Compania Panasonic a anuntat lansarea celui mai nou aparat foto de sistem (Mirrorless) din gama sa: modelul GF3. Asa cum ne-am obisnuit, noul model este dotat cu un senzor Micro-4/3 si conform declaratiilor producatorului, Panasonic GF3 este in prezent cea mai compacta camera foto de sistem cu blitz incorporat.

Panasonic GF3
Panasonic GF3

Panasonic GF3 este dotat cu un senzor Live MOS de 12.1 mega pixeli si un procesor de imagine Venus Engine VII HD. Aparatul poate inregistra imagini cu valori ISO de pana la 6400 iar fotografiile pot fi vizualizate pe ecranul LCD de 3 inch, de tip „touch screen” cu rezolutia de 460.000 de pixeli (hmm, doar 460k… parca am mai spus ceva despre acest lucru aici…). Bineinteles, scenele presetate si modul auto-inteligent sunt si ele prezente in lista de dotari ale noului Panasonic GF3.

Panasonic GF3 poate capta filme in format Full HD cu pana la 25 de cadre pe secunda. Tototdata, in timpul filmarii pot fi utilizate oricare din cele 17 scene presetate dedicate modului video.

Panasonic GF3
Panasonic GF3

Panasonic Lumix GF3 masoara 107,7 x 67,1 x 32,5 mm si are o greutate de doar 264 de grame, devenind astfel cea mai compacta camera de sistem cu blitz incorporat. Am amintit si in introducere acest lucru, deoarece sunt doua aspecte care ar trebui discutate:

  • cea mai compacta camera de sistem…: am mai intalnit aceasta sintagma si la alte camere foto din oferta altor producatori. A devenit o „moda” ca fiecare nou aparat din aceasta gama sa fie mai mic, mai compact si mai usor decat precedentele. Totul este foarte ok, cu exceptia unui singur aspect: aceasta „competitie” poate avea ca rezultat camere care nu sunt gandite pentru fotografi ci pentru utilizatorii point&shoot. Dimensiunile din ce in ce mai mici pot face aceste camere dificil de utilizat cu obiective voluminoase si, mai mult, dimensiunile reduse ale body-ului duc la eliminarea anumitor butoane si reducerea distantelor dintre celelalte. Rezultatul? Un body dificil de utilizat de catre un fotograf cu maini mari sau care e obisnuit cu un aparat care sa ofere mai multe butoane pentru functii dedicate. „Minimizarea” camerelor foto este ok, dar pana la un anumit punct. Sunt chiar curios cum se va comporta in teste noul GF3, avand in vedere aceste aspecte! 🙂
  • cu blitz incorporat: poate cel mai important aspect pe care alti producatori de camere mirrorless l-au considerat a fi doar un „accesoriu”. Blitz-ul incorporat, pe un aparat din aceasta gama este mai mult decat util si necesar fotografului. Ma bucur ca GF3 este dotat cu un blitz incorporat si nu este doar un „accesoriu” care se poate monta pe aparat, cum este in cazul modelelor NEX sau Pen…

Primele livrari sunt estimate in jur de 15 august, la un pret de 2499RON.

Comments are closed.