Cei care ma urmaresc pe Facebook si Instagram stiu deja cat de mult apreciez prezenta conexiunii Wi-Fi in dotarile unui aparat. Practic, daca in ultimii ani nu au mai aparut mari inovatii in lumea foto, integrarea conectivitatii wireless in orice aparat foto nou a fost o necesitate, nu un moft.

Daca ma intrebati pe mine, nici unui aparat foto modern nu ar trebui sa ii lipseasca functia wireless si – bineinteles – ar trebui sa vina la pachet cu o serie de aplicatii pentru smartphone care sa completeze functionalitatea Wi-Fi: transferul fotografiilor, declansarea de la distanta si utilizarea telefonului pe post de „telecomanda” dar si imprimarea fotografiilor „on the go” ar trebui sa fie deja un standard al industriei.

Functia Wi-Fi la un DSLR Canon
Functia Wi-Fi la un DSLR Canon

De bine de rau, inca de acum cativa ani conectivitatea Wi-Fi a inceput sa isi faca aparitia in listele de dotari a aparatelor foto. La inceput timid, pe aparatele din gama entry si mid-level apoi „cucerind” usor-usor aproape toate modelele noi lansate. Am ajuns astfel sa facem fotografii, sa le transferam si sa le publicam „in timp real” pe Facebook, Instagram si alte retele sociale, conectivitatea wireless devenind o extensie a aparatului foto si a procesului fotografic.

Ce nu multi stiu, insa, este faptul ca si imprimarea fotografiilor se poate face la fel de usor prin Wifi, direct de pe aparatul foto, cu o imprimanta compatibila. Am experimentat asta si v-am aratat cum functioneaza tiparirea cu o imprimanta Canon Selphy CP910 aici. Vestea buna e ca acum, aceasta imprimanta vine „la pachet” cu unul din cele mai versatile aparate foto lansate de Canon si dedicate fotografilor entuziasti, in ultimii ani – Canon 70D.

Canon Wi-Fi Function
Canon Wi-Fi Function

Pana pe 9 mai, la achizitia unui aparat foto Canon 70D primiti gratuit imprimanta Canon Selphy CP910, despre care puteti citi pe larg, in review-ul meu de aici.

Pentru cei care au deschis televizorul mai tarziu, iata pe scurt cum functioneaza sistemul Wi-Fi Canon si cum te ajuta sa imprimi fotografiile pe imprimanta CP910 sau sa le transferi pe smartphone, in doi timpi si trei miscari:

Pentru transferul fotografiilor pe un smartphone:

  • In meniul aparatului foto, gaseste functia Wi-Fi, pe care o activezi cu ajutorul butonului „Set”, alegand setarea Enable (Activare)
  • Din meniul Wi-Fi Function (foto sus), alege Conect to Smartphone
  • In cazul conexiunii cu un smartphone, aparatul genereaza un hotspot wireless (o retea wi-fi) pe care o gasesti cu ajutorul telefonului/tabletei selectand Wireless / Cautare retele
  • Cnectezi telefonul la reteaua wireless a aparatului si deschizi aplicatia Canon Camera Connect. Aplicatia este disponibila gratuit in Google Play / Apple Store si functioneaza cu majoritatea telefoanelor/tabletelor moderene cu iOS sau Android.
  • Odata deschisa aplicatia, poti vizualiza fotografiile de pe aparat si le poti descarca in telefon, urmand ca de acolo sa le utilizezi cum doresti: sa le trimiti pe mail, sa le publici pe Facebook, pe Instagram etc.
  • Vestea buna e ca aplicatia Canon Camera Connect iti permite sa declansezi de la distanta, utilizand practic telefonul pe post de telecomanda (declansator). Totul, dupa o simpla conectare a telefonului/tabletei la reteaua wireless generata de aparatul foto…

E simplu, nu? E si mai simplu daca urmarestii pasii de aici.

Acum, cum ramane cu imprimarea fotografiilor direct de pe aparat?

E o procedura similara cu cea de mai sus, care consta in activarea retelei wireless din aparat si conectarea lui la imprimanta Canon Selphy CP910.

Practic, poti imprima rapid fotografiile dorite oricand, chiar si fara a avea acces la computerul de acasa sau la un laptop.

Imprimanta te ajuta chiar sa si ajustezi fotografiile, pentru ca iti ofera acces la cateva setari de baza cum ar fi luminozitate, contrast si culori.

Canon Selphy CP910
Imprimarea fotografiilor cu Canon Selphy CP910

Dupa cum spuneam mai sus, conectivitatea wireless ar trebui sa fie deja un standard pe orice aparat foto modern. Si, asa cum i-am raspuns astazi unui cititor care ma intreba ce as alege intre doua aparate foto (diferenta principala intre ele fiind prezenta conectivitatii wireless la cel mai nou), odata ce ai un aparat foto cu wireless si te obisnuiesti sa folosesti aceasta functie nu ai mai achizitiona niciodata unul fara. Mai ales ca aplicatiile sunt gratuite si ofera acces la o multime de functii conexe, nu doar la simplul transfer al fotografiilor de pe aparat pe smartphone.

Folosesc functia Wi-Fi a aparatului meu foto aproape zilnic, in deplasari, atunci cand merg la conferinte de presa si evenimente de lansare a unor produse, etc. Ma ajuta sa public fotografiile pe retelel sociale dar si sa scriu articole in timp real, de la evenimente, pe care sa le ilustrez cu fotografii de calitate, realizate cu aparatul foto.

Acum, printarea fotografiilor wireless e un bonus pe care il asteptam de mult. „Consumam” fotografii intr-un ritm alert, zilnic. Fotografiem orice, dar nu ne mai uitam la nimic. De multe ori uitam sa mai revedem chiar si ce am fotografiat. E mai usor ca niciodata sa „uiti” toate amintirile frumoase pe un card de memorie sau un hard-disk vechi. Dar poate cel mai frumos si mai usor mod de a retrai momente este cu ajutorul fotografiilor imprimate pe hartie. Acum poti imprima usor fotografiile oriunde, cu o simpla imprimanta wireless si un aparat foto compatibil. Poti oferi pe loc fotografiile tale celor dragi sau prietenilor, aminitiri care raman peste ani si ani. Bine ai venit in era fotografiei digitale moderne! 😉

Canon 70D si Selphy CP910 bonus
Canon 70D si Selphy CP910 bonus