Fotografia macro (close-up) este, cu siguranta, una din cele mai indragite ramuri ale fotografiei. Nu exista pasionat de fotografie care sa nu fi incercat sa surprinda prin obiectiv subiecte de mici dimensiuni. Din fericire, exista o multime de variante pentru cei care vor sa aprofundeze acest hobby. Din fericire va puteti face un „kit de macro” si obtine rezultate foarte bune cu accesorii ieftine si, bineinteles, multa multa rabdare! Iata cateva accesorii care pot inlocui cu succes un obiectiv macro dedicat, in trusa fotografilor entuziasti!

Macro cu Canon 5D Mark II
Macro cu Canon 5D Mark II

1) Inelul inversor sau inelul cu dublu filet

Nikon D700 cu obiectiv de 50mm inversat
Nikon D700 cu obiectiv de 50mm inversat

Inelul inversor are rolul de a facilita montarea inversa a obiectivului pe un aparat foto DSLR. Sunt practice, usor de folosit, nu ocupa mult loc in geanta foto si sunt foarte accesibile ca pret. Au avantajul ca nu influenteaza in nici un fel calitatea imaginilor, dar si marele dezavantaj ca nu va permit sa controlati diafragma si focalizarea. Va trebui sa faceti claritatea manual si sa setati diafragma inainte sa demontati obiectivul de pe aparat (ceea ce este, totusi, nerecomandat!). Sau sa utilizati un obiectiv clasic, cu inel de diafragma…

Un alt accesoriu util este inelul cu dublu-filet. Acesta permite atasarea unui al doilea obiectiv “cap-in-cap” cu cel prezent deja pe aparatul foto DSLR. Este o solutie buna, dar nu foarte practica din cauza modului de lucru relativ dificil. Avantajul e ca puteti obtine chiar si un factor de marire chiar si de 3x, in functie de focala obiectivelor utilizate. Cu cat focala obiectivelor este mai mare, cu atat factorul de marire va fi mai mare.

Cat costa: aprox. 35 de lei

Pro:

  • pret accesibil
  • nu afecteaza calitatea imaginilor (nu au optica proprie)
  • usor de transportat, nu ocupa mult loc si practic le puteti avea mereu la indemana in geanta foto

Contra:

  • inelul cu dublu filet necesita utilizarea a doua obiective
  • nu permit utilizarea autofocusului sau setarea diafragmei
  • nu permit focalizarea la infinit
  • dificil de utilizat cu obiective cu focala variabila (zoom)

Un scurt tutorial video despre fotografia macro cu inel inversor:

2) Tuburile de extensie

Tuburile de extensie macro
Tuburile de extensie macro

Cunoscute si sub denumirea de “inele”, tuburile de extensie sunt dispozitive cu forma tubulara, ce se ataseaza intre body-ul DSLR-urilor si obiectiv si se pot folosi alaturi de majoritatea obiectivelor existente. Tuburile de extensie nu au optica proprie, singurul lor rol este acela de a marii distanta dintre obiectiv si planul senzorului aparatului pentru imbunatatii distanta minima de focalizare a obiectivului, modificand astfel performantele “macro” ale acestuia. Tuburile de extensie se gasesc pentru toate monturile si de diverse marimi (grosimi). In general se pot achizitiona cate trei, de 12mm, 20 si 36mm. Pot fi folosite separat sau in orice combinatie, in functie de factorul de marire dorit.

Cat costa: de la 115 lei

Pro:

  • accesibil ca pret
  • factor de marire mare (chiar si mai mare de 1:1 in combinatie cu anumite obiective)
  • nu afecteaza calitatea imaginilor (nu are optica proprie)
  • functioneaza cu un singur obiectiv, pe care deja il aveti (merg si cu obiectivul de kit)

Contra:

  • cele care asigura si autofocusul si setarea diafragmei sunt ceva mai scumpe
  • nu permit focalizarea la infinit
  • dificil de utilizat cu obiective cu focala variabila (zoom)

Un tutorial despre utilizarea inelelor de extensie in fotografia macro:

3) Lentile macro

Lentila macro
Lentila macro

Desi (uneori) mai scumpe decat tuburile de extensie, lentilele aditionale sunt mai putin populare si asta datorita calitatii scazute a opticii. De cele mai multe ori utilizarea acestora afecteaza performantele optice ale obiectivului si astfel sunt evitate de cei mai multi fotografi. Totusi, datorita pretului relativ scazut, pot fi agreate de anumiti utilizatori.

Cat costa: de la 100 lei

Pro:

  • usor de utilizat, de monteaza pe filetul de filtru al obiectivului
  • pot fi folosite cu obiectivele de kit
  • permit focalizarea automata la distante mici si setarea diafragmei din aparat

Contra:

  • nu ofera o calitate foarte buna a imagini (mai ales in zonele periferice ale cadrelor)
  • nu asigura un factor de marire foarte mare
  • aveti nevoie de lentile close-up diferite pentru fiecare obiectiv (in functie de diametrul filetului port-filtru)
Fotografie macro (close-up)
Fotografie macro (close-up)

4) Burduful macro

Burduful macro
Burduful macro

Un accesoriu parca desprins din filmele de epoca, burduful pentru fotografie macro se ataseaza in locul obiectivului DSLR, la un capat, iar la celalalt capat exista o montura ce permite cuplarea unui obiectiv normal. Burduful permite modificarea distantei dintre aparat si obiectiv prin glisarea pe o sina de aluminiu, pentru a putea controla foarte bine raportul de reproducere. Desi burduful este un bun inlocuitor al inelelor de extensie (facand practic acelasi lucru, dar mult mai precis) totusi utilizarea este destul de greoaie iar marimea si greutatea burdufului il recomanda mai mult pentru lucru in studio.

Cat costa: de la 250 de lei

Pro:

  • factor de marire variabil
  • precizie mare
  • inlocuieste atat inelele de extensie cat si placuta micrometrica pentru trepied

Contra:

  • mare si dificil de utilizat (se preteaza la lucrul in studio)
  • destul de scump in comparatie cu celelalte variante
Fotografie close-up pentru care am utilizat un burduf macro
Fotografie close-up pentru care am utilizat un burduf macro

5) Kitul extins: fotografia macro „de buget”

Iata si un tutorial video despre kitul complet recomandat pentru a obtine imagini macro reusite cu un buget minim.

Pe scrut, cat costa si unde gasesti echipamentul utilizat mai sus, in videoclip:

  • Softbox gonflabil (de exemplu acesta la 48 de lei)
  • Inel inversor (de exemplu acesta, pentru a utiliza un obiectiv cu filet de 52mm pe un obiectiv de 58mm – 39 lei)
  • Doua obiective: cel de pe aparat si cel “inversat” montat pe filetul de filtru al obiectivului principal (o combinatie buna poate fi obiectivul de kit 18-55mm cu un 50mm f/1.8 Canon / Nikon montat invers).
  • Blitz dedicat cu patina (de la 299 lei in functie de brand si model)

Accesorii pentru macro-fotografie

Cateva accesorii specifice, care va pot ajuta sa obtineti fotografii macro mai reusite.

Blitzul macro

Sunblitz macro
Sunblitz macro

Exista sisteme de iluminat de tip blitz ce sunt dedicate macro-fotografiei. Acestea se monteaza pe obiectivul aparatului de fotografiat si ajuta la iluminarea planurilor apropiate (pana in 30-45 cm in fata obiectivului. Sunt in general de forma circulara si se ataseaza cu ajutorul unor inele de filetul de prindere a filtrelor de pe obiectiv. Exista atat modele cu lumina continua (LED) cat si blitz-uri clasice, cu lumina stroboscopica. Au avantajul unei iluminari bune a subiectului, cu o lumina frontala, uniforma . Subiectul este iluminat direct, pierzandu-se dinamismul planurilor. Blitzurile SunBlitz Ring Lite sunt un bun kit de pornire, fiind acesibile ca pret.

Inlocuitor pentru blitzul macro: diffuser-ul gonflabil

Softbox gonflabil pentru blitz
Softbox gonflabil pentru blitz

Utilizarea blitzului in fotografia macro este aproape indispensabila, mai ales atunci cand vreti sa fotografiati “din mana” si, implicit, aveti nevoie de un timp de expunere rezonabil deoarece suntem obligati sa lucram cu diafragme inchise pentru a avea un camp de profunzime mai generos. Ai nevoie si de un softbox pentru a genera o lumina mai difuza si pe o suprafata mai mare decat o disperseaza in mod normal blitzul. Pentru asta, in videoclipul de mai sus s-a folosit un softbox gonflabil, care are avantajul dispersiei luminii pe o suprafata relativ mare dar si al portabilitatii (e usor de transportat cand e strans).

Trepiedul si capul de trepied specific

Manfrotto 454 - placa micrometrica
Manfrotto 454 – placa micrometrica

Datorita campului de profunzime redus specific fotografiei macro, este necesar sa lucrati mai „ordonat”, avand grija ca aparatul sa nu isi schimbe pozitia fata de subiect nici macar cu cativa milimetri. Astfel, utilizarea unui trepied devine de cele mai multe ori obligatorie iar producatorii de accesorii au dezvoltat capete de trepied micrometrice, speciale pentru macro-fotografie, care va permit ajustarea cadraturii usor si precis. Acestea sunt capete de trepied ce va permit miscarea milimetrica a aparatului, pe ambele axe, facand astfel mai usoara punerea la punct la nivel macro.

Fotografie macro
Fotografie macro

Acestea fiind spuse, in incheiere, ar mai fi de facut o singura mentiune: avand in vedere multitudinea de accesorii pentru macro-fotografie este destul de greu de identificat o solutie tehnica general-valabila pentru orice fotograf. Alegerea accesoriilor este o optiune strict personala a fiecaruia, ce tine de necesitati si de buget, dar este bine sa va informati si sa alegeti in cunostinta de cauza.

Totusi, nu trebuie uitat faptul ca din punct de vedere al calitatii, un obiectiv macro dedicat nu poate fi egalat de alte accesorii sau combinatii de obiective. Dar, pentru fotografii entuziasti, solutiile prezentate in acest articol pot duce la rezultate foarte bune cu putin efort si un buget minim! Spor la fotografiat!

 

Pe aceeasi tema:

3 COMENTARII

  1. Calin, comentariile prin WP nu functioneaza! Dupa ce dai Submit Comment, primesti Error 404

  2. excelent articol ! de sezon, insa cu 2 observatii: chiar daca nu contin optica, si de aici greseala frecventa de a considera ca absenta sticlei implica pastrarea calitatilor optic de baza ale obiectivului, tuburile macro aduc pierdere de calitate pentru ca un obiectiv normal care nu a fost gandit de la bun inceput pentru un raport de reproducere va avea adesea o redare slaba cand este adus fortat, prin inele, tuburi sau burduf, sa faca macro. Adica daca problema era simplu distanta era foarte usor sa il faca in fabrica cu helicoid mai lung si gata, orice 50mm f1.8 era macro. dar nu e asa. Cele care dau rezultate bune cand sunt scoase din sfera de utilizare normala sunt cele cu un design optic simplu exemplu tessar-ul de 50mm f2.8, industarul 50mm f3.5 care au un design de 4 lentile in 3 grupuri. Si 2) nu orice burduf are cremaliera, exista cu si exista fara, iar la cel fara are inca nevoie de o sina micrometrica pentru pozitionare exakta. Sau putem folosi un industrial linear stage.

Comments are closed.