sau utilizati obiectivele in doua situatii de fotografiere complet diferite (de exemplu in studio si pe stadion).

Modurile Custom
Modurile Custom

La sfarsit, setarile sunt salvate in memoria obiectivului. Dupa deconectare, obiectivul va functiona cu parametrii setati in aplicatie.

Salvarea setarilor in firmwareul obiectivului
Salvarea setarilor in firmwareul obiectivului

Cum functioneaza Sigma USB Dock intr-o prezentare video de la Sigma USA:

2 COMENTARII

Comments are closed.