Olympus Romania a lansat, in cadrul unui eveniment organizat impreuna cu F64 Studio, cele mai noi aparate foto mirrorless din gama PEN. Olympus E-PM2 si E-PL5 sunt primele aparate foto din seria PEN care includ acelasi senzor de imagine Micro Four Thirds Live MOS si procesorul True Pick IV pe care le-am intalnit prima data la modelul Olympus OM-D. Astfel, ambele aparate lansate astazi pot surprinde imagini de foarte buna calitate, la rezolutii de pana la 16 megapixeli si pot utiliza intreaga gama de obiective Olympus Micro 4/3.

Olympus E-PL5
Olympus E-PL5

Cu aceasta ocazie, Olympus ne-a reamintit faptul ca „zilele” aparatelor foto de dimensiuni mari si grele sunt numarate. Fotografii Andreea Retinschi si Vlad Eftenie au prezentat cele doua aparate punand accent pe performantele senzorului si dovedind, daca mai era cazul, ca si cu un aparat de dimensiuni mici poti surprinde imagini exceptionale atat din punct de vedere tehnic cat si artistic.

Evenimentul a avut loc intr-un decor extrem de interesant, in Pub Biutiful, undeva in Centrul Istoric. Amenajarea localului este superba:

Pub Biutiful
Pub Biutiful

Acum sa trecem mai departe la ce ne intereseaza de fapt pe noi: principalele atuuri ale lui Olympus E-PL5:

  • Senzor LIVE MOS de 16 megapixeli (acelasi ca si cel de pe Olympus OM-D)
  • Body din metal
  • Dimensiuni comacte
  • Ecran LCD rabatabil de 3 inch si 460.000px
  • Control tactil
  • Stabilizare de imagine integrata in body
  • Focalizare rapida (sistem de focalizare similar lui OM-D, care conform declaratiilor celor de la Olympus se poate compara cu sistemele DSLR actuale din punct de vedere al vitezei in modul Live View)
  • 12 filtre artistice cu 3-4 variatiuni fiecare (deci, in total cam 48 de filtre si cam tot atatea posibilitati de „exprimare artistica” direct din aparat)
  • ISO maxim 25.600
  • Rafala de 8 cadre pe secunda

Modelul din seria PEN Mini, Olympus E-PM2 este un „fratior mai mic” al lui E-PL5, de dimensiuni mai compacte, cu mai putine butoane dedicate pentru functii si fara un ecran LCD rabatabil. Acesta se gaseste chiar si intr-o varianta de culoare rosie, potrivita parca perfect pentru domnisoare! 🙂

Legat de filtrele „ART”, care din exemplele de azi se descurca excelent (mai ales filtrul Grainy Film si efectul de „miniatura”), e bine de stiut (desi pentru fotografii experimentati este un lucru evident) faptul ca daca fotografiati in format RAW+JPEG simultan veti putea reprelucra imaginile de cate ori doriti, deoarece filtrul ART activ se aplica doar pe imaginea JPEG, nu si pe fisierul RAW (un lucru evident pentru majoritatea fotografilor, dupa cum spuneam…).

Ambele aparate se gasesc deja pe rafturile magazinelor din Romania astfel:

Pana voi putea testa cele doua aparate (si mai ales modelul E-PL5!) va invit sa vedeti cateva fotografii de la evenimentul de azi. Voi reveni si cu un test mai amplu imediat ce le voi primi pentru recenzie.

Cateva imagini cu Olympus E-PL5 si E-PM2:

Lasă un răspuns