Cine ar mai fi crezut? Sony tocmai a lansat la Photokina un nou varf de gama, dar nu mirrorless – asa cum poate va asteptati – ci un SLT, cu senzor CMOS de 42MPx, filmare 4K, focalizare cu 72 de puncte AF (sensibile pana la -4EV) si rafala de 12 cadre pe secunda (da, la 42MPx…!). Practic, Sony da o noua viata sistemului SLT si monturii Sony A, o categorie de aparate pe care multi o credeau de ceva vreme trasa „pe linie moarta” de niponi. Dar iata ca aparatele cu oglinda semi-transparenta inca mai au un cuvant de spus!

Sony A99 II back
Sony A99 II back

Sony A99 II se adreseaza atat profesionistilor cat si fotografilor avansati si va costa aproximativ 3200 Euro, doar body. Da, un pret pe masura caracteristicilor tehnice cu care se lauda si, cu siguranta un pret de aparat foto din gama Pro. Cea mai interesanta caracteristica, din punctul meu de vedere este senzorul nou, Full Frame, capabil sa inregistreze imagini statice la o rezolutie de 42MPx si filme 4K UHD 30P 100MB/s (cu S-Log) fara factor de crop (Canon… ?).

Va fi interesant de vazut cum va fi primit in piata, un aparat atipic, aflat intr-o categorie proprie (nu e nici DSLR dar nici mirrorless, fiind construit in jurul unei oglinzi fixe, semi-transparente). Dar, cu siguranta, promite multe. Sony lauda sistemul de focalizare, care include nu mai putin de 72 puncte de focus cu detectie de faza si 399 puncte de focus la nivelul senzorului, care functioneaza simultan, pentru a asigura punerea la punct intr-o sutime de secunda.

Sony a99 II
Sony a99 II

Mai mult, body-ul noului Sony A99 II integreaza si un sistem de stabilizare pe 4 axe, despre care producatorul spune ca reuseste sa compenseze pana la 4.5 trepte de expunere, la fotografierea din mana, fara trepied. Alte specificatii tehnice: ISO 50 – 102.400, senzorul este fara filtru AA, iar rata de fotografiere in rafala este de 12 cadre pe secunda, cu AF activ!

La exterior este asemanator modelului A99 initial, doar ca domensiunile body-ului au fost reduse la cele ale lui A77 II (modelul SLT cu senzor APS-C).

Sony A99 II
Sony A99 II

Revin cu poze si amanunte dupa ce apuc sa il testez, maine, la standul Sony de aici de la Photokina.

Era sa uit: cu aceasta lansare Sony aniverseaza 10 ani de la debutul gamei Alpha. Daca ne gandim, in doar 10 ani, au evoluat de la DSLR-urile fabricate imediat dupa preluarea diviziei foto Minolta la SLT-uri si apoi la mirrorless-uri, in speta gama A7 care i-a definit. Sincer, nu ma asteptam sa vad un nou venit in gama SLT, dar iata ca mai avem parte si de surprize!

1 COMENTARIU

  1. Un text scris cu entuziasm. Un text citit cu entuziasm. Nu am mai vazut o asa forfota pe net despre un aparat foto proaspat lansat de la venirea lui A7s.
    Ca utilizator de SLT, detinator a doua aparate A37 si A77II, sunt foarte bucuros de când a aparut stirea, ieri, si vad agitatia din preajma Sony-ului.
    Totusi, nu cred ca va depasi in vanzari A7RII si A7SII.
    Oricum ar fi, astept si cateva recenzii facute in urma utilizarii aparatului nu doar din lauda companiei.

Lasă un răspuns