Cum functioneaza sistemul de stabilizare a imaginii? Ne arata cei de la CameraTehchnica, care pe langa un articol dedicat sistemelor tehnice de stabilizare integrate in obiective sau in body-urile aparatelor foto au realizat si un film in care se poate vedea modul in care ‘lucreaza’ stabilizatorul de imagine intr-un Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS.

Pe scurt, obiectivele dotate cu sisteme mecanice de stabilizare includ unul sau mai multe elemente optice „in miscare”, controlate de un micro-motor conectat la un giroscop, care inregistreaza vibratiile obiectivului si comanda miscarea elementului optic pentru compensare. Structura unui astfel de obiectiv este urmatoarea:

Diagrama simplificata a unui obiectiv a carui formula optica include un element in miscare pentru compensarea vibratiilor (stabilizare)
Diagrama simplificata a unui obiectiv a carui formula optica include un element in miscare pentru compensarea vibratiilor (stabilizare)

Cum functioneaza sistemul de stabilizare intern se poate vedea in filmul urmator. Videoclipul de mai jos prezinta un obiectiv de kit a carui lentila frontala a fost demontata, pentru a putea vedea modul in care elementul optic in miscare asigura stabilizarea imaginii inainte si in timpul declansarii. Articolul complet de pe CameraTechnica poate fi citit aici.

1 COMENTARIU

  1. Multumesc!
    Un filmulet asemnataor puteam face si eu: anul trecut, un coleg a scapat pe jos obiectivul de kit (da, clasicul 18-55), asa ca i-am dat pe al meau cu focala fixa de 50mm. Am cerut detalii asupra circumstantelor – era in excursie – si i-am zis sa aduca obiectivul defect, sa vedem cum arata pe dianuntru! Lentilele nu erau sparte, ci obiectivul se DESFACUSE in doua parti componente, vedeam bobinele sistemului de stabilizare, exact ca in imagine. Am facut citeva poze macro, dar nu mi-a dat prin cap sa montez obiectivul pe un aparat, sa vedem cum se misca atunci cind este pornit …

Comments are closed.