Sunt la Photokina, in Germania, iar Panasonic tocmai a prezentat noul aparat foto mirrorless din gama hi-end, modelul G80. Asadar, acum pot sa va povestesc despre el si despre experienta pe care am avut-o cu el acum cateva zile.

Panasonic G80

Panasonic G80 in test
Panasonic G80 in test

Panasonic G80 face parte din gama de varf a aparatelor foto cu senzori Micro 4/3 de la Panasonic si vine cu un nou sistem de stabilizare a imaginii, DUAL I.S. 2, un sistem hibrid, care combina stabilizarea integrata in body, pe 5 axe, cu stabilizarea din obiective, pentru un efect de stabiliare amplificat. Mai mult, senzorul BSI CMOS de 16 megapixeli si noul procesor Venus Engine lucreaza impreuna pentru a inregistra atat fotografii de cea mai buna calitate (senzorul este fara filtru AA) cat si filme la rezolutie 4K, QFHD 3480x2160px la 24/25p MPEG-4 compresie H.264. Cei care „au intentii serioase” in ceea ce priveste filmarea cu noul Panasonic G80 vor fi incantati sa afle ca noul venit e un fel de „mini-GH4” si include inclusiv o intrare pentru microfon extern, pentru o mai buna inregistrare a sunetului.

Sistemul de focalizare este capabil sa realizeze punerea la punct chiar si in conditii extrem de slabe de iluminare (-4EV), o valoare pe care am intalnit-o doar la aparatele din clasa profesionala, iar noul mod de focus StarLight AF permite fotografilor sa exploreze mai usor si fotografia astronomica. Panasonic lauda noul G80 ca poate focaliza extrem de repede, un timp de 0,01 secunde nefiind strain noului venit.

Si din punct de vedere software, Panasonic G80 are cu ce se lauda: developare RAW direct in aparat, functii creative (inclusiv filtre creative pentru video 4K si Full HD), expuneri multiple, functii HDR, bracketing (inclusiv noile functii de bracketing de diafragma si bracket de plan de focus) dar si optiunea de a inregistra animatii stop-motion.

Panasonic G80 noul mirrorless hi-end de la Panasonic
Panasonic G80 noul mirrorless hi-end de la Panasonic

Body-ul

Bodyul, cu un design conventional dar foarte ergonomic, este etanseizat impotriva intemperiilor, a stropilor de apa si a prafului. Ecranul LCD (3 inch) este rabatabil si – bineinteles – sensibil la atingere (inclusiv cu functie Touch AF si Touch Shutter), iar virozul electronic are o rezolutie de 2,36Mpx OLED, cu un factor de marire 1.48x (asta inseamna, de fapt, un vizor cu rezolutie Full HD, si care datorita dimensiunilor reduse specifice si a rezolutiei mari, se vede execelent).

In plus, noul G80 are o autonomie de functionare crescuta, de pana la 800 de cadre, care daca se dovedeste in practica urca pe primul loc in topul aparatelor foto mirrorless, la acest capitol. Are si battery grip optional, care permite montarea a doi acumulatori simultan.

La capitolul conectivitate, noul Panasonic G80 vine cu Wi-Fi integrat, USB 3.0, jack pentru microfon extern si HDMI (iesire video live in timpul inregistrarii, pentru monitor extern).

Fotografii cu Panasonic G80

Am avut ocazia sa trag cateva cadre cu noul Panasonic G80 in cadrul unui eveniment de presa ce s-a desfasurat acum cateva zile si am ramas placut impresionat de modul cu functioneaza aparatul. Spuneam de faptul ca pare a fi un „mini-GH4” si chiar asta a fost prima impresie atunci cand am pus mana pe el.

E solid, e confortabil in utilizare, poate rezista cu brio conditiilor mai dure de fotografiere sau filmare (body etans) iar functiile extinse si capacitatea de a inregistra atat filme in format 4K cu setari automate, pentru entuziasti (inclusiv cu functia bine-cunoscuta la Panasonic 4K Photo) dar dispunand si de optiuni avansate la acest capitol, pentru utilizatorii profesionisti, fac din noul Panasonic G80 un mirrorless de top, care cu siguranta va reusi sa multumeasca o gama larga de fotografi, prin versatilitatea sa.

Si, era sa uit: Panasonic G80 are un obturator nou, reproiectat, care are la baza o tehnologie electromagnetica noua. Ce inseamna asta pentru noi? E foarte-foarte silentios, iar intr-o sala mica, in care eram 20 de oameni la lansare iar toti erau atenti la sunetul declansatorului, abia il auzeam. Excelent pentru fotografia de eveniment.

Fotografii de test

Am facut si cateva fotografii cu noul G80 si, primesc un sample final pentru un review amanuntit, va las sa vedeti cateva imagini trase cu el in cadrul evenimentului de presa de la Bucuresti. Aparatele nu erau versiuni finale, fiind sample-uri de preproductie, asa cum sunt de obicei aparatele care ajung la presa inaintea lansarii oficiale, asadar calitatea imaginilor poate sa nu fie cea finala. Vedem cand il voi primi in teste!

Panasonic G80, specificatii tehnice pe scurt:

 • Body mirrorless cu montura si senzor Micro 4/3
 • Senzor CMOS BSI, fara filtru AA, rezolutie 16.0Mpx
 • Sistem de stabilizare Dual I.S. 2 (in body pe 5 axe)
 • Procesor de imagine Venus Engine nou
 • Obturator nou, foarte silentios
 • Filmare 4K QFHD 24/25p MPEG-4 H.264 / AVCHD
 • Filmare Full HD 50/60p
 • Wi-Fi, conector microfon extern
 • Iesire video HDMI (live REC)
 • Blitz pop-up integrat, patina pentru blitz extern
 • Vizor electronic, 2,36Mpx OLED
 • Ecran LCD OLED touch, rabatabil
 • Autofocus pana la -4EV (cu functie StarLight AF)
 • Body etanseizat impotriva intemperiilor si a stropilor de apa
 • Autonomie aprox. 800 de cadre