Nikon 1 V1
Nikon 1 V1

Se pot surprinde secvente video la rezolutie 4K RAW utilizand un aparat foto mirrorless? Surprinzator, dar cu Nikon 1 V1 se poate! Conform EOSHD, fotograful Javier Sobremazas a transformat cadrele statice inregistrate la 30 fps de Nikon 1 V1 in secvente animate. Rezultatul? Un scurt clip la rezolutie 4K „filmat” cu Nikon 1 V1.

Cum a fost posibil? Destul de simplu: Nikon 1 V1 poate inregistra fotografii RAW cu pana la 30 de cadre pe secunda, gratie obturatorului electronic performant. Mai mult decat atat, bufferul aparatului poate stoca pana la 30 de cadre surprinse in acest mod. Asadar, derulate la 24fps, aceste cadre formeaza o animatie de 1.05 secunde, la rezolutie 4K. Mai multe astfel de secvente pot forma un videoclip intreg inregistrat la rezolutie 4K cu un aparat foto mirrorless.

Practic Nikon 1 V1 care costa aproximativ 1299 lei este cel mai accesibil aparat care poate „inregistra” secvente video la rezolutie 4K. Utilitatea acestei metode este discutabila, deoarece limitarea bufferului de memorie impune realizarea unor filme formate din secvente foarte scurte, de pana la 1.05 secunde, dar, pana la urma, este cea mai ieftina metoda de a inregistra un film 4K, chiar daca munca depusa in postprocesare este considerabila.

Filmul de mai jos a fost inregistrat din secvente scurte la rezolutie 4K RAW (3,872 x 2,592) cu Nikon 1 V1 si apoi editat la 2.4K:

Filmul original, la rezolutie 4K, poate fi descarcat de aici.

Din acest punct de vedere, Nikon 1 V1 reuseste o performanta care depaseste chiar si DSLR-urile din gama Pro a producatorului nipon: Nikon D4 poate surprinde doar 10 cadre pe secunda in format RAW, ceea ce nu ar permite realizarea unui film 4K asa cum este posibil cu micul mirrorless.

Cei de la EOSHD sustin ca nici un alt aparat foto mirrorless actual nu este capabil sa ofere o performanta similara. Nikon 1 V1 reuseste acest lucru datorita tehnologiilor integrate in senzorul CMOS realizat de compania Aptina.

Deocamdata nu stim daca noul varf de gama mirrorless de la Nikon, modelul 1 V2 (review) este capabil de performante asemanatoare. Asadar, cei interesati trebuie sa stie ca Nikon 1 V1 este un produs care se apropie de momentul scoaterii din fabricatie iar stocurile sunt din limitate. Detalii si pret actualizat aici.

Un alt film inregistrat printr-o tehnica asemanatoare:

Alte detalii in articolul de pe EOSHD. Multumesc Boti pentru pont! 🙂

5 COMENTARII

  1. Un blogger zicea ca ar trebui rezolvat cateva probleme minore si astfel aparatul ar putea concura cu camere mult mai scumpe: schimbarea buferului cu un ramdisk, racirea senzorului si anularea limitei de 1 sec in firmware. Nu suna asa de complicat, asa-i ? 🙂

Lasă un răspuns