Manfrotto Pixi si-a facut debutul in gama producatorului italian acum cateva saptamani. Este cel mai compact trepied Manfrotto si a fost proiectat pentru aparate foto bridge, DSLR-uri entry-level, compacte si in special pentru sistemele mirrorless. Este un trepied care poate fi purtat in orice geanta / rucsac foto gratie dimensiunilor sale foarte reduse si, din acest motiv, se poate dovedi util mai ales fotografilor care calatoresc mult. Din acest motiv am ales sa il testam. Sa vedem cum se descurca! 😉

Manfrotto Pixi costa 92 de lei si se gaseste aici.

Manfrotto Pixi
Manfrotto Pixi

Manfrotto Pixi este un mini-trepied care poate sustine un aparat de pana la 1Kg, cu obiectiv de kit sau zoom pana la 85mm (obiectiv standard). Este construit dintr-un material denumit Adapto, conform producatorului, care asigura o rezistenta sporita in ciuda greutatii reduse a trepiedului. Mini-trepiedul este dotat cu cap de tip „bila” (nedemontabil) iar aparatul foto se fixeaza pe trepied prin infiletare. Din pacate Pixi nu are placuta quick-release, asa cum ne-am obisnuit de la trepiedele clasice. Pozitionarea aparatului se face apasand butonul ce elibereaza bila, care iese in evidenta datorita siglei Manfrotto.

Manfrotto Pixi, suficient de compact pentru a incape in orice geanta
Manfrotto Pixi, suficient de compact pentru a incape in orice geanta

Din punct de vedere al designului, culoarea neagra si liniile de design simple cu muchii rotunjite ii confera lui Pixi un look aparte. Este, pana la urma, un simplu trepied, dar chiar si asa designerii italieni au reusit sa proiecteze un accesoriu cu stil.

Manfrotto Pixi
Manfrotto Pixi

Noul mecanism „push-button” (cu logo Manfrotto pe el) permite pozitionarea si blocarea capului bila rapid, in orice moment. Apasarea butonului elibereaza bila pentru pozitionarea aparatului iar atunci cand butonul este eliberat, bila se blocheaza automat in pozitia selectata. Acest sistem permite ajustarea pozitiei aparatului pentru a surprinde cadre incadrate corect, chiar daca suprafata pe care este pozitionat trepiedul nu este perfect-plana sau orizontala. De multe ori, mai ales in calatorii, am fost nevoit sa stabilizez aparatul in cele mai diverse locuri (mese, scaune, garduri sau chiar… ruine), locuri care nu permit asezarea aparatului in pozitia dorita. Cu Pixi toate aceste lucruri se schimba, fiind sficient de versatil pentru a veni in ajutoul fotografului in astfel de situatii.

Pozitionarea aparatului
Pozitionarea aparatului (unghiul maxim)

Pozitionarea si fixarea trepiedului pe aproape orice suprafata este asigurata de picioarele dotate cu talpa de cauciuc. Astfel, desi picioarele de cauciuc ar putea parea un detaliu minor, datorita lor Manfrotto Pixi poate fi utilizat chiar si pe suprafete inclinate si netede.

Picioarele cu talpa de cauciuc
Picioarele cu talpa de cauciuc

Concluzii

Manfrotto Pixi iese in evidenta in primul rand datorita dimensiunilor sale reduse dar si a materialelor de calitate din care este confectionat. Este un trepied compact, un adevarat mini-trepied care probabil ar trebui sa se gaseasca in geanta oricarui fotograf entuziast, atunci cand transportul unui trepied de dimensiuni normale nu este de dorit. Manfrotto Pixi are un concept destul de basic, in comparatie cu trepiedele standard cu care suntem obisnuiti, dar utilitatea sa este data de modul in care poate fi transortat si fixat pe aproape orice suprafata, simplu, comod si rapid. Picioarele cu baza de cauciuc pot stabiliza trepiedul chiar si pe suprafete netede, iar capul cu bila permite ajustarea pozitiei aparatului cu un grad destul de mare de libertate. Din pacate nu veti putea fotografia decat in format landscape, deoarece capul cu bila nu permite orientarea aparatului pentru imagni de tip „portret”.

Manfrotto Pixi este un trepied pe care il recomandam mai ales celor care detin un aparat de dimensiuni compacte/medii (DSLR entry, mirrorless, bridge etc) si celor care urmaresc sa aiba un trepied la indemana chiar fara a transporta un model conventional, voluminos si greu, de fiecare data.

Manfrotto Pixi costa 92 de lei si se gaseste aici.

Manfrotto Pixi – Bile albe:

 • Compact si usor, poate fi transportat in orice geanta foto
 • Aderenta este asigurata de cele trei picioare cu baza de cauciuc
 • Construit din materiale de calitate (ADAPTO)
 • Usor de utilizat
 • Garantie 5 ani

Bile negre:

 • Nu are placuta quick-release
 • Nu se poate fotografia in format „portret”

Specificatii tehnice:

 • Tipul capului: Bila
 • Greutate sustinuta: 1kg
 • Greutate proprie: 0.230kg
 • Dimensiune strans: 18,5cm
 • Inaltime maxima: 13,5cm
 • Inaltime minima: 13,5cm
 • Material: ADAPTO
 • Numar segmente: 1

Alte imagini cu Manfrotto Pixi

1 COMENTARIU

 1. La cum e construit presimt ca tine mai mult de 1 kg, in special daca nu inclini mult aparatul in margini, posibil sa sustina fara probleme un Mirrorless sau DSLR enty-level cu obiectiv "de kit", sau un fix luminos.

  Singura bila neagra e ca nu se poate utiliza in mod portret, aici cred ca nu era suficient de stabil, si din acest motiv au renuntat la idee. La dimensiunile sale placuta quick-release nu cred ca era musai.

  Pasionatii de fotografie ma indoiesc ca pleaca in vacante fara un trepied normal din toate punctele de vedere. Asta are avantajul dimensiunilor reduse, dar in acelasi timp si multe alte dezavantaje.
  Un Manfrotto din seria 293 sau 294 e greu de inlocuit cu asa ceva. Inainte plecam cu un Fancier de cateva kg bune la mine, uneori treceam de 20 km mersi pe jos, era destul de obositor la drum lung, acum nici nu simt kit-ul Manfrotto MK293A4-A0RC2, care are maximum 2 kg greutate proprie.

Comments are closed.