Detaliile fac diferenta! Dar, in cazul fotografilor si accesoriile fac de multe ori diferenta dintre o imaginie banala si o fotografie reusita. Va prezentam astazi 15 accesorii pe care orice fotograf, indiferent de nivel, ar trebui sa le aiba in geanta sau rucsacul foto. O trecere in revista a principalelor accesorii foto care ne fac viata mai usoara si ne ajuta sa atingem scopul final: sa facem fotografii mai bune!
1. Filtru ND si filtrul de polarizare
Desi multi fotografi aflati la inceput de trum ar fi tentati sa creada ca orice filtru poate fi „simulat” in Photoshop, exista doua categorii de filtre al caror efect nu poate fi reprodus in totalitate: filtrul de polarizare si filtrul ND (cu densitate neutra). Acestea sunt si singurele doua tipuri de filtre pe care le recomandam tuturor, tocmai pentru ca efectul lor nu poate fi obtinut in postprocesare. Filtrul ND va ajuta sa echilibrati expunerea (mai ales in cazul fotografiilor de peisaj) sau sa obtineti expuneri lungi iar filtrul de polarizare elimina reflexiile si imbunatateste contrastul.
Citeste si:
- Filtrele in fotografie: Clasificare, tipuri si utilizari
- Expuneri lungi cu filtrele ND. Ghid practic.
2. ExpoDisc
Tot din categoria filtrelor face parte si ExpoDisc-ul. Imaginile inregistrate fara un balans de alb setat corect au un aspect denaturat, cu dominante cromatice nedorite. Cum puteti evita acest lucru? Simplu, cu ajutorul acestui filtru special! Daca tot am vorbit de filtre foto, cu un instrument asemanator numit ExpoDisc puteti obtine culori cat mai naturale si saturate, chiar daca fotografiile sunt in format necomprimat (RAW) sau JPEG. Puteti seta balansul de alb inainte de a face fotografia astfel evitand ajustarea culorilor la post-procesare. Recomandarea noastra: ExpoDisc NB Filter
3. Acumulatori de rezerva
Nu este nimic mai frustrant decat sa ajungeti intr-un loc si sa observati ca bateria de la aparat tocmai s-a golit si nu puteti face nici o fotografie… O regula simpla ar fi urmatoarea: sa aveti la voi suficienti acumulatori care sa va permita sa faceti un numar dublu de fotografii decat anticipati pentru ziua respectiva. Nu ne referim aici doar la acumulatorii pentru aparatul foto DSLR. Aceeasi regula se aplica si la acumulatorii pentru blitzuri sau pentru alte accesorii
Aici poti sa gasesti acumulatorii potriviti.
Citeste si: Prelungeste durata de viata a acumulatorilor.
4. Cardurile de memorie
Aceeasi regula despre care va spuneam in cazul acumulatorilor se aplica si in cazul cardurilor de memorie: sa aveti spatiu dublu decat credeti ca veti fotografia intr-o zi. Trebuie doar sa tineti cont ce tip de card se potriveste aparatului foto, dar de cele mai multe ori acestea sunt ori carduri SD (pentru compacte si DSLR entry) ori Compact Flash (CF) (pentru DSLR-uri mid si pro level). Atentie la capacitate, clasa si – implicit – viteza (de scriere!). Va recomandari carduri Class 10 sau mai performante daca vreti sa folositi si functia video a aparatului. Iata cateva recomandari. Carduri de memorie pentru toate tipurile de aparate gasiti aici.
5. Handstrap
Micnova MQ-HS2 este un accesoriu necesar oricarui fotograf sau videograf ce poarta constant aparatul foto sau camera video. Aceasta curea ofera o priza mai buna si totodata stabilitate, atunci cand fotografiati/filmati din mana. Prinderea de aparat este foarte simpla si foarte sigura. Se poate prinde pe trepied cu cureaua atasata, datorita sistemului de prindere prevazut cu filet universal.
Handstrap pentru DSLR-ul tau gasesti aici
6. Lenspen si Lenspen SensorKlear
Orice fotograf se loveste de asta: curatarea obiectivelor, a aparatului si a senzorului din interiorul sau trebuie sa fie o prioritate pentru cei care isi doresc imagini reusite si o durata de viata cat mai lunga a echipamentului foto. Accesoriile LensPen reprezinta solutia profesionala pentru curatare, fie ca vorbim de obiective, filtre sau alte suprafete optice dar si daca dorim sa curatam singuri senzorul aparatului DSLR. Iata un tutorial despre cum poti curata senzorul cu LensPen Sensorklear.
7. Gripul
Gripul (denumit si “battery-grip”) este un accesoriu foto ce permite, in primul rand, cresterea autonomiei de functionare a aparatului foto prin utilizarea a doi acumulatori simultan. Pe langa faptul ca utilizarea gripului creste autonimia de functionare a camerei, un grip imbunatateste si stabilitatea si priza pe care o aveti asupra aparatului.
Aici poti gasi gripul potrivit pentru aparatul tau DSLR.
8. Trepiedul
Fotografii profesionisti stiu ca „cel mai sharp obiectiv este un trepied zdravan”! Orice fotograf, indiferent de nivel, are nevoie de un trepied foto pentru fotografii macro, lucrul in studio, imagini de noapte sau cu expunere lunga etc. Din fericire exista o multime de modele de trepiede disponibile pe piata, pentru orice buget. Ghid pentru alegerea trepiedului potrivit.
Recomandarea noastra: trepied accesibil, pentru DSLR-uri APS-C
9. Declansatorul pentru DSLR
Declansatorul pentru DSLR (numit popular „telecomanda”) este un accesoriu indispensabil celor care fotografiaza de pe trepied sau care fac expuneri lungi cu ajutorul filtrelor cu densitate neutra (vezi mai sus). Exista doua tipuri de declansatoare: cu fir sau wireless (IR sau radio). O prezentare a tipurilor de declansatoare gasiti aici. Declansatorul va ajuta sa obtineti imagini mai clare, eliminand aparitia vibratiilor aparatului atunci cand apasati butonul de declansare. De aceea este necesar mai ales in cazul expunerilor lungi (noaptea, etc) dar si atunci cand vreti sa declansati de la distanta (fotografii de grup, etc). Este un accesoriu util si accesibil. Puteti gasi aici modelul potrivit.
10. HDD extern
Orice fotograf, fie el profesionist sau entuziast stie cat de importanta este stocarea fotografiilor sale in siguranta. Pentru asta noi recomandam salvarea imaginilor pe doua medii de stocare diferite. Nu este nimic mai neplacut decat sa iti pierzi munca de cativa ani datorita unui HDD defect. De aceea recomandam sa faceti backup constant, pe cel putin doua HDD-uri. De un real ajutor va poate fi un HDD extern, cum ar fi Wester Digital My Passport.
Iata lista noastra cu recomandari. Aici poti gasi HDD-ul extern potrivit
11. Kitul de curatare
Pentru a pastra buna functionare a aparatului foto si a obiectivelor este absolut-necesar sa aveti la indemana un kit de curatare eficient si pe care sa va puteti baza! Ultimul lucru de care aveti nevoie in concediu este blocarea aparatului sau a obiectvelor datorita interperiilor, a prafului sau a umezelii. Un kit de curatare precum Giottos CL 1002 poate fi utilizat pentru curatarea filtrelor, obiectivelor , camerei foto, camerei video, GPS-ului, laptopului sau a mediilor de stocare.
Citeste si: Sfaturi pentru curatarea si intretinerea aparatului de fotografiat
12. Pompa de aer
Tot din categoria accesoriilor pentru curatare va recomandam si pompa de aer. Utila pentru a indeparta rapid praful asezat pe lentila frontala a obiectivului, pe aparat sau din vizorul optic al aparatului foto DSLR, pompa de aer face parte din accesoriile de baza pe care orice fotgoraf trebuie sa le aiba permanent la indemana, in geanta sau in rucsacul foto. Pompa este prevazuta cu filtru si o supapa pentru a directiona cat mai eficient si intr-o singura directie jetul de aer, fiind eficienta in majoritatea situatiilor. Recomandarea noastra: pompa Giottos AA1910 Rocket.
13. Blitzul pe patina
Nimeni nu poate sa conteste importanta luminii in fotografie. Dar, pentru ca deseori ajungem sa fotografiem in situatii in care lumina naturala nu este suficienta, un blitz pe patina (detasabil), pe care sa il putem monta rapid pe aparat si care sa asigure o putere de iluminare buna, este absolut necesar. Blitzul integrat al aparatului nu ofera o putere de iluminare suficienta si, in plus, fiind foarte aproape de obiectiv poate produce si umbre nedorite. Asadar, un blitz TTL este de preferat. Din fericire, se gasesc pentru orice buget. Iata recomandarea noastra de blitz accesibil.
14. Diffuser-ul pentru blitz
Blitzul poate produce umbre prea puternice si zone supraexpuse atunci cand este indreptat direct spre subiect. Asadar, un diffuser este absolut necesar in combinatie cu orice blitz montat pe patina aparatului. Acesta actioneaza ca un atenuator si dispersor al luminii produse de blitz, rezultand un unghi mai mare de acoperire si o distributie mai uniforma a luminii.
Din fericire un diffuser nu este scump, dar este indispensabil.
15. Incarcator de acumulatori ‘inteligent’
Blitzurile si accesoriile foto electronice, in general, functioneaza cu baterii sau acumulatori AA sau AAA. Un incarcator profesional, de calitate, ajuta nu doar la incarcarea optima a acumulatorilor dar si la prelungirea duratei de viata a acestora. Iata review-ul nostru aici.
Super misto articolul si foarte util. O parte buna, cam 10 am deja, inca 2-3 si am un kit aproape complet 😉
(Y)
Foarte util articolul ! Doar ca trebuie mentionat ca nu ajunge doar sa ai toate aceste accesorii ci trebuie sa le si folosesti atunci cand e nevoie de ele. Poate par banal, dar cei cu experienta sunt sigur ca intekeg ce vreau sa spun ! Eu le am toate de mult timp, fara a citi acest articol, fiindca le-am simtit nevoia si le-am achizitionat ! Mai am foarte multe accesorii pe care le-am achizitionat nerabdator si acum stau pe rafturi si nu stiu de ce. De comoditate, probabil de aia spun ca trebuie si folosite. ( filtre diferite de efecte, inele intermediare, filtre macro, transceivere, softboxuri, blende diferite ) Toate sunt folositoare doar atunci cand le folosesti ! Inca odata felicitari pentru articol, m-a mai ,, scuturst ” putin !
igur ca da, daca le ai si nu le folosesti, e ca si cum nu le-ai avea. Si, bineinteles, a avea aceste „unelte” (ca pana la urma asta sunt…) nu exclude dobandirea cunostiintelor necesare despre tehnica fotografica (si implicit despre cum se utilizeaza aceste filtre, etc).
Dar in primul rand, ideal, este sa nu-ti uiti aparatul 🙂