O veste pe care nu am mai apucat sa v-o spun la momentul respectiv: Fuji a lansat un nou aparat foto mirrorless mid-level – un X-T1 mai compact si mai usor – denumit simplu Fuji X-T10. O miscare buna pentru Fuji, dat fiind succesul de care s-a bucurat varful actual de gama, X-T1 (si pe care eu il folosesc aici, la Clubul Foto, de cand a ajuns primul aparat in Romania, adica de acum un an si jumatate), care integreaza o buna parte din functionalitatile lui dar vine la un pret mult mai accesibil: doar 3.699 lei.

Fuji X-T10

Fujifilm X-T10
Fujifilm X-T10

Noul Fuji X-T10 este construit in jurul aceluias senzor CMOS X-Trans II de 16 megapixeli ca si varful de gama Fuji X-T1, dar vine cu o carcasa fara etanseizare impotriva intemperiilor si cu un vizor electronic mai modest (daca se poate spune asa la Fuji…), dar totusi la jumatate din pretul lui X-T1: 3600 de lei versus peste 7000 de lei (atat cat am dat eu acum un an pe combinatia X-T1 cu obiectiv 18-55mm f/2.8-4). Un compromis foarte bun, cred eu, pentru cei care nu au nevoie neaparat de un body etanseizat, care nu fotografiaza zilnic in ploaie sau pe ninsori abundente dar care vor practic acelasi aparat cu varful de gama, la un pret mai accesibil. Fotografiaza in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda, are obturator mecanic ce asigura un timp de expunere de pana la 1/4000 dar si electronic pana la 1/32.000 si vine si cu filtrele clasice Fuji Film Simulation, foarte apreciate de cei mai mult sau mai putini nostalgici ai fotografiei pe film.

Fuji X-T10 argintiu
Fuji X-T10 argintiu

Ce ii mai lipseste lui X-T10 fata de X-T1? Pe carcasa rotita de ISO de la X-T1 a fost inlocuita cu rotita de moduri de fotografiere (single shot, rafala etc) si cateva butoane pentru accesul mai rapid la functii. S-a pastrat ecranul LCD rabatabil si butoanele cu functie personalizabila aflate in jurul lui, rotitele de selectie, patina pentru blitz extern si acumulatorul Li-Ion, acelasi ca la X-T1, care ii asigura lui X-T10 o autonomie de aproximativ 350 de cadre. Fuji X-T10 are un blitz integrat, care ofera un numar de ghid 9 la ISO 100 si este suficient pentru utilizare ocazionala (o alta diferenta importanta fata de X-T1, care nu are blitz integrat). Are in schimb acelasi design „retro” ca si modelul mai performant, acelasi senzor si sistem AF PDAF, poate filma la rezolutie Full HD 1920 x 1080 (30 fps), are conector pentru microfon extern si toate functiile ce se regasesc si in meniul lui X-T1.

Fuji X-T10
Fuji X-T10

Asadar, Fuji X-T10 reprezinta cu adevarat o surpriza placuta si este un competitor serios pentru celelalte aparate foto mirrorless de pe piata, care se gasesc in aceeasi categorie de pret: Olympus Om-D E-M10 Mark II, Sony A6000, Panasonic G7 etc. Il voi lua curand la teste si vom afla impreuna cum se descurca in realitate. Dar, data fiind „mostenirea” lui X-T1 cu care se lauda, am toate motivele sa cred ca nol X-T10 este unul din cele mai reusite aparate foto mirrorless sub 4.000 de lei! Totusi, sunt curios cum va evolua seria X-E de la Fuji acum, odata cu lansarea noului X-T10. S-ar parea ca aparatele din aceasta serie nu isi mai au acum rostul, X-T10 tintind practic acelasi segment de piata si aceiasi utilizatori. Citeste si: Nikon Df versus Fuji X-T1 – aparatele ‘retro’ puse fata in fata

Fuji X-T10 – specificatii tehnice pe scurt:

 • Aparat foto mirrorless cu montura Fuji X
 • Senzor CMOS X-Trans II (format APS-C, factor de crop 1,5x)
 • Rezolutie 16 megapixeli
 • ISO 200-51.200
 • Format: JPEG, RAW, JPEG+RAW
 • Filmare Full HD 30p cu sunet stereo
 • Intrare pentru microfon extern
 • Blitz integrat, GN9/ISO 100
 • Patina pentru blitz extern
 • Ecran LCD rabatabil, 3 inch, 920.000px
 • Moduri Film Simulation
 • Sistem AF PDAF (cu functie Wide-Tracking)
 • Obturator mecanic pana la 1/4000 si electronic pana la 1/32.000
 • Fotografiere in rafala cu pana la 8fps
 • Acumulator NP-W126
 • Autonomie aprox. 350 cadre

Alte imagini cu Fujifilm X-T10:

Fuji X-T10 cu obiectiv pancake
Fuji X-T10 cu obiectiv pancake
Fuji X-T10 in doua variante - negru si argintiu
Fuji X-T10 in doua variante – negru si argintiu
Fuji X-T10 si al sau ecran LCD rabatabil
Fuji X-T10 si al sau ecran LCD rabatabil

 

Lasă un răspuns